Iršič odstopil zaradi dvojnega imena društva Humanitarček

Slovenija 17. Nov 202116:58 > 18:11 0 komentarjev
Društvo Humanitarček
Milos Vujinovic/BOBO

Po tem ko je društvo Humanitarček ta teden opozorilo, da se je na Ravnah na Koroškem pojavilo istoimensko društvo, s katerim sami niso povezani, je zastopnik istoimenskega društva Borut Iršič odstopil kot član oziroma predsednik nadzornega odbora občine Ravne na Koroškem.

Župan občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen je danes prejel izjavo Boruta Iršiča, da odstopa kot član oz. predsednik nadzornega odbora občine. Iršič se je ta teden znašel pod plazom kritik po tistem, ko so v društvu Humanitarček opozorili, da je na Ravnah registriral istoimensko društvo.

Pred desetletjem ustanovljeno Društvo za promocijo humanitarne dejavnosti Humanitarček s sedežem v Kamnici, ki ga vodi zdravnica Ninna Kozorog in ki je širše poznano po odmevnih humanitarnih dejavnostih, je pred dnevi z zgroženostjo opozorilo, da je bilo pri Upravni enoti Ravne na Koroškem septembra letos registrirano istoimensko društvo. Kozorogova je ob tem opozorila na zakonske luknje in možnost zlorab.

S sedežem na Čečovju na Ravnah na Koroškem in zastopnikom Borutom Iršičem je bilo namreč registrirano Društvo za izvajanje humanitarne dejavnosti Humanitarček. Po informacijah N1 so v Društvu za promocijo humanitarne dejavnosti Humanitarček na ministrstvo za notranje zadeve podali predlog za nadzor nad delom Upravne enote Ravne na Koroškem.

Iršič napovedal spremembo imen društev

Iršič, ki je sicer učitelj na osnovni šoli in politično aktiven na lokalni ravni, se je v pisnem odzivu na dogajanje v ponedeljek opravičil in zapisal, da gre za neljubi spodrsljaj in njegovo nepremišljenost. Napovedal je, da bo takoj pristopil k spremembi imen obeh društev, hkrati pa opozoril, da Upravna enota Ravne na Koroškem ob registraciji ni ugotovila napak.

Tudi na upravni enoti so v odgovoru navedli, da so v postopku registracije ugotovili, da društev s popolnoma enakima imenoma ni vpisanih v registru društev in da društvi izpolnjujeta vse zakonske pogoje za vpis v register društev. Prav tako so v ponedeljek na upravni enoti navedli, da jih je Iršič že obvestil o nameravani spremembi imen društev. Po informacijah N1 se bo eno izmed društev po novem imenovalo Dora vola, drugo pa Društvo za strpnost.

Septembra registriral še eno društvo z že obstoječim imenom

Prav tako je bilo pri ravenski upravni enoti septembra letos na istem naslovu na Čečovju in z istim zastopnikom Iršičem registrirano tudi Društvo za nenasilno komunikacijo Koroška, ki je torej prav tako povzelo ime že od leta 1997 delujočega in v širši javnosti znanega Društva za nenasilno komunikacijo, ki ima sedež v Ljubljani.

“Za funkcijo ni primeren”

Kot je poročal Večer, je ravenski občinski svetnik Levice Milan Mrđenović pred današnjo redno sejo občinskega sveta predlagal razširitev dnevnega reda, in sicer s točko za razpravo o primernosti Iršiča za nadaljnje opravljanje funkcije predsednika nadzornega odbora ravenske občine. Ob tem ja zapisal, da lahko iz odziva omenjenih društev zasledimo, da gre za “krajo imena” in “kloniranje”. “Izkazalo se je tudi, da je gospod Iršič z njimi že sodeloval, da je dobro poznal njihovo delovanje, zato je njegova obrazložitev, da gre “za napako”, povsem neprepričljiva,” je zapisal Mrđenović.

“Gospod Iršič je bil najprej pisno obveščen, da podvaja imena društva. Dvakrat mu je bil poslan dopis na naslov, ki ga je registriral. Najprej 21. oktobra, nato še 27. oktobra. Na dopise se gospod Iršič ni odzival. Ko je zadeva prišla v javnost na socialnih omrežjih, se je še istega dne odzval z opravičilom, da gre za napako,” je zapisal Mrđenović, ko je predlagal sklep, da se Iršiča ali razreši z mesta predsednika nadzornega odbora občine ali sam nepreklicno odstopi. “Menim, da gospod Iršič zaradi vpletenosti ni primeren za funkcijo predsednika nadzornega odbora, ki naj bi skrbel za transparentnost in zakonitost pretakanja javnega denarja. V interesu naše občine je, da se ga razreši ali sprejme njegovo odstopno izjavo,” je zapisal.

Medtem je Iršič županu Roženu poslal odstopno izjavo s pojasnilom, da odstopa nepreklicno, je danes prvi poročal Večer. Povedal je tudi, da Iršič v odstopni izjavi razlogov za odstop ni navedel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!