Iskrena izpoved Anite Ogulin o zahrbtni bolezni: Težko je, a bom bitko dobila

Slovenija 29. Jun 202207:31 > 09:52 19 komentarjev
Anita Ogulin
Osebni arhiv/Metropolitan.si

Humanitarka Anita Ogulin, ki je že več desetletij sinonim za dobrodelnost in gonilna sila Zveze prijateljev mladine Moste-Polje, je v intervjuju za Metropolitan razkrila, da se spopada z zahrbtno boleznijo – rakom. Kljub hudi diagnozi ne bo obupala in bo, kot pravi, tudi ta boj dobila.

Humanitarka Anita Ogulin, ki že vrsto let nesebično pomaga ljudem v stiski, je v intervjuju za Metropolitan razkrila, da bije bitko s hudo boleznijo. Pred časom so ji diagnosticirali kronično levkemijo in mnogocelični limfom B.

Anita Ogulin za N1: o brutalni bitki z rakom in tem, kaj zameri politiki

“Bilo je tudi brutalno, zelo malo časa mi je ostalo in strah me je bilo,” pa je humanitarka povedala v iskrenem pogovoru za N1. Odkrito je spregovorila o trenutku, ko je izvedela, da jo je bolezen žrla že leta, (tudi) ker svojemu telesu ni prisluhnila, in o jezi ter krivdi, ki ju je v tem času občutila. Zakaj družini sprva ni nameravala povedati, da je hudo bolna? Zakaj meni, da smo kot družba padli? Kaj najbolj zameri politiki? In zakaj je prepričana, da vsako revščino in socialno krizo ustvarijo odločevalci? Celoten pogovor lahko preberete v prispevku Anita Ogulin za N1: o brutalni bitki z rakom in tem, kaj zameri politiki (VIDEO).

“Priznam, da sem določeno obdobje čutila nekoliko povečano utrujenost, ki sem jo pripisovala najprej starosti in nato dejstvu, da je bila moja časovnica dejavnosti dnevno razprostrta na najmanj 16 ur. Tretji odmerek cepiva proti covidu-19 februarja letos me je popolnoma ustavil. Obiskala sem zdravnika in zelo kmalu po tem dobila diagnozo. Tega nikakor ne pripisujem cepljenju, pač pa dejstvu, da je bila bolezen prisotna več let, vendar ni bila zaznana,” je dejala.

Novica o bolezni jo je presenetila, je povedala Ogulin, a ji je večjo stisko povzročilo, kako jo bo posredovala svojcem in sodelavcem. “Ko sem izvedela za diagnozo, je bila moja prva misel, kako je pravzaprav krivično, da sem po vsem, kar sem resnično predala tej družbi, zbolela,” je povedala, a verjame, da ji je bila izkušnja dana, da bo še bolj razumela starše, ki so jim na zvezi pomagali v težkih okoliščinah. “Zagotovo pa me bolezen uči slišati tudi sebe in svoje potrebe. Počivati, ko je telo utrujeno in misli ne zmorejo zbranosti, in seveda tudi odklopiti probleme, brez katerih zares doslej še nisem sestavila dneva,” je opisala.

Anita Ogulin
Žiga Živulovič jr./BOBO

Difuzni velikocelični limfom B je maligna bolezen limfocitov (belih krvnih celic). Je najpogostejši tip limfoma in predstavlja do 35 odstotkov vseh novoodkritih limfomov letno. Pogostost pojavljanje tega tipa limfoma narašča s starostjo in približno polovica bolnikov zboli po 60. letu starosti. V letu 2017 je v Sloveniji zbolelo 81 moških in 82 žensk. Povprečna starost zbolelih je bila 70,1 leta. Nekoliko pogosteje sicer lahko zbolevajo moški, a se lahko pojavi tudi pri otrocih.

Anita Ogulin priznava, da je zdravljenje naporno, za njo je že peta kemoterapija. “Priznam, da je težko. Večkrat tako zelo težko, da potrebujem bolnišnično nego. So vzponi in padci, toda zavedam se in pripravljena sem bila, da je zdravljenje tudi boj, ki sem ga sprejela in ga bom izbojevala,” je zatrdila v intervjuju za Metropolitan. Ogulin zaupa stroki in medicini in pravi, da brez medicinske pomoči ne bi imela možnosti preživeti tega leta. “Ko gledam osebje, so ves čas na nogah. Zanje ni poskrbljeno, ne za prehrano in ne za počitek. Res so prijazni, ustrežljivi, toda kot bolnik čutiš, da je stiska s časom in delovnimi obveznostmi izjemna. Preprosto jih je premalo, prehajajo z oddelka na oddelek in dobesedno izgorevajo,” je opisala izkušnjo na ljubljanskem onkološkem inštitutu in ob tem izrazila neizmerno hvaležnost osebju.

Poleg svojcev ji v teh težkih trenutkih ob strani stojijo sodelavci in tudi uporabniki. “Vse te lepe misli in želje mi pošiljajo toliko moči. Ko sem čisto na dnu, name še vedno sijejo žarki ljubezni, ki jih hvaležno vračam,” je še povedala.

Celoten pogovor si lahko preberete na portalu metropolitan.si.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje