Italijani po bencin v Slovenijo: pentlja rešila težavo z zastojem

Bencinska črpalka, Vipolže
N1

Italijani, ki živijo ob slovensko-italijanski meji, se z vedno višjimi cenami goriva soočajo tako, da po gorivo hodijo k nam. Prejšnji vikend je bil naval na nekatere črpalke na Primorskem tako velik, da so se na lokalnih cestah vile več kot kilometrske kolone. Občine so se nemudoma lotile reševanja težav. Ali je težava z gnečami zares rešena, smo preverili na več obmejnih črpalkah.

Prejšnji vikend so na občino Brda dobil več pripomb občanov glede neznosnih kolon na cestah pred bencinskimi črpalkami. Ob meji živeči prebivalci Italije, kjer se cene bencina in dizla gibljejo že med 1,9 in 2,1 evra na liter, so si za vikend namreč množično privoščili izlet v slovenska obmejna naselja, da bi pri nas natočili gorivo, ki je pri nas bistveno cenejše. Slovenska vlada je v ponedeljek zgornjo mejo cene 95-oktanskega bencina omejila na 1,503 evra, dizla pa na 1,541 evra na liter.

V obmejni občini Brda je naval Italijanov pretekli vikend dosegel vrhunec: zaradi gneče na bencinskih črpalkah so se kolone avtomobilov po ozkih, regionalnih cestah vile tudi po več kot kilometer, je za N1 potrdil župan Brd Franc Mužič. Tamkajšnji Petrol je zabeležil enkrat večjo prodajo goriva kot vikend poprej. Občina se je takoj po vikendu lotila iskanja hitre rešitve, s katero bi sprostili sobotno in nedeljsko gnečo. Preverili smo, kako polne so bile bencinske črpalke na današnjo soboto.

V Štalonih situacija obvladljiva

bencinska črpalka, Petrol
N1

Bencinska črpalka Štaloni je tista, pred katero je bila gneča prejšnji teden največja. Rešitev, ki so se je v sodelovanju z novogoriškimi policisti, redarji, vladnimi predstavniki in Petrolom domislili na občini, je nekakšna “pentlja” na dvorišču bencinske črpalke.

Skozi pentljo zapelje približno pet osebnih avtomobilov, s tem pa se sprosti največja gneča in pohitri promet. Rešitev je bila očitno uspešna: čeprav so bile sicer polne vse črpalne postaje, pa do zastojev pred črpalko ni prišlo. Vendarle pa je promet na črpalki še dodatno usmerjal redar.

bencinska črpalka, Štaloni
N1

V Vipolžah krajša kolona

Na eni od manjših črpalk v vasi Vipolže je bila gneča večja, nekaj avtomobilov je moralo na točenje goriva počakati na cesti pred črpalko.

Kako pa je v Italiji?

Le streljaj čez mejo, v Italiji, v Gorici, pa so bile bencinske črpalke popolnoma prazne.

bencinska črpalka, Italija
N1

Cena edinega goriva na tej bencinski črpalki presega dva evra na liter, zato ni nenavadno, da se Italijani za približno 59 centov nižjo ceno goriva odpravijo na slovensko stran meje.

bencinska črpalka, Italija
N1

Prekmurci po gorivo na Madžarsko

Preverili pa smo tudi, kakšno je stanje na drugem koncu Slovenije, od koder se Slovenci zaradi razlike v ceni vozijo bo bencin na Madžarsko. Na bencinski črpalki v Őriszenpétru, madžarskem mestu 15 minut od slovensko-madžarske meje, so za N1 pojasnili, da lahko trenutno tako domačini kot tujci na manjših bencinskih črpalkah natočijo do deset litrov goriva, na večjih pa do sto litrov. Večje gneče danes ni bilo.

bencinska črpalka, Madžarska
N1
bencinska črpalka, Madžarska
N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!