Iz Blejskega jezera potegnili skoraj pol tone odpadkov

Slovenija 21. Maj 202217:30 > 17:42
Delite:
Čistilna akcija Bled
Foto: Luka Dakskobler/BOBO

V želji po izboljšanju ekološkega stanja občutljivega blejskega vodnega ekosistema so danes na Bledu že 29. leto zapored izvedli akcijo čiščenja Blejskega jezera in njegove okolice. Sodelovalo je 52 potapljačev in 107 drugih udeležencev, ki so s skupnimi močmi nabrali skoraj pol tone odpadkov.

Čistilno akcijo je izvedlo Društvo za podvodne dejavnosti Bled pod okriljem Slovenske potapljaške zveze in v sodelovanju z Ribiško družino Bled, Občino Bled, Infrastrukturo Bled ter Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano. Tokrat so se pridružili tudi otroci dveh okoliških osnovnih šol.

Predsednik komisije za ekologijo Slovenske potapljaške zveze in član Društva za podvodne dejavnosti Bled Marko Gajić je opozoril, da čistilna akcija ni le enodnevni dogodek. “V zavedanju, da se osveščanje začne že pri najmlajših, smo se pri Slovenski potapljaški zvezi povezali z lokalnima osnovnima šolama in del učencev vključili v izobraževalno-ozaveščevalne aktivnosti na temo pomena čiste vode že v mesecih pred izvedbo akcije,” je pojasnil.

Blejsko jezero je po navedbah društva Ekologi brez meja precej izpostavljeno pritiskom okolice in posledično preobremenjeno s hranili, na kar kaže tudi njegovo vsakoletno cvetenje. Poleg preventive in rednega čiščenja je za zdravje izjemnega pomena tudi osveščanje o problematiki onesnaževanja in pomenu čistih voda.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar