Izgnani ruski diplomat naj bi bil obveščevalec: kaj je počel v Sloveniji

Slovenija 23. Mar 202416:01 7 komentarjev
Rusko veleposlaništvo
Foto: Žiga Živulović/ Bobo

Namestnik vojaškega atašeja na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani Sergej Lemešev je za zunanje ministrstvo persona non grata, ker naj bi bil član ruske obveščevalne agencije.

Ministrstvo za zunanje zadeve je nedavno razglasilo uslužbenca ruskega veleposlaništva Sergeja Lemeševa v Ljubljani za nezaželeno osebo, ker naj bi sodeloval pri “ruskih propagandnih aktivnostih zoper interese Slovenije.” Toda Lemešev naj ne bi bil le diplomat, temveč član ruske zunanje obveščevalne službe, na podlagi neuradnih informacij poroča portal Necenzurirano.

Po pisanju portala naj bi bil Lemešev član ruske obveščevalne agencije SVR. Ena od nalog SVR so vohunske dejavnosti izven Rusije. Člana te agencije sta bila tudi decembra 2022 prijeta domnevna ruska vohuna, ki sta se več let izdajala za zakonca iz Buenos Airesa.

O tem, kakšne so bile naloge Lemeševa v Sloveniji, ni uradnih informacij. Toda Necenzurirano ugotavlja, da je bil “diplomat” povezan z več deset ruskimi državljani, ki so pri nas bivali s študentskimi vizumi. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za študente več manjših univerz, ki so bili starejši od 40 ali celo 50 let, še piše portal.

Ta podatek se je zdel zanimiv slovenskim varnostnim organom, ki so se vprašali, zakaj toliko Rusov pri tej starosti vpisuje študij na slovenskih univerzah. In zakaj je z njimi v stiku namestnik vojaškega atašeja na veleposlaništvu. Te povezave naj bi kazale na “kompleksno rusko propagandno mrežo, ki je nastajala na ozemlju naše države,” piše Necenzurirano. Lemešev naj bi imel ključno vlogo pri koordinaciji te mreže, kar naj bi bil razlog za njegov izgon.

Afera Lemešev bi lahko dala več odgovorov na ugibanja, da v Sloveniji obstaja ruska “klet”, kjer troli širijo propagando na družbenih omrežjih in spletu. Ta ugibanja obstajajo že od začetka vojne v Ukrajini.

Hekerji
Foto: PROFIMEDIA

Izgoni tudi drugod

Tudi druge države v Evropi imajo težave z ruskimi diplomati. Samo v zadnjih dneh so nekatere diplomate izgnale Avstrija, Belgija in Moldavija. Ruski hekerji redno napadajo javne institucije nekaterih evropskih držav.

Moskva vidi Slovenijo kot državo, kjer lahko takšno vplivanje na javno mnenje pade na plodna tla, še piše Necenzurirano. Pri nas je namreč močno prisoten protiamerikanizem. V zadnji anketi je dobra polovica vprašanih podprla članstvo Slovenije v severnoatlantskem zavezništvu Nato.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje