Izjava gosta na RTV o Hitlerju razburila: “Hote ali nehote promovira nacizem”

Slovenija 18. Jul 202313:51 28 komentarjev
Matjaž Gams
Posnetek zaslona/TV Slovenija

V oddaji Intervju na prvem programu TV Slovenija je voditeljica Vida Petrovčič gostila nekdanjega državnega svetnika, sicer pa vodjo Odseka za inteligentne sisteme na Institutu Jožef Stefan. Del njegove izjave o tem, da je "tudi Hitler hotel dobro človeški civilizaciji, ampak je bil efekt zelo negativen", je mnoge razburil. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je izjavo označila za obsojanja vredno, nedopustno, zavržno, in dodala, da terja opravičilo.

Gost v nedeljski oddaji Intervju na prvem programu TV Slovenija je bil Matjaž Gams, nekdanji državni svetnik za raziskovalno dejavnost, na RTV pa so ga označili za pionirja računalništva in umetne inteligence v Sloveniji. Sicer je Gams vodja Odseka za inteligentne sisteme na Institutu Jožef Stefan.

V okoli 50 minut trajajočem intervjuju je Gams med drugim govoril o Elonu Musku, za katerega je dejal, da je njegova sorodna duša in vzornik. “On pravi, da je Soros (George, op. a.) dejansko hudoben in da želi škoditi civilizaciji. Jaz sem malo skeptičen, ker po mojem je tudi Hitler hotel dobro človeški civilizaciji, ampak seveda efekt je bil pa zelo negativen,” je ob tem dejal.

Ta odlomek intervjuja je na družbenem omrežju Twitter objavila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je zapisala, da so “takšne izjave obsojanja vredne, nedopustne in zavržne ter terjajo opravičilo”.

Odzvala se je tudi stranka Levica. Zapisala je, da “kdor uporabi besedi Hitler in dobri nameni v istem stavku, hote ali nehote promovira nacizem”. Dodala je, da incident nekaj pove o programski politiki RTV Slovenija v zadnjih letih, “da lahko takšno pametovanje sploh zaide na nacionalko in da je mirno sprejeto od voditeljice”.

Izjavo gosta v oddaji Intervju je na Twitterju obsodila tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Kot je zapisala, takšne izjave preprosto nimajo, kaj iskati v današnji družbi. “Nikjer. Še najmanj pa na javni RTV Slovenija,” je dodala.

Leta 2018, v času, ko je bil Gams še državni svetnik, so organizirali posvet z naslovom Kako preprečiti izumiranje slovenskega naroda. V svojem nastopu je krivdo za nizko stopnjo rodnosti med drugim pripisal liberalizaciji žensk, kontracepciji, splavu, ženskim pravicam, izobraževanju žensk … Kot težavno je omenjal tudi “prepoved preveč aktivnega moškega osvajanja, siljenje žensk v moške vloge”, pa permisivno vzgojo, prepoved fizičnega kaznovanja in poveličevanje homoseksualnosti.

Takratni direktor Instituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič se je po posvetu oddaljil od stališč profesorja Gamsa. “V imenu svojih sodelavk in sodelavcev izjavljam, da Institut Jožef Stefan ne podpira stališč prof. Gamsa, izrečenih v državnem svetu, z njimi nikakor ni povezan in jih zavrača,” je o tem dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje