Izjemen začetek leta na nebu: meteorski roj in najsvetlejši komet

Slovenija 03. Jan 202319:45 0 komentarjev
Meteorski roj Kvadrantidi
Profimedia

Novo leto se začenja tudi z enim najmočnejših meteorskih rojev. Vrhunec Kvadrantidov bo namreč prav v današnji noči, iz 3. na 4. januar. Čeprav je danes opazovalcem nekoliko zagodlo vreme in presvetla Luna, pa bo konec meseca mogoče opazovati enega najsvetlejših kometov letošnjega leta. Osvetljen bo celo noč in predvidoma viden celo noč.

Meteorski roj Kvadrantidi je znan po visokem številu utrinkov: v povprečju je na temni lokaciji vidnih 110 utrinkov na uro, je za N1 pojasnil predsednik Astronomskega društva Orion Igor Žiberna. Po pogostosti utrinkov je ta meteorski roj drugi, več utrinkov imajo le Geminidi, kjer je povprečno urno število na temni lokaciji 150. Povprečna hitrost utrinkov je okoli 41 kilometrov na sekundo.

Oblačno nebo in polna luna

Žal letošnje razmere opazovanju niso najbolj naklonjene. Vremenska napoved namreč kaže na oblačnost, jasniti se bo začelo šele v sredo. Poleg tega pa bo opazovanje motila Luna, ki se približuje polni luni.

Če pa bi bili pogoji boljši, pa bi Žiberna svetoval, da se osredotočimo na opazovanje v drugi polovici noči. Namreč pri vseh meteorskih rojih je frekvenca v drugi polovici večja. “Takrat se namreč Zemlja nahaja na udarni strani,” je dodal.

Za dobro opazovanje je ključen tudi izbor lokacije: izbrati je treba temno lokacijo, stran od mestnih luči, nekoliko višje in s čim bolj odprtim obzorjem. “Najbolje je, da meteorske roje opazujemo s prostimi očmi, saj tako zajamemo največji del neba in vidimo največ utrinkov,” je povedal. Spomnil je, da je na opazovanje dobro prinesti topla oblačila, podlogo za na tla in spalno vrečo.

Kaj je meteorski roj?

Danes je znanih 112 meteorskih rojev, ki so vidni po celotni nebesni sferi. “Meteorski roji običajno izvirajo iz kometov. Ti namreč na orbiti okoli sonca za seboj puščajo tudi številne drobne delce in na ta način oblikujejo tako imenovano meteoridno vlakno. Gre za svitek drobnih delcev,” je pojasnil Žiberna. “Če Zemlja na svoji poti okoli Sonca prečka to meteoridno vlakno, ti delci zaidejo v Zemljino atmosfero, pri tem pa pride do trenja. Zaradi tega trenja zrak zažari oziroma molekule v atmosferi ionizirajo, to mi vidimo kot svetlo sled,” je dodal.

Meteorski roj Perzeidov
PROFIMEDIA

Če gledamo poti teh delcev, ki letijo skozi Zemljino atmosfero, se nam zazdi, da vsi ti delci izhajajo iz ene točke. “To je podoben pojav, kot ga opazujemo pri vožnji z avtomobilom skozi snežni metež. Ko skozi vetrobransko steklo opazujemo snežinke, ki se nam približujejo, se nam zdi, da vse izhajajo iz iste točke,” je primerjal.

Podobno je tudi pri opazovanju meteorjev. “Ti delci navidezno potujejo iz ene točke, ki jo imenujemo radiant. Ime meteorskega roja se oblikuje po ozvezdju, kjer je radiant,” je razložil Žiberna. Najbolj znan je meteorski roj Perzeidi, ki ima radiant v ozvezdju Perzeja. Decembra lahko opazujemo Geminide, ki imajo radiant v ozvezdju Dvojčkov.

Kvadrantidi nosijo ime ozvezdja, ki ga danes več ni

Kvadrantidi imajo radiant oziroma točko, iz katere navidezno izhajajo vsi delci, v ozvezdju, ki ga danes ne poznamo več. Gre za ozvezdje kvadrantis.

Meteorski roj Kvadrantidi
Profimedia

Kako to, da tega ozvezdja danes več ni? “Ko so odkrivali ta meteorski roj, ozvezdja, kot jih poznamo danes, še niso bila tako fiksno določena. Šele 1930 je mednarodna astronomska zveza določila takšna ozvezdja, kot jih poznamo danes. Mimogrede, poznamo 88 ozvezdij,” je pojasnil Žiberna. “Ime meteorskega roja Kvadrantidi po starem ozvezdju pa se je ohranilo,” je dodal.

Danes se radiant meteorskega roja nahaja v ozvezdju Volarija, ki je blizu ozvezdja Veliki medved. To je vidno v drugi polovici noči oziroma na jutranjem delu neba.

Kvadrantidi izhajajo iz izumrlega kometa 2003 EH1, ki je danes asteroid. Ko od kometa ostane samo še kamenje, se meteor spremeni v asteroid.

Viden tudi že najsvetlejši komet letošnjega leta

V podobnem delu neba je sedaj mogoče opazovati tudi komet C202 E3 ZTF, ki postaja vedno svetlejši. “Že zdaj je v dosegu navadnih lovskih daljnogledov,” je poudaril Žiberna. Dodal je, da bo ta komet po napovedih najverjetneje najsvetlejši komet v letu 2023.

Trenutno potuje skozi ozvezdje Severne krone. Predvidoma bo najsvetlejši 2. februarja, ko bo letel najbližje Zemlji. “Takrat bi na temni lokaciji moral biti po napovedih viden tudi s prostimi očmi,” je dejal. Od sredine januarja bo komet viden vso noč. “Običajno lahko namreč komete opazujemo le takrat, ko so v bližini Sonca: bodisi v večernem mraku ali jutranji zarji. Ta komet pa bo praktično nekaj tednov viden vso noč,” je povedal.

Okoli 30. januarja bo komet potoval mimo Severnice. Nato bo okoli 6. februarja potoval mimo najsvetlejše zvezde v ozvezdju Voznika, to je Kapela. 12. februarja pa bo potoval mimo Marsa, ki je tudi viden s prostimi očmi. 15. februarja pa potuje mimo najsvetlejše zvezde v ozvezdju Bika. Za zdaj v društvu še niso organizirali opazovanja tega kometa, a to običajno v podobnih primerih storijo. Za novo leto se ga je videlo tudi iz Maribora z navadnim daljnogledom. “Dovolj je, če vstanemo kakšno uro prej, na primer ob 5. uri,” je še povedal Žiberna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!