Izjemno povpraševanje za poletne počitnice: akcijskih ponudb niti ne pričakujte

Potovanja 27. Feb 202405:10 3 komentarji
Dopust na Hrvaškem
Foto: PROFIMEDIA

Že veste, kam se boste odpravili med poletnimi počitnicami? Čeprav smo šele februarja, turistične agencije opozarjajo, da boste z odločitvijo morali pohiteti. Povpraševanje je tolikšno, da akcijskih in last minute ponudb niti ne pričakujte, pravijo.

Turistične agencije si lahko upravičeno manejo roke. Opažajo namreč resnično visok porast rezervacij, v agenciji Kompas so decembra in januarja postavili celo rekord v številu potnikov, ki so se odločili poletne počitnice preživeti na grških otokih in v Turčiji.

Za mediteranske destinacije obstaja veliko zanimanje po vsej Evropi, v Kompasu pa pravijo, da se potniki za zgodnje rezervacije odločajo, saj si tako zagotovijo nastanitve v hotelih, ki se že v pomladnih mesecih zapolnijo. Kasnejše rezervacije tako niso niti več možne. Enako veliko zanimanje velja tudi za počitnice na Jadranu, pravijo v Kompasu.

Kot pripovedujejo v agenciji Palma, je povpraševanje tolikšno, da last minute ponudb niti ne pričakujejo. “Posebnost teh ponudb je, da gost ni občutljiv na izbiro cilja ali kakovost hotela, temveč je bistvena zgolj cena. Last minute ponudbe vedno predstavljajo neke neznanke in marsikateri gostje so po izkušnjah iz preteklosti začeli iskati druge alternative. Tako vedno bolj prevladujejo first minute ponudbe, kjer tako hotelirji kot tudi organizatorji ponudijo visoke popuste, pri čemer je kupec tisti, ki si lahko v miru izbere in po ugodni ceni rezervira kvalitetne počitnice.”

Piramide v Gizi.
Piramide v Gizi (Foto: PROFIMEDIA)

Ni presenečenje, da je zaradi bližine in domačnosti tudi letos med najbolj priljubljenimi destinacijami Hrvaška, veliko zanimanja je za Črno goro, Grčijo, Turčijo, Španijo in Egipt. V Palmi izpostavljajo še “Arabeske”, daljna potovanja denimo v Kolumbijo, ZDA, Avstralijo in zelo priljubljena “sveža poletna potovanja” po Skandinaviji, Baltiku, Škotski in Irski.

Kaj pa cene?

V Kompasu pravijo, da storitev niso podražili, saj verjamejo, “da je že sam dvig cen goriva in nastanitvenih objektov dovolj visok, da so se paketi nekoliko podražili”.

Cene so odvisne tudi od dinamike med ponudbo in povpraševanjem, ki pa je letos izjemno veliko, dodajajo v Palmi. “To pomeni, da akcijskih ponudb praktično ni pričakovati.” Priznavajo, da se je večina ponudb podražila od 10 do 15 odstotkov, določene pa so ohranile isto ceno oziroma so nižje kot lani. Pojasnjujejo, da je to odvisno “od posamezne nastanitve in izbranega termina”.

Pohitite, tudi če greste na počitnice v lastni režiji

Zanimalo nas je tudi, kakšna je ta trenutek ponudba pri naših južnih sosedih, če bi si počitnice radi organizirali sami. Zato smo v iskalniku turističnih nastanitev Booking prečesali štiri turistične lokacije, ki so med Slovenci priljubljene: Makarsko, Zadar, Krk in Rabac.

Preverili smo, koliko stanejo najcenejši apartmaji in po kakšni ceni boste dobili nastanitve, ki so med najbolje ocenjenimi. Iskali smo nastanitev za štiričlansko družino, za vse lokacije smo izbrali enak termin, med 8. in 22. julijem. Ugotovili smo, da morajo tisti, ki bi dopust radi preživeli na eni od omenjenih lokacij, pohiteti. Med 70 in 80 odstotkov nastanitev (odvisno od destinacije) je namreč že zasedenih.

Makarska

V Makarski smo kot najcenejšo nastanitev za 14-dnevni dopust našli Studio Podaca 6745c. Za zgolj 23 kvadratnih metrov velik apartma boste odšteli 964 evrov. Od prve plaže je klimatizirana nastanitev z manjšim balkonom oddaljena okoli 150 metrov. Apartma je oblikovan kot garsonjera, zato so dve postelji, majhna kuhinja s plastično mizo v enem prostoru.

Apartma v Makarski Apartma v Makarski
Foto: Zajem zaslona/Booking
Apartma v Makarski Apartma v Makarski
Foto: Zajem zaslona/Booking

Za dobrih 300 evrov več boste dobili najbolje ocenjeno nastanitev po najboljši ceni, in sicer Studio Apartments Promajna. Gre za 25 kvadratnih metrov veliko klimatizirano garsonjero, zato mora polovica družine spati na raztegljivem kavču. Gostom je na voljo tudi terasa, najbližja plaža pa je od nastanitve oddaljena pol kilometra.

Za druge nastanitve, ki ustrezajo kriterijem, ki smo jih določili, boste v Makarski morali odšteti najmanj 2.000 evrov.

Apartma v Makarski
Foto: Zajem zaslona/Booking

Krk

Najcenejša nastanitev na med Slovenci zelo priljubljenem Krku je Apartments Malinska-Kajkić v Malinski. 14-dnevne počitnice v dobrih 40 kvadratnih metrov velikem apartmaju vas bodo stale 990 evrov. Nastanitev z dobro opremljeno kuhinjo je v večstanovanjski stavbi, vse enote, sodeč po opisu na Bookingu, pa niso klimatizirane.

Do prve plaže se boste morali precej nahoditi, še bolje bo, če se tja kar zapeljete, saj gre za 2,5-kilometrsko razdaljo.

Apartma na Krku
Foto: Zajem zaslona/Booking

Najboljše razmerje med ceno in oceno uporabnikov boste našli v apartmajih Tadić v Omišlju. Nastanitev je klimatizirana, pred kratkim je bila tudi renovirana, ima teraso in dobro opremljeno kuhinjo z jedilnico. Gostom je na voljo opekač kruha, aparat za kavo in grelnik vode. Cena za 14-dnevni najem je 1.400 evrov, prva plaža pa je 1,5 kilometra stran.

Apartma na Krku
Foto: Zajem zaslona/Booking

Rabac

V Rabcu je najcenejša nastanitev, ki smo jo našli na spletni strani Booking, Egidio Gigi Bellich holiday apartments family houses. 14-dnevne počitnice vas bodo tam stale 1.245 evrov. Za ta denar boste dobili 34 kvadratnih metrov velik in klimatiziran apartma s kuhinjo in kopalnico. V opisu nastanitve je navedeno, da je gostom na voljo tudi terasa, a je ta, sodeč po fotografijah, precej utesnjena in spominja na nekakšno vežo.

Apartma v Rabcu Apartma v Rabcu
Foto: Zajem zaslona/Booking
Apartma v Rabcu Apartma v Rabcu
Foto: Zajem zaslona/Booking

Najboljše razmerje med ceno in oceno uporabnikov ima apartma Josephine. Je edini v tej kategoriji, za katerega boste odšteli manj kot dva tisočaka; 14-dnevni najem za štiričlansko družino stane 1. 680 evrov.

Klimatizirana nastanitev ima spalnico, kopalnico, jedilnico, popolnoma opremljeno kuhinjo in teraso s pogledom na gore. Čeprav na Bookingu piše, da je apartma v neposredni bližini morja, nekaj klikov na spletu pokaže, da je najbližja plaža oddaljena okoli 1,5 kilometra.

Apartma v Rabcu
Foto: Zajem zaslona/Booking

Zadar

Najcenejši apartma v Zadru je apartma Petra in stane 1.197 evrov. “Prostoren apartma ima teraso, dve spalnici, dnevno sobo in dobro opremljeno kuhinjo. Na voljo je televizor z ravnim zaslonom. Iz apartmaja se razprostira razgled na mesto,” piše na Bookingu. Slabost? Plaža je oddaljena 2,5 kilometra.

Apartma v Zadru
Foto: Zajem zaslona/Booking

Apartmajev v Zadru, ki imajo najboljše razmerje med ceno in oceno gostov, hkrati pa stanejo manj kot dva tisočaka, je le nekaj.

Eden takih je apartma Maša, v katerem bodo počitnice štiričlansko družino stale 1.109 evrov. Ima eno sobo, zato mora del družine spati na raztegljivem kavču, še večja slabost pa je, da se morate do plaže, ki je oddaljena kar deset kilometrov, zapeljati.

Apartma v Zadru
Foto: Zajem zaslona/Booking

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje