Od zdaj veliko lažje do izpita za motor: pojasnjujemo, kako

Slovenija 01. Jun 202206:00 > 19:15 3 komentarji
izpit za motor 125 a1
Žiga Živulović jr./Bobo

Od danes je postopek za pridobitev izpita za vožnjo z motorjem do 125 kubičnih centimetrov (kategorija A1) precej poenostavljen za tiste, ki že imajo izpit za avto. Na voljo sta dve možnosti; prva, lažja, bo veljala le v Sloveniji, druga pa tudi v tujini. Pojasnjujemo, kako po novem do izpita kategorije A1.

Po novem bodo lahko vsi, ki so že opravili izpit za avto (vozniško dovoljenje B) in niso mladi vozniki, lažje pridobili še vozniško dovoljenje A1, ki velja za motorje do 125 kubičnih centimetrov.

Nov zakon prinaša dve poti, kako do dovoljenja za kategorijo A1. Prva, lažja in manj zahtevna, določa, da lahko vsak, ki že ima izpit za avto in ni mladi voznik, opravi najmanj šest ur vožnje in nato pridobi posebno kodo. To mu bodo vpisali na upravni enoti in bo označevala vozniško dovoljenje za kategorijo A1. Dovoljenje bo veljalo le za vožnjo po Sloveniji.

Druga možnost, ki za predpogoj prav tako zahteva vozniško dovoljenje (in pogoj, da nisi mladi voznik), pa ima nekaj več stopenj. Kandidat bo moral opraviti zdravniški pregled, se udeležiti teoretičnega izpita (tečaj na avtošoli ni obvezen), nato odpeljati najmanj sedem ur vožnje, na koncu pa bo sledil še izpit. Razlika od prve možnosti je ta, da bo vozniško dovoljenje, opravljeno po drugi možnosti, veljalo tudi v tujini in ne le pri nas. Obe možnosti v primerjavi s staro zakonodajno ureditvijo prinašata skrajšano pot do vozniškega dovoljenja za motorje do 125 kubičnih centimetrov, poenostavitev pa bo vodila tudi v manjše stroške in hitrejšo pridobitev izpita.

Kategorija A1 je kategorija vozniškega dovoljenja, s katerim lahko vozite motorna kolesa na dveh kolesih s stransko prikolico ali brez nje, katerih prostornina motorja ne presega 125 ccm in katerih moč motorja ne presega 11 kW, z razmerjem moč motorja/masa vozila, ki ne presega 0,1 kW/kg, ter trikolesa, katerih moč motorja ne presega 15 kW. Dovoljenje za vožnjo vozil te kategorije vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorije AM (moped) in G (delovni stroji in motokultivatorji).

K sprejetju oziroma spremembi zakona je že nekaj časa pozival AMZS, saj je dozdajšnji dolgotrajen postopek marsikoga odvračal od ideje, da bi opravil izpit za kategorijo A1. Po njihovem mnenju so lahko motorji s prostornino do 125 kubičnih centimetrov rešitev v marsikaterem mestu s prepolnimi cestami. Takšni motorji so še vedno lahki in okretni, a dovolj zmogljivi in hitri, da lahko držijo (varen) korak z ostalim prometom na večini ulic, cest in hitrih cest. Dodali so, da so bili pri nas do zdaj priljubljeni motorji do 50 kubičnih centimetrov, ki jih lahko vozimo z izpitom za avto (kategorija AM). Ti motorji oziroma kolesa z motorjem zakonsko ne presegajo hitrosti 45 km/h in niso najbolj uporabni kot sredstvo vsakodnevne mobilnosti, saj so prepočasni za mestne vpadnice, hitre ceste in avtoceste.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje