Izposoja knjig v Ljubljani je dražja

Slovenija 20. Jan 202320:53 0 komentarjev
Mestna knjižnica Ljubljana
BOBO

Mestna knjižnica Ljubljana je povišala letne članarine, zamudnine in najeme dvoran. "Podražitve so nujna posledica dviga vseh stroškov poslovanja knjižnice," dvig cen opravičujejo v tem javnem zavodu.

Mestna knjižnica Ljubljana (MKL) je zvišala letno članarino, je prvi poročal Dnevnik. Kot so za N1 povedali v tem javnem zavodu, so strošek članarin povišali za 20 odstotkov. Članarina se je dvignila s 15 na 18 evrov, za študente, dijake ter upokojence pa z 9 na 11 evrov. Članarina za otroke do 18. leta še naprej ostaja brezplačna.

Ob tem so pojasnili, da so bile cene njihovih storitev nespremenjene od leta 2016, ko so članarino zvišali za en evro: s 14 na 15 evrov oziroma z 8 na 9 evrov za upokojence.

Kot so pojasnili v Mestni knjižnici Ljubljana, so podražitve nujna posledica dviga vseh stroškov poslovanja knjižnice – dviga cen energentov in najemnin, storitev čiščenja, varovanja, tiskanja, dviga cen materialov in dviga cen stroškov dela (dvig vrednosti plačnih razredov in dvig povračil stroškov regresa za prehrano med delom).

“Skrbimo pa za to, da cena enoletne članarine za knjižnico tudi po povišanju še vedno ne presega niti trenutne povprečne cene ene same knjige v Sloveniji, ki trenutno znaša 24 evrov,” so pojasnili za N1.

Višje so tudi zamudnine

Višje pa so tudi zamudnine in medknjižnična izposoja, oboje za dvajset odstotkov. Zamudnina po novem stane 40 centov na enoto na dan (prej 30 centov), medknjižnična izposoja pa se je s 7 evrov podražila na 9 evrov.

Mestna knjižnica Ljubljana
BOBO

Za 30 odstotkov so višje tudi cene najema dvoran. “Dvorane je možno najeti v več knjižnicah, in sicer od 3-urnega najema do 12-urnega najema. Na primer, 3-urni najem v Knjižnici Otona Župančiča se je s 120 evrov dvignil na 160 evrov, računalniška učilnica od 70 na 90 evrov, dvorana v Knjižnici Bežigrad in Slovanski knjižnici s 70 na 90 evrov, medijska soba v Knjižnici Polje s 30 na 40 evrov, dvorana v Knjižnici Prežihov Voranca 50 na 70 evrov, če omenimo samo nekatere,” so ob tem za N1 povedali v Mestni knjižnici Ljubljana.

Ob tem so poudarili, da vsem prošnjam za najem dvorane za opravljanje kulturnih in drugih dejavnosti, ki se vklapljajo v siceršnji program knjižnice in prilagajajo njenemu poslanstvu, ne zaračunavajo najemnine, temveč jo dajejo v uporabo brez stroškov ne glede na cenik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!