Zelena luč za dodatna ministrstva v Golobovi vladi

Slovenija 22. Jun 202216:01 > 18:49 1 komentar
Robert Golob na obisku v Mariboru
Miloš Vujinović/BOBO

Poslanke in poslanci so na današnji izredni seji državnega zbora potrdili predlog sprememb zakona o vladi, ki ga je predlagala vladna koalicija strank Gibanje Svoboda, SD in Levica in predvideva drugačno razdelitev resorjev, kot jo ima zdaj. Za je glasovalo 53 poslancev, proti pa jih je bilo 25. S potrditvijo zakona, se bo število ministrstev povečalo iz 17 na 19 in vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga vodi minister brez resorja. Nekaterim ministrstvom se obetajo preimenovanje in spremembe pristojnosti. Premier Robert Golob sicer pričakuje, da bo vlada v takšni sestavi, kot si jo je zamislila koalicija, polno operativna septembra.

Potrditvi zakona v državnem zboru bodo sledila zaslišanja posameznih ministrskih kandidatov, a za zdaj še ni povsem jasno, kateri kandidati bodo morali opraviti zaslišanja. Premier Robert Golob pričakuje, da bodo posamezna ministrstva preoblikovali čez poletje in da bo vlada polno operativna s septembrom.

Ministrstvo za solidarno prihodnost bo vodil zdajšnji minister za delo Luka Mesec. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ga bo nasledil njegov sedanji državni sekretar Simon Maljevac.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport se bo razdelilo na dva resorja. Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije bo vodil sedanji šolski minister Igor Papič, ministrstvo za vzgojo in šolstvo pa bo po napovedih vodil sedanji državni sekretar na šolskem ministrstvu Darjo Felda.

Ministrstvo za podnebje in energijo bo prevzel sedanji infrastrukturni minister Bojan Kumer, vodenje ministrstva za infrastrukturo pa njegova sedanja državna sekretarka Alenka Bratušek.

Pod okrilje gospodarskega ministrstva, ki ga vodi Matjaž Han, prehaja tudi področje športa, ministrstvo pa se bo preimenovalo v ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. Preimenovanje se obeta tudi zdajšnjemu ministrstvu za okolje in prostor, ki ga vodi Uroš Brežan, in sicer v ministrstvo za varstvo narave in prostor. Zunanje ministrstvo, ki ga vodi Tanja Fajon, pa se bo preimenovalo v ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Očitki opozicijske stranke SDS in možnost razpisa zakonodajnega referenduma

Kot smo že poročali, je državni zbor včeraj zavrnil predlog za razpis posvetovalnega referenduma o predlaganih spremembah zakona o vladi. Pobudo za referendum je vložila stranka SDS, ki se ne strinja s širitvijo ministrstev, saj naj bi ta bila nepotrebna. Vladi Roberta Goloba očitajo predvsem, da se preveč ukvarja s kadrovanjem in širitvijo ministrstev, kot pa z aktualnimi težavami v državi. V največji opozicijski stranki še pravijo, da bi ustanavljanje novih ministrstev prineslo še več javnofinančnih izdatkov in nepotrebno širjenje javne uprave. A možnosti, da SDS še enkrat blokira sprejetje koalicijskega predloga zakona o vladi, še obstajajo, saj bi lahko z 2.500 zbranimi podpisi volivcev vložili pobudo za razpis zakonodajnega referenduma.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje