Izredno vremensko opozorilo: že danes možna neurja z močnim vetrom in točo

Slovenija 21. Jun 202310:18 0 komentarjev
Neurje
Uroš Kokol/N1

Minula noč je bila nenavadno topla, ponekod se temperature niso spustile pod 20 stopinj Celzija, za pozno popoldne pa meteorologi napovedujejo krajevne nevihte. Opozarjajo tudi na možnost toče.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) bodo v sredo pozno popoldne in zvečer predvsem na severovzhodu možna krajevna neurja z močnim vetrom in tudi točo.

V sredo in četrtek sredi dneva in popoldne pa bo velika toplotna obremenitev, najizrazitejša v osrednji in jugovzhodni Sloveniji, še napovedujejo.

Meteorologi so sicer minulo noč ponekod po Sloveniji izmerili nenavadno visoke temperature. Ponekod se čez noč ni ohladilo pod 20 stopinj Celzija, kar pomeni, da so zabeležili tudi prvo letošnjo tropsko noč. Najnižja temperatura se pod 20 stopinj Celzija ni spustila na sledečih merilnih postajah: Vedrijan (21,9 stopinje Celzija), Dobliče (21,7 stopinje Celzija), Malkovec (21,2 stopinje Celzija), Vrhnika (20,9 stopinje Celzija), LJ Bežigrad (20,4 stopinje Celzija), Koper (20,3 stopinje Celzija), Novo mesto (20,0 stopinje Celzija) in Nova vas na Blokah (19,0 stopinje Celzija).

Poleti beležimo do šestkrat več udarov strel

V Sloveniji sicer nasploh poleti, ko je ozračje segreto, beležimo do šestkrat več udarov stel kot sicer. Udari strel pa pogosto poškodujejo ali uničijo modeme, televizorje, računalnike in ostale elektronske naprave, ki so na udare strel še posebej občutljive.

Ker so za prihodnje dni za Slovenijo napovedane močne nevihte, zato pri Telekomu svetujejo, da iz vtičnic, torej tako iz komunikacijskega kot tudi iz električnega omrežja, uporabniki izklopijo vse naprave.

Pri nas so sicer udari strel zelo pogosti, saj smo na območju, kjer se mešajo celinsko, mediteransko in gorsko podnebje. Na leto zabeležimo okoli 60.000 udarov strel, največ v severnozahodnem delu Slovenije in poleti. S toplimi dnevi, ko je več vlage v ozračju, pa se možnost močnejših neviht z udari strel poveča, še opozarjajo-

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!