Izteka se rok za napoved lanskih najemnin, dobičkov in obresti

Gospodarstvo 28. Feb 202306:52 0 komentarjev
Foto: FURS

Danes se izteka rok za oddajo napovedi za odmero kapitalskih dobičkov, prav tako je do danes treba med drugim prijaviti dohodke od najemnim. Podjetja lahko medtem le še do poldneva oddajo vloge za pomoč zaradi visokih cen energentov.

Vsi, ki so lani prodali vrednostne papirje in investicijske kupone, imajo le še danes čas za oddajo napovedi za odmero kapitalskih dobičkov. Danes je tudi zadnji rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine od obresti in od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov, prijaviti je treba tudi prihodke od najemnin.

Napoved za plačilo davka od kapitalskih dobičkov je treba oddati ne glede na to, ali je posameznik delnice odsvojil z dobičkom ali z izgubo. Napoved za odmero dohodnine od obresti pa morajo vložiti zavezanci, katerih skupni znesek obresti na denarne vloge pri bankah in hranilnicah v Sloveniji in EU je lani presegel znesek 1.000 evrov.

Zavezanci za plačilo davka od kapitalskih dobičkov so tako prebivalci Slovenije kot tudi tujci, če so dobiček iz kapitala dosegli na ozemlju naše države. Stopnja davka je 25-odstotna in se z vsakimi petimi leti imetništva zniža za pet odstotnih točk.

Dohodke iz oddajanja premoženja v najem pa so dolžni rezidenti Slovenije napovedati tako tiste z virom v kot tudi zunaj Slovenije. Nerezidenti morajo prijaviti le dohodek iz oddajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji. Dohodnina se od prejetih najemnin, zmanjšanih za normirane stroške v višini 10 odstotkov, se za leto 2022 obračuna po 15-odstotni stopnji. Namesto normiranih stroškov lahko zavezanec uveljavlja tudi dejanske stroške.

Napovedi za odmero davka od vseh omenjenih prejemkov je mogoče najbolj enostavno oddati elektronsko preko Fursovega sistema eDavki. Možna je tudi oddaja obrazca v papirni obliki, in sicer osebno ali po pošti na enega od finančnih uradov.

Izteka se tudi čas podjetij za oddajo vloge za subvencioniranje visokih cen energentov

Podjetja lahko še danes do 12. ure oddajo vlogo za subvencioniranje visokih cen energentov na podlagi določila zakona o pomoči gospodarstvu zaradi energetske draginje. Ker roka za oddajo vlog ne bo mogoče podaljšati, je gospodarski minister Matjaž Han podjetja opozoril, naj ne čakajo na čas tik pred zaprtjem aplikacije.

Aplikacija za elektronsko oddajo vlog deluje na javni agenciji Spirit Slovenija, agencija pa nudi vso potrebno pomoč posameznim upravičencem pri vnosu vlog. Za namen podpore upravičencem pri registraciji in prijavi v aplikacijo za oddajo vlog, je Spirit vzpostavil podporni klicni center za tehnično pomoč.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!