Volitve predsednika predstavniškega doma ameriškega kongresa se zapletajo

Slovenija 19. Okt 202321:06 0 komentarjev
Jim Jordan
Jim Jordan (Foto: PROFIMEDIA)

Po dveh spodletelih poskusih izvolitve predsednika predstavniškega doma ameriškega kongresa kandidat za ta položaj začasno umaknil kandidaturo.

Jim Jordan je po dveh ponesrečenih poskusih izvolitve na položaj predsednika predstavniškega doma ameriškega kongresa danes odnehal in privolil v dogovor, da se vršilcu dolžnosti predsednika Patricku McHenryju podelijo polna pooblastila do januarja 2024, poročajo ameriški mediji.

Jordan na dveh glasovanjih v torek in sredo ni dobil zadostne podpora, da na položaju nasledi strankarskega kolega Kevina McCarthyja, ki ga je predstavniški dom odstavil v začetku meseca.

Za izvolitev je potreboval najmanj 217 glasov, obakrat pa jih je dobil celo manj kot manjšinski demokratski kandidat Hakeem Jeffries.

Kakih 20 republikancev se ni dalo prepričati v podporo Jordanu, ki uživa zaupanje bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa in nekdanji rokoborski trener iz Ohia je odnehal. Sicer menda le začasno in si je pridržal pravico, da znova kandidira.

McCarthyja je po odstavitvi kot vršilec dolžnosti avtomatično nasledil McHenry, ki pa nima pooblastil za zakonodajno delo in je lahko le vodil postopek iskanja novega predsednika.

Na voljo ostale tri izbire

Po dveh Jordanovih porazih so ostale na voljo tri izbire. Jordan bi lahko poskušal še naprej, republikanci in demokrati bi se dogovorili o kompromisnem kandidatu, ali pa bi kongres podelil vsa pooblastila McHenryju.

Republikanci so se odločili za tretjo možnost, predvsem zato, ker se jim skupaj z demokrati mudi, da potrdijo pomoč Izraelu.

Demokrati želijo tudi dodatno pomoč za Ukrajino, sredi novembra pa bo moral kongres ponovno podaljšati začasno financiranje vlade, ker je z iskanjem predsednika izgubil preveč časa za sprejetje rednega proračuna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!