Janez Janša: Priznanje Palestine je videti kot nagrada za teroristično dejanje

Slovenija 09. Maj 202415:17 16 komentarjev
Janez Janša, SDS
Foto: Borut Živulović/BOBO

Sprožitev postopkov za priznanje Palestine, ki jih je začela slovenska vlada, ne bo prispevala k umiritvi razmer na Bližnjem vzhodu, prej obratno, je ocenil predsednik SDS Janez Janša. Da priznanje Palestine ne bo olajšalo življenja ljudi na Bližnjem vzhodu in v Gazi, je dejal predsednik NSi Matej Tonin, ki je dodal, da si bo Slovenija s tem le pilatovsko umila roke.

Po mnenju predsednika SDS Janeza Janše slovenska vlada z začetkom postopkov za priznanje Palestine ni izbrala primernega časa. Priznanje entitete, kjer ima oblast gibanje Hamas, ki je lani izvedlo teroristični napad na drugo državo, je po njegovih besedah videti kot nagrada za teroristično dejanje.

V notranjepolitičnem smislu pa gre pri postopku priznanja Palestine po Janševih besedah za populistično dejanje, ki se bo že srednjeročno za Slovenijo izkazalo kot škodljivo. Slovenska vlada se namreč pridružuje peščici evropskih držav, ki se za ta korak odloča ravno v trenutku, ko to predstavlja prilivanje olja na ogenj, je dejal predsednik SDS.

Omenil je še, da ima Hamas v svojem statutu kot cilj zapisano uničenje judovske države. “Skratka, Slovenija, slovenska vlada, zdaj začenja neki postopek za priznanje teroristične organizacije, ki se kot teroristična proklamira v svojem ustavnem aktu,” je dejal in dodal, da je cinično in neodgovorno to razglašati za prispevek k miru.

“Ne moreš priznati države, ki praktično nima osnovnih postulatov, kot je ozemlje, prebivalstvo, vladavina prava in podobno,” pa je menil evroposlanec Milan Zver.

Tonin: Slovenija si bo le pilatovsko umila roke

Na odločitev vlade Roberta Goloba se je odzval tudi predsednik Nove Slovenije Matej Tonin. Po oceni druge opozicijske stranke bi bil primernejši postopek, da bi sprti strani najprej dosegli premirje, nato pa bi bilo treba izvesti nove volitve med palestinskimi oblastmi.

Na tak način bi te dobile kredibilnost in pa tudi avtoriteto, šele nato pa bi na vrsto prišla ustanovitev nove države in priznanje Palestine.

Ob tem je izrazil željo, da bi Slovenija resnično delala kot pošten posrednik, da bi se pogovarjala z obema stranema in s svojimi aktivnostmi prispevala k temu, da se čim prej doseže premirje, ki bi vzpostavilo podlago za uresničitev rešitve dveh držav.

Premier Robert Golob je po seji vlade, na kateri je ta sprožila postopke za priznanje Palestine, priznanje Palestine označil za vzvod pritiska za končanje spopadov v Gazi. Poudaril je, da je koalicija v tem enotna, in izrazil upanje, da bo priznanje navdih drugim državam, da sledijo Sloveniji na tej poti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje