Razkrivamo, kako in kdaj namerava Slovenija priznati Palestino

Tanja Fajon in Robert Golob.
Tanja Fajon in Robert Golob. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Vlada bo na današnji seji začela postopek za priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države, a je v sklepih, ki ju ima na mizi, za priznanje navedenih kup pogojev. Koalicijske partnerje pa naj bi po besedah naših virov na jutranjem sestanku pri premierju Robertu Golobu pomirilo njegovo "zagotovilo", da naj bi vlada takoj po evropskih volitvah predlog za priznanje Palestine dejansko poslala v državni zbor.

Vlada Roberta Goloba na današnji seji začenja postopek za priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države. V sklepih, ki jih sprejema, pa je za slovensko priznanje Palestine navedla cel kup pogojev. Tako so zapisali, da bo vlada predlagala priznanje Palestine “ob nadaljnjem napredku glede dogovora o premirju v Gazi in izpustitvi talcev ter ob nadaljnjih reformnih prizadevanjih in opolnomočenju palestinske oblasti s ciljem rešitve dveh držav”.

Drugi predlagani sklep pa določa, da bo vlada sproti oziroma najpozneje do 13. junija ocenila uresničevanje pričakovanih dejanj iz prejšnjega sklepa ter bo v primeru doseženega napredka predlog za priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države posredovala državnemu zboru.

Po naših informacijah se je sicer državni sekretar za mednarodne zadeve v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk zavzemal za še bolj stroge pogoje za priznanje Palestine, medtem ko naj bi se na MZZ in še zlasti v koalicijski Levici zavzemali za milejšo verzijo. A je na jutranjem koalicijskem sestanku vendarle prišlo do dogovora, da bo vlada potrdila omenjena sklepa, pri čemer naj bi po besedah naših virov pomembno vlogo igrala napoved premierja Goloba. Navzoči na seji so namreč njegove besede razumeli kot zagotovilo, da bo vlada predlog za priznanje Palestine v državni zbor dejansko poslala (do) 13. junija oziroma takoj po evropskih volitvah. Ob tem je mogoče slišati, da vladajoči ne želijo, da je priznanje del kampanje pred evropskimi volitvami in da bi bilo to dejanje mogoče razumeti kot podporo Hamasu.

To ne bo nagrada Hamasu

Kot je navedeno tudi v obrazložitvi sklepov, bo vlada “vodila postopek priznanja na način, da to ne bo kot nagrada terorističnemu gibanju Hamas za teroristični napad na Izrael. S tem namenom pošilja sporočilo, da ima Izrael pravico do varnosti, kar vključuje nesprejemljivost terorističnih napadov na Izrael, vključno z zavržnim dejanjem zajetja talcev.”

V obrazložitvi lahko preberemo še, da Slovenija tudi kot nestalna članica Varnostnega sveta OZN vseskozi opozarja na nevzdržnost trenutne situacije zaradi nerešenega palestinskega vprašanja ter na nevarnost resne eskalacije v regiji. “Bila je med pobudnicami resolucije Varnostnega sveta, ki je pozvala obe strani k premirju, k brezpogojni izpustitvi vseh talcev, zaščiti civilnega prebivalstva ter zagotovitvi humanitarne pomoči v Gazo. Slovenija si bo še naprej prizadevala za dosego miru in varnosti v širši regiji, kar je v njenem strateškem interesu, ter za oživitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa.”

Palestinski protestniki
Raneen Sawafta/REUTERS

Prav tako lahko preberemo, da želi vlada z začetkom postopka priznanja Palestine poslati odločen politični signal, da je treba čim prej končati nesorazmerni vojaški napad na Gazo, ki je do sedaj povzročil materialno razdejanje in neobvladljivo humanitarno krizo. “Rezultat vojne v Gazi je več kot 35.000 civilnih, še več kot enkrat toliko poškodovanih civilistov in več kot milijon razseljenih prebivalcev Gaze znotraj te enklave.”

Sklepa, ki ju bo danes sprejela vlada, pomenita, da Slovenija Palestine ne bo priznala hkrati s Španijo in Irsko. Neuradno je namreč že znano, da bosta ti državi to storili konec maja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje