Golob o priznanju Palestine: Grozote v Gazi so nedopustne in se morajo končati

Slovenija 09. Maj 202412:12 > 13:37 16 komentarjev

Vlada Roberta Goloba je na današnji seji začela postopek za priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države. Predsednik vlade Robert Golob je dejal, da so vsa dejanja vlade, vključno s tem sklepom, usmerjena v to, kako čim prej končati grozote v Gazi. Dodal je, da je koalicija glede te odločitve vlade enotna.

“Grozote, ki smo jim vsak dan priča iz Gaze, so nedopustne in se morajo končati. Vsa dejanja te vlade, vključno z današnjim sklepom o začetku postopka o priznanju Palestine, so usmerjena prav v to: kako čim prej končati grozote v Gazi in s tem olajšati trpljenje palestinskega ljudstva,” je po seji odločitev vlade komentiral premier Robert Golob.

V sklepih, ki jih je sprejela, je vlada za slovensko priznanje Palestine navedla cel kup pogojev. Tako so zapisali, da bo vlada predlagala priznanje Palestine “ob nadaljnjem napredku glede dogovora o premirju v Gazi in izpustitvi talcev ter ob nadaljnjih reformnih prizadevanjih in opolnomočenju palestinske oblasti s ciljem rešitve dveh držav”. Drugi predlagani sklep določa, da bo vlada sproti oziroma najpozneje do 13. junija ocenila uresničevanje pričakovanih dejanj iz prejšnjega sklepa ter bo v primeru doseženega napredka predlog za priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države posredovala državnemu zboru. Več o tem v članku Razkrivamo, kako in kdaj namerava Slovenija priznati Palestino.

Glede pogojev je predsednik vlade dejal, da “ne govorimo o pogojih, ampak o pričakovanjih do vseh vpletenih v spopad in kako bomo izpolnitev teh pričakovanj – torej napredek pri doseganju premirja, napredek pri izpustitvi talcev, napredek pri reformi palestinskih oblasti – spremljali. Če se bo izkazalo, da je ta napredek hitrejši, bomo priznanje zaključili hitreje. V vsakem primeru smo si postavili rok – to je 13. junij kot skrajni rok, do kdaj moramo ta proces zaključiti,” je povedal.

Pri odločanju so iskali ravnotežje med različnimi interesi

Dodal je, da Slovenija danes kot nestalna članica Varnostnega sveta nosi bistveno večjo odgovornost, kot bi jo v preteklosti. “Zato je današnje dejanje pod lupo celotnega sveta. Pri odločanju o tem, po kakšni poti gre Slovenija naprej, smo iskali ravnotežje med interesi zahodnega sveta, interesi arabskega sveta in interesi vseh preostalih držav članic Združenih narodov, ki so ne nazadnje prispevale svoj glas pri naši izvolitvi v Varnostni svet,” je še povedal.

“Naš pristop je inovativen, ker želimo skozi dialog, ki ga bo naše priznanje sprožilo, doseči vse cilje, za katere si prizadevamo v okviru Združenih narodov: od takojšnjega premirja in prekinitve spopadov, izpustitve talcev pa tudi varnostnega obstoja Izraela skozi rešitev dveh držav,” je povedal predsednik vlade in dodal, da Slovenija ta stališča dosledno zagovarja v vseh nastopih v ZN. “To so večinska stališča, sprejeta s strani dveh tretjin članic.”

Golob verjame, da bo slovensko priznanje navdih še marsikomu, da nadaljuje po isti poti. “Slovenija je bila že do zdaj vpletena v proces usklajevanja z enakomislečimi in naprednimi članicami znotraj EU, da se priznanje Palestine uporabi kot vzvod pritiska za dosego prekinitve spopadov. Na tem mestu pozivam Izrael, da s svojimi napadi na Rafo in Gazo nemudoma preneha in da raje od iskanja vojaške rešitve uporabi pogajalsko mizo. Danes poganja potekajo in želim si, da je naše priznanje dodatna spodbuda, da ta pogajanja tečejo hitreje.”

Po besedah predsednika vlade je bila odločitev na vladi enotna, prav tako je glede tega enotna koalicija. “Verjamem, da bomo ravno zaradi tega lahko imeli bistveno večji učinek tudi na mednarodni sceni, ne glede na velikost naše države. To je ključni namen: namen ni notranjepolitčni, ampak kako z našimi dejanji pomagati palestinskemu narodu,” je še povedal premier.

Fajon si želi, da bodo postopki čim prej dokončani

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je ob današnji odločitvi na družbenem omrežju X zapisala, da je vesela, da je “vlada naredila odločen in nepovraten korak v postopku priznanja Palestine. S tem Slovenija pošilja jasno sporočilo o nujnosti vzpostavitve miru na Bližnjem vzhodu in rešitve dveh držav. Resnično si želim, da bodo postopki čim prej dokončani”.

Tudi v Levici so odločitev vlade pozdravili. Upajo, da se s tem zaključujejo dolgoletna prizadevanja njihove stranke, da Slovenija končno naredi to, kar je prav – prizna Palestino kot samostojno državo. Ob tem so spomnili, da so od vstopa v državni zbor pred desetimi leti zagovarjali in tudi predlagali takojšnje priznanje Palestine, zato odločitev vlade o začetku postopka priznanja razumejo tudi kot rezultat vseh naporov Levice. “V Levici smo veseli, da je tudi Slovenija prepoznala, da je končno čas za priznanje Palestine. Pot je bila dolga, začela se je že leta 2014, ko smo prvič predlagali priznanje. Zdaj, po 10 letih, je pred nami in Slovenijo le še zadnji korak,” je poudaril vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec. V stranki pričakujejo, da vladni postopek priznanja ne bo trajal predolgo in da bo Slovenija Palestino dokončno priznala že v naslednjem mesecu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje