Janković je kandidatoma za vodenje Kina Šiška predlagal umik kandidatur

Kultura 05. Dec 202306:00 17 komentarjev
Zoran Janković
Zoran Janković (Foto: Alen Milavec/BOBO)

Pogoje za direktorja Kina Šiška sta izpolnjevala dva kandidata, a jima je ljubljanski župan Zoran Janković predlagal, naj kandidaturi umakneta. To sta tudi storila. Opozicijski mestni svetniki v Jankovićevem ravnanju vidijo še en dokaz avtoritarnega načina vodenja mesta.

Potem ko je Simon Kardum avgusta nastopil funkcijo člana uprave Radiotelevizije Slovenija, ga je ljubljanski mestni svet 25. septembra razrešil s čela javnega zavoda Center urbane kulture Kino Šiška, za vršilca dolžnosti direktorja pa imenoval dotedanjega pomočnika direktorja za menedžment in finance Mitjo Bravharja. Istega dne je bil objavljen javni razpis za Kardumovega naslednika na čelu Kina Šiška za polni mandat. Rok za prijave je bil deset dni.

Na razpis so prispele tri prijave, v izbirni postopek pa sta se uvrstila dva kandidata: Bravhar ter glasbeni urednik in novinar na Valu 202 Žiga Klančar. Vendar pa komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja o tem, koga od njiju bo predlagala mestnemu svetu, ni odločala oziroma z njima pogovorov ni opravila. Do tega tudi ne bo prišlo. Tako Bravhar kot Klančar sta namreč kandidaturo umaknila, kar pomeni, da bodo morali razpis za direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška ponoviti.

Do umika kandidatur je prišlo po tem, ko sta se kandidata, ki sta izpolnjevala pogoje, (ločeno) sestala z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. V županovem kabinetu so za N1 potrdili, da je Zoran Janković Mitjo Bravharja in Žigo Klančarja povabil na pogovor. Na vprašanje, ali drži, da jima je na tem pogovoru predlagal, da umakneta kandidaturi, pa so odgovorili: “Drži.” Ob tem so zanikali, da bi župan podal oceno, da Bravhar in Klančar nista primerna za vodenje Kina Šiška, zakaj jima je torej predlagal umik kandidature, pa niso pojasnili.

Bravhar je za odstop od kandidature navedel “osebne razloge”. In zakaj se je potem na razpis sploh prijavil, nas je zanimalo. “Prijavil sem se takoj septembra, ko sem nastopil vedejevstvo. Tedaj sem razmišljal, da bi bilo možno vodenje nadaljevati. Zdaj sem kandidaturo iz osebnih razlogov umaknil, premišljujem pa, da bi ostal v ekipi, a ne na položaju direktorja,” nam je povedal Bravhar. Na vprašanje, ali je k njegovi odločitvi prispeval pogovor z županom Jankovićem, pa je odgovoril: “Tega ne bi komentiral.”

Več naših virov je sicer izpostavilo, da želi ljubljanski župan na čelu Kina Šiška sedanjega direktorja Slovenskega mladinskega gledališča. V Jankovićevem kabinetu so navedli le, da župan direktorja Tiborja Miheliča Syeda “zelo ceni”. Zapisali so še: “Župan poudarja, da je bil dosedanji razvoj Kina Šiška pod vodstvom direktorja Simona Karduma izjemno uspešen. Po njegovem umiku pa si želi, da bi prihodnji direktor Kina Šiška nadgradil dosedanje uspešno delovanje našega javnega zavoda.”

Žiga Klančar pa nam je povedal, da je bil Mihelič Syed del njegove načrtovane ekipe za vodenje Kina Šiška in da sta se skupaj udeležila pogovora pri Jankoviću. Po Klančarjevih navedbah so člani ekipe in župan družno prišli do dogovora, da bi bila postavitev Miheliča Syeda na čelo Kina Šiška boljša rešitev in za boljšo rešitev je bil sam pripravljen odstopiti od kandidature za direktorja. Ob tem je še dodal, da naj bi bila tako on kot Bravhar v prihodnji ekipi Miheliča Syeda, takšna rešitev pa da naj bi bila sprejemljiva za vse udeležence.

Tiborju Miheliču Syedu se bo drugi mandat na čelu Slovenskega mladinskega gledališča iztekel 1. aprila 2025, kot nam je povedal, pa želi upoštevati svoje načelo, da na določenem položaju ni več kot dva mandata. “Iluzorno pa je pričakovati, da se bodo nove priložnosti – sploh takšne, ki so ti pisane na kožo – pojavile sinhrono s koncem mandata.” Kot je razkril za N1, je Jankoviću poslal sporočilo, da je v Slovenskem mladinskem gledališču zaposlen že 16 let, da se mu (drugi) mandat na njegovem čelu počasi izteka in da bi ga v perspektivi zanimalo biti del vodstvene garniture Kina Šiška. Ljubljanskega župana je povprašal, kaj meni o tej možnosti. “Kot direktor mestnega javnega zavoda sem dolžan o tako veliki spremembi obvestiti šefa ustanoviteljice – ne glede na to, kakšen bo razplet,” je še dodal Mihelič Syed.

Na naše vprašanje, zakaj se torej ni prijavil na septembrski razpis, je odgovoril, da se je na razpis prijavil, “a zgolj posredno, kot člen v ekipi enega izmed kandidatov”, torej v Klančarjevi ekipi. Ali se bo prijavil na ponovljeni razpis, pa še ni dokončno odločen – od te odločitve je oddaljen “vsaj še tri sestanke z možnimi partnerji”, saj da morajo “najprej vsi vpleteni priti do konsenza, da je to daleč najboljša rešitev”.

Ob tem je Mihelič Syed še poudaril, da ga h kandidaturi za vodenje Kina Šiška ni pozval Janković, temveč da gre za njegove osebne ambicije. Prav tako je zagotovil, da pogovori z ljubljanskim županom ne pomenijo, da bi bile zadeve dogovorjene. “Vsi, ki želijo, naj se prijavijo na razpis. Potrebujemo zdravo konkurenco. V Sloveniji je še kar nekaj ljudi, ki bi lahko uspešno vodili Kino Šiška,” je dejal.

Kino Šiška
Kino Šiška (Foto: Milos Vujinovic/BOBO)

Več ljubljanskih opozicijskih svetnikov pa se sprašuje, zakaj bi se kandidati, ki niso izbranci Zorana Jankovića, prijavljali na razpis, če jim župan nato predlaga umik kandidature oziroma jim da vedeti, da nimajo možnosti za imenovanje. Mestna svetnica iz vrst Levice Urška Honzak je za N1 dejala, da o kakršnihkoli razgovorih župana s kandidatoma, ki sta izpolnjevala pogoje za mesto direktorja, niso bili obveščeni niti člani in članice komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki sicer vodi postopke v zvezi z razpisom in ki naj bi predvidoma na decembrski seji opravila razgovore s kandidatoma. “Če je župan Janković kandidatoma – eden od njiju trenutno celo opravlja funkcijo vršilca dolžnosti direktorja Kina Šiška – dejansko predlagal, naj umakneta kandidaturo, zaradi česar mora biti razpis ponovljen, in če ga je k temu vodila želja po ustoličenju svojega kandidata, je to izjemno neprimerno, netransparentno in celo koruptivno. V tem primeru se kažeta avtoritarni način vodenja mesta in sistem kadrovanja po osebnih povezavah, ki sta značilna za županovanje Zorana Jankovića,” je dejala Urška Honzak.

Član mandatne komisije iz vrst SDS Igor Horvat je izpostavil, da doslej ni bil obveščen niti o tem, kdo se je prijavil na razpis za direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška, niti o kakšnem umiku kandidatur. “Če se je res zgodilo, da je župan kandidata povabil na pogovor in jima predlagal umik kandidatur, to nikakor ni v redu. Naloga komisije je, da mestnemu svetu predlaga najboljšega kandidata, ne pa da kadrovsko selekcijo naredi župan Zoran Janković,” je poudaril Horvat.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje