Janković odgovarja Primcu: O kanalu C0 ve več kot vsi ostali v tridesetih letih

Slovenija 21. Mar 202314:38 28 komentarjev
Zoran Janković
Borut Živulovič/BOBO

Ljubljanski župan Zoran Janković je o ponedeljkovem shodu pred mestno hišo dejal, da v protestih, dokler so mirni, ne vidi težav. Obregnil pa se je ob vodjo protesta Aleša Primca, ki je tudi mestni svetnik. "Primc v štirih mesecih ve več o kanalu C0 kot vsi ostali v tridesetih letih," je dejal Janković.

V ponedeljek je pred mestno hišo potekal drugi protest proti županu Zoranu Jankoviću.

Organizator Aleš Primc ga je poimenoval protest “Proti nedemokratičnim metodam župana”, glavni očitki Jankoviću pa so ogrožanje zdravja z gradnjo kanalizacijskega kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika, pa tudi pitne vode. Primc je projekt C0 označil za “nezakonit, protiustaven, nevaren in nepotreben drekovod”.

Ljubljanski župan je na svoji redni novinarski konferenci dejal, da s protestom nima nobenih težav, dokler so mirni.

“Protest je bil napovedan. Očitno bo potekal pred vsako sejo mestnega sveta. Ljudje imajo pravico, da protestirajo in žvižgajo. Vsak, ki misli, da je kaj narobe, ima pravico, da pove, kar ga moti. Zanimivo bi bilo preveriti, koliko Ljubljančanov je bilo med protestniki. Povedali so mi, da so na protest kmetov pred dnevi pripeljali dva avtobusa ljudi,” se je na vprašanje o ponedeljkovem dogajanju pred mestno hišo razgovoril Janković.

“Če ne bi imeli pravnomočnega gradbenega dovoljenja, nas ne bi nihče zaščitil”

Dodal je, da mestni svetnik Aleš Primc, ki vodi iniciativo Glas za otroke in družine, “v štirih mesecih ve več o kanalu C0 kot vsi ostali v tridesetih letih”.

“Opozicija ima pravico, da pove svoje mnenje. Na koncu se vidi bistvena razlika med pozicijo, ki sprejemamo odgovornost za razvoj in nas boste po tem sodili, in drugimi, ki so proti vsem. Zanimivo je, da sta dve stranki, ki sta povsem nasprotni, Levica in SDS, pri eni točki uglašeni brez dogovora – pri glasovanju proti. To je njihova pravica, zato morajo prevzeti odgovornost,” je dejal Janković.

Janković se je odzval tudi na protest pretekli teden, ko se je na gradbišču kanalizacijskega kanala C0 zbralo približno 50 traktorjev. Dejal je, da je to njihova pravica in da je policija dobro opravila svoje delo.

“Če ne bi imeli pravnomočnega gradbenega dovoljenja, nas ne bi nihče zaščitil. Če želite, kdorkoli lahko dobi vseh sedem kopij pravnomočnih gradbenih dovoljenj,” je še dejal Janković.

“Na Voki niso našli dokumenta, da bi Hojs nasprotoval trasi C0”

Župan prestolnice se je odzval tudi na besede novega predsednika mestnega odbora SDS Aleša Hojsa, ki je bil v ponedeljek prav tako med udeleženci shoda.

Hojs je pretekli teden dejal, da ima Janković vsakič nekoliko drugačno razlago, kako se je določila trasa C0, tudi da je traso določil Hojs, ko je bil zaposlen na ljubljanskem komunalnem podjetju Voka. “Leta 1991 nisem bil direktor tehničnega sektorja, še več, tam nisem bil niti zaposlen. Janković se za te svoje laži seveda nikoli ni opravičil,” je dejal Hojs.

Janković je pojasnil, da je Hojs na Voko prišel 1. 6. 1992 kot vodja službe vzdrževalna omrežja, nato pa je 1. 1. 1996 postal direktor sektorja vodovod, 1. 9. 1997 pa direktor tehnično-investicijskega sektorja.

“V tem času je Voka pripravljala to traso in pri kolegih sem poskušal najti dokument, da bi Hojs poskušal nasprotovati tej trasi. V arhivu Voke ga niso našli. Kot so mi povedali, je bil dober inženir. 14 let je bil zaposlen na Voki, odšel pa je pol leta, preden sem prišel na občino, tako da ga nisem zamenjal. Zdaj ko je politik, očitno slab, pa se je zbudil in spomnil na kanal C0,” je Hojsu odgovoril Janković.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje