Bitka za prestolnico: ljubljanski odbor SDS prevzema Aleš Hojs

Slovenija 28. Feb 202322:29 12 komentarjev
Aleš Hojs
Aleš Hojs (Foto: BOBO)

Nekdanji notranji minister Aleš Hojs je bil izvoljen za predsednika mestnega odbora SDS Ljubljana in bo nasledil Anžeta Logarja, ki je zaradi slabega rezultata po lokalnih volitvah s tega mesta odstopil. Janševa SDS ima sicer v prestolnici podpovprečno podporo. Kakšna je tu strategija največje opozicijske stranke in kako namerava Hojs pridobivati volilce?

Mestni odbor SDS Ljubljana, najštevilčnejši lokalni odbor te stranke, je na poznopopoldanski seji za svojega novega predsednika izvolil podpredsednika SDS in nekdanjega ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Ljubljanski odbor je brez vodstva ostal dan po novembrskih lokalnih volitvah, ko je zaradi slabega rezultata odstopil Anže Logar in se umaknil iz mestne politike. “Ker je tako prav,” je zapisal takrat.

Preberite še: Logar: Odstopam, ker rezultat ni dober in ker je tako prav

Hojs, ki je bil edini kandidat za to mesto, je po izvolitvi za N1 napovedal, da bo prva poteza novega vodstva ljubljanskega odbora podrobnejša analiza volilnih rezultatov po četrtnih skupnostih. Pred prevzemom nove funkcije je namreč pregledal rezultate preteklih volitev in ugotovil, da je stranka SDS, ki jo vodi Janez Janša, na aprilskih volitvah v državni zbor (DZ) kljub nižjemu odstotku nominalno prejela več glasov kot na volitvah leta 2018.

V Ljubljani je bila sicer volilna udeležba več kot 70-odstotna, kar po njegovem kaže, da “se je levo volilno telo izjemno aktiviralo”, a so kandidati SDS v svojih okrajih prejeli “od 5 pa tudi tja do 15 odstotkov več glasov kot na parlamentarnih volitvah leta 2018”. Tudi zato so ga precej presenetili izidi novembrskih lokalnih volitev, ko je lista SDS ob sicer precej nižji udeležbi, ki v Ljubljani ni dosegla niti 40 odstotkov, izgubila “skoraj 12 tisoč glasov, se pravi izjemno veliko število”, poudarja Hojs.

Z analizo torej želijo ugotoviti, zakaj vsi volilci, ki so na volitvah v DZ podprli SDS in delo stranke ocenili kot dobro, čez pol leta niso prišli tudi na lokalne volitve. Po Hojsovem mnenju sta možna vzroka dva: “Eden je gotovo ta, da so ljudje po porazu oziroma po tem, ko nismo več sestavili vlade, postali malo apatični ali razočarani, drugi vzrok pa je ta, da si v glavi veliko ljudi misli, da ni možno ničesar spremeniti, ker je pač Jankovićeva trdnjava tako močna.”

Zoran janković, koalicijski sporazum, podpis
Borut Živulović/Bobo

A je novi predsednik ljubljanskega odbora prepričan, da je mogoče to trdnjavo načeti, sploh glede na trenutno dogajanje. “Razpadanje zdravstvenega sistema, polno arogance, ki jo župan izkazuje na sejah mestnega sveta, več kot očitni indici korupcije po občinskih podjetjih, uzurpacija prostora oziroma spreminjanje občinskih podrobnih prostorskih načrtov (OPPN) po željah investitorjev in zdaj že kar permanentno dvigovanje cen komunalnih storitev,” našteva Hojs, ki sicer ne sedi v mestnem svetu.

Hojs: napovedi za državo slabe, za SDS pa dobre

Priznava, da je to, da sam kot predsednik odbora ni svetnik, “zagotovo hendikep”, a da bodo organizirali delo tako, da se bodo dobili pred vsako sejo mestnega sveta in s člani svetniške skupine preučili gradivo. Prav tako Hojs napoveduje uvedbo rednih novinarskih konferenc ljubljanskega odbora.

O načrtih za prihodnje parlamentarne volitve, ki bodo leta 2026 “ali pa morda še kaj prej”, pa novi predsednik mestnega odbora SDS Ljubljana pravi, da so ti rezultati v večji meri “odvisni od državne politike”. Ocenjuje, da se ljudje odločajo glede na generalno politiko stranke na državni ravni, ne toliko na lokalni.

“In glede na to, kako aktualna oblast vodi to državo, se mi zdi, da so obeti kar dobri”. “Oziroma za državo so napovedi slabe, za neko opozicijsko stranko pa dobre,” meni nekdanji notranji minister, v času katerega so prestolnico pretresali množični protesti, na katerih je večkrat prišlo do nasilja, policija pa je pogosto uporabljala solzivec in vodni top.

Anže Logar, predsedniške volitve, volitve
Borut Živulovič/Bobo

Dejstvo je, da je Hojs po načinu komunikacije in dela precej drugačen od predhodnika Anžeta Logarja, za katerega pravi, da je odbor vodil dobro: “Jaz sem bolj neposreden, bolj jasno povem, kaj si o kom ali o kakšnem projektu mislim. Se mi zdi, da hoče biti Anže – tako kot je pokazal v predsedniški kampanji – bolj širok, jaz pa pač povem tako kot mislim, da je, in za tem stojim. Se mi zdi, da se mi ni treba prilagajati tako zelo široko. Ker ne kandidiram za nobeno tako funkcijo, kjer je treba vsem malo ustreči.”

Stranka SDS je na novembrskih lokalnih volitvah močno poslabšala rezultat iz leta 2018, ko je za župana neuspešno kandidiral Anže Logar. Zbral je 29,5 odstotka glasov in izgubil proti Zoranu Jankoviću, lista SDS pa je takrat prejela 19,16 odstotka glasov in s tem deset mestnih svetnikov.

Na tokratnih lokalnih volitvah pa je županski kandidat SDS Igor Horvat zbral le 6,28 odstotka in zasedel četrto mesto, zaostal je tudi za Janševim somišljenikom Alešem Primcem (Glas za otroke in družine). Lista SDS za mestni svet, na kateri med 45 kandidati Hojsa sploh ni bilo, pa je tokrat prejela 12,10 odstotka oziroma šest svetniških mest. To je najslabši rezultat za SDS na lokalnih volitvah v Ljubljani doslej.

Tudi na parlamentarnih volitvah lani aprila je SDS v ljubljanskih volilnih okrajih dosegla podpovprečne rezultate. Če jo je na državni ravni obkrožilo 23,48 odstotka tistih, ki so prišli na volitve, pa so njeni poslanski kandidati v Ljubljani večinoma prejemali okoli 15 do 17 odstotkov, nekateri celo pod 13 odstotkov glasov. Nekoliko višji odstotek je v mestu dosegel le Anže Logar, v okraju Ljubljana Vič – Rudnik 4 je zbral 4.269 glasov oziroma 25,52 odstotka. Hojs je v sosednjem okraju Vič – Rudnik 3 prejel 1.922 glasov oziroma 15,36 odstotka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje