Pred mestno hišo shod “proti županu Jankoviću”, prenos pa tudi tokrat na enki

Slovenija 20. Mar 202314:22 21 komentarjev

Pred ljubljansko mestno hišo je potekal protest, uperjen proti županu Zoranu Jankoviću. Organiziral ga je Glas ljudstva za otroke in družine, ki ga vodi Aleš Primc. Na RTVS so ocenili, da si tudi ta prenos zasluži mesto na prvem programu televizije.

V središču Ljubljane je potekal protest pod organizacijo Aleša Primca. Shod je bil prijavljen, poimenovan pa je bil Proti nedemokratičnim metodam župana. To ni bil prvi Primčev protest pred mestno hišo (enega je organiziral konec februarja), razlika med tem in prejšnjim pa je bila v televizijskem prenosu.

Tokratnega je namreč Televizija Slovenija (TVS) prenašala na prvem programu. Prenos shoda, ki ga je TVS v spored uvrstila z naslovom Drugi shod proti Jankovićevemu nasilju, za zdravnike in za čisto pitno vodo, je bil prvotno predviden med 14.30 in 15.30, a je trajal sedem minut dlje. Prenos je vodila Vida Petrovčič.

Aleš Primc je v nagovoru izpostavil boj za čisto vodo in to, da je hiter dostop do zdravnikov nujen. “Krivec za klavrno stanje je župan Janković. V teh dneh se borimo za čisto pitno vodo.” Protestniki s Primcem na čelu županu Zoranu Jankoviću očitajo ogrožanje zdravja z gradnjo kanalizacijskega kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika, pa tudi pitne vode. Na protestu so tako udeleženci opozarjali na pomen in kakovost pitne vode.

Povezovalni kanal C0 je del projekta nadgradnje sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice ter gradnje povezovalnega kanala v Mestni občini Ljubljana. Gradnja je v prvih dveh občinah že končana, v Ljubljani pa je bila od aprila 2020 zaradi onemogočanja dostopa do gradbišča, pa tudi fizičnega oviranja izvajalcev lastnikov, večkrat prekinjena, nato pa tudi zaustavljena. Nasprotniki projekta so prepričani, da bo vplival na kakovost pitne vode.

Okoljevarstvenik iz nevladne organizacije Alpe Adria Green Tomaž Ogrin je izpostavil, da energetika, telekomunikacije in pitna voda spadajo med kritično infrastrukturo, česar pri gradnji omenjene kanalizacije ne upoštevajo. “Že zdrav razum pravi, da kanalizacije (fekalij) ne smemo umestiti blizu pitne vode.” Dodal je, da je tako kakovostno pitno vodo, ki jo imajo na voljo Ljubljančani, težko najti v Evropi. “Voda ni klorirana, je brez drugih dodatkov. Imamo čisto pitno vodo. To uničiti s povezovalnim kanalom pa je kriminal,” je dejal. Po njegovih besedah namreč nobena od opravljenih študij ne zagotavlja, da kanal ne bo puščal. V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate del nagovora Tomaža Ogrina.

Današnjega protesta sta se udeležila tudi vidna člana SDS Branko Grims in Aleš Hojs, ki je nedavno prevzel položaj predsednika mestnega odbora SDS Ljubljana. Pred tem je ljubljanski odbor vodil Anže Logar, a se je novembra lani zaradi slabega rezultata na lokalnih volitvah umaknil iz mestne politike.

Hojs je zbranim dejal, da ne nasprotujejo ureditvi odvajanja kanalizacijskih voda, so pa proti izgradnji kanala prek vodovarstvenega območja. “Imamo rešitev. Treba je rekonstruirati in povečati čistilno napravo Brod, ukiniti del kanala C0, ki poteka prek vodovarstvenega pasu. Nadaljujemo na lokaciji, kamor se že iztekajo vode iz levobrežnega sistema ljubljanske kanalizacije,” je dejal.

Mestna svetnica Tina Bregant pa je spregovorila o izplačilu nagrade za delovno uspešnost direktorici Antoniji Poplas Susič in o stanju v ljubljanskem zdravstvenem domu. “V Ljubljani smo ostali brez osebnih zdravnikov zaradi načina dela, to se lahko popravi z drugačnim načinom vodenja,” je med drugim poudarila. Del nagovora Tine Bregant si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Gre že za četrti tovrstni prenos na RTV Slovenija. Odločitev javne televizije, da bo neposredno prenašala drugi shod upokojencev, ki ga je organiziral nekdanji član SDS Pavel Rupar, je sprožila polemike, ali gre za upravičeno potezo odgovornih na televiziji. Urednik takratnega prenosa s Trga republike je bil prav tako Igor Pirkovič, v studiu pa je program povezovala Vida Petrovčič. Že čez nekaj dni so neposredni prenos zahtevali Mladi za podnebno pravičnost, TVS pa je podnebni štrajk mladih prenašala na tretjem programu. Ob dnevu žensk je potekal še feministični protest, ki so ga organizirali v društvu Iskra. Tega na RTVS niso prenašali na televizijskem kanalu, pač pa na spletnem programu MMC TV.

RTVS smo vprašali, po kakšnih kriterijih razvrščajo shode, torej na katerem programu bo prenos. Odgovor bomo objavili, ko ga bomo prejeli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje