Janša in Rizman se nista uspela poravnati

Slovenija 21. Maj 202119:33 > 19:47 0 komentarjev
Janez Janša
BOBO

Stranki SDS in sociologu ter politologu Rudiju Rizmanu se ni uspelo poravnati v tožbi zaradi izjav, ki jih je slednji na TV Slovenija izrekel o Janezu Janši.

SDS so po poročanju časnika Dnevnik zmotile besede, ki jih je Rudi Rizman izrekel v oddaji Odmevi na TV Slovenija februarja lani. Tedaj je med drugim dejal, da “pride na čelo vlade stranka oziroma njen voditelj, ki v bistvu zagovarja avtoritarne ideje, ki ga financira seveda tudi tuja stranka oziroma tuj režim, tu mislimo seveda na madžarskega, in seveda kot tak pospešuje politično retoriko, ki se opira na ksenofobijo za izključevanje, nasprotovanje pravni državi … to dejstvo je seveda srhljivo. Dejstvo, da se neka stranka financira iz tujine”. Od Rizmana stranka zahteva preklic izjave in odškodnino 8000 evrov.

Predsednik stranke Janez Janša je danes na sodišču po poročanju Dnevnika dejal, da je bila za SDS problematična predvsem Rizmanova trditev o financiranju SDS iz tujine. Zatrdil je, da se stranka ne financira iz tujine ter da je financiranje strank iz tujine zakonsko omejeno oziroma prepovedano. “Izrečena obtožba nima zveze s svobodo izražanja,” je dejal. Dodal je, da se je do zdaj edina ugotovljena nepravilnost nanašala na višino kredita, ki ga je SDS vzela pri Dijani Đuđić in ki ga je SDS vrnila in poravnala kazen za prekršek.

Trpel je ugled stranke

Madžarske investicije v Nova24TV po mnenju Janše niso nič spornega, prav tako računsko sodišče ni ugotovilo nepravilnosti glede financiranja SDS. Poudaril je, da sta stranka in mediji dve ločeni stvari in da policija v zvezi s preiskavo financiranja Nove24TV in Nove hiše od SDS ni terjala pojasnil. Je pa zaradi Rizmanovih besed po mnenju Janše trpel ugled stranke.

Rizman je po drugi strani med svojim pričanjem poudaril, da se ni opredeljeval do nezakonitosti ali zakonitosti financiranja SDS, saj ni pravnik. Kot družboslovec, ki je zainteresiran za demokracijo in ugled države, pa je na podlagi vseh informacij iz medijev dogajanje v zvezi s stranko SDS opisal kot srhljivo, poroča Dnevnik.

“Kot aktiven državljan si jemljem pravico do svobode izražanja,” je poudaril Rizman in dodal, da si ne predstavlja, da v demokratični družbi ne bi mogel komentirati aktualnega dogajanja. Zato se mu zdi tožba SDS povsem neprimeren odziv na njegovo kritiko. Pojasnil je, da redno spremlja domači in tuji tisk ter analize s področja pretoka denarja, na kar se je opiral tudi pri svoji izjavi. Ob tem je navedel več člankov o preiskavah spornega financiranja medijev blizu SDS, je še pisal časnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!