Janša: Mogoče sem predlagal verifikacijo kakšnih hitrih testov

Slovenija 14. Jan 202211:47 > 15:36 6 komentarjev
Janez Janša
Borut Živulović/BOBO

Pred komisijo, ki na zahtevo opozicije preiskuje z epidemijo covida-19 povezane vladne ukrepe od nastopa aktualne vlade do marca letos, je bil znova zaslišan premier Janez Janša. "Mogoče sem kdaj predlagal verifikacijo določenih hitrih testov," je odgovoril na vprašanje, ali je kdaj Nacionalnemu laboratoriju za zdravje, okolje in hrano predlagal verifikacijo hitrih testov. Lastnika podjetja Majbert Pharm Klemna Nicolettija tokrat znova ni bilo na zaslišanje.

Ob 9. uri se je začela 6. seja preiskovalne komisije o o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij za finančno neustrezne ukrepe in sum neupravičenega omejevanja pravic pri izvajanju ukrepov, povezanih z epidemijo, na njej pa je znova odgovarjal premier Janez Janša.

Predsednik komisije Robert Pavšič ga je vprašal, ali je res iz Slovaške prinesel hitre teste in od NLZOH zahteval verifikacijo. Janša je navedbe zanikal, na več podvprašanj pa odvrnil, da je mogoče kdaj predlagal verifikacijo določenih hitrih testov.

Premier je dodal, da je Slovaška Sloveniji donirala nekaj tisoč hitrih testov in da so se o njih pogovarjali na sestankih z evropskimi kolegi. Zavrnil je, da bi hitre teste fizično prinesel iz Slovaške.

Slovenija na enakem mestu pri presežnih smrtih kot pri precepljenosti

Janšo je komisija vprašala tudi o precepljenosti Slovenije in presežnih smrti ter vloge vlade pri tem. Pavšič je spomnil, da je Slovenija pri presežnih smrtih slabša od preostale Evrope.

“Pri številu presežnih smrti, če upoštevamo vrstni red te žalostne statistike, je Slovenija na enakem mestu, kot je po precepljenosti. Toliko, kot smo precepljeni, toliko smo zaščiteni,” je odgovoril in dodal, da je za nizko precepljenost kriv nekdanji komunistični režim in da imajo vse države, kjer je vladal enopartijski režim, slabše zaupanje v znanost in  precepljenost.

Ustavno sodišče zavrnilo 2 oziroma 3 odstotke vsega, kar so predlagali

Janša je odgovarjal tudi na vprašanja o zakonski podlagi za uveljavljanje zaščitnih ukrepov. Dejal je, da je zakon o nalezljivih boleznih star 25 let in da je zakonsko podlago treba dopolnjevati, kar je vlada delala s protikoronskimi paketi zakonov.

“Verjetno je v njih na desetine bolj izostrenih zakonskih podlag, na ustavnem sodišču so bili mogoče izpodbijani dva, trije odstotki. Nekateri so tudi padli. Ustavno sodišče je doslej razveljavilo na stotine predpisov, tudi v času, ko ni bilo nobene epidemije in so vlade imele veliko časa za razmisleke in ukrepe,” je dejal Janša.

Pavšič napovedal vmesno poročilo preiskovalne komisije o vladnih ukrepih za obvladovanje epidemije

Parlamentarna komisija, ki na zahtevo opozicije preiskuje z epidemijo covida-19 povezane vladne ukrepe od nastopa aktualne vlade do marca lani, bo v kratkem pripravila vmesno poročilo, je napovedal predsednik Robert Pavšič (LMŠ). Po zaslišanju premierja Janeza Janše je ocenil, da se odpirajo dodatna vprašanja glede verifikacije hitrih testov.

Kot je Pavšič dejal v izjavi za medije po koncu današnje seje komisije, je Janša najprej zanikal navedbe, da bi imel karkoli z ocenjevanjem hitrih testov s Slovaške, “potem se je to hitro spremenilo v mogoče, na koncu pa je potrdil, da je od NLZOH zelo verjetno pričakoval verificiranje testov, ki jih je sam predložil v verifikacijo”. (STA)

Letala niso preletela le Slovenije

Na zaslišanju je premier med drugim dejal, da NLZOH deluje kakovostno in profesionalno. O letalih, ki so leta 2020 Slovenijo preletela ob koncu prvega vala, pa je Janša dejal, da niso preletela le Slovenije, ampak vso Evropo.

“Težko bi samo Slovenijo glede na velikost Slovenije. To je banalnost, ki jo pripisujejo slovenski vladi,” je dejal Janša in o neuspehu pri spopadanju z drugim valom epidemije s prstom pokazal proti Alenki Bratušek in njenemu nasprotovanju spletni aplikaciji.

“Žal ni bilo podpore, in to ni bilo sprejeto. Stališče evropske stroke je bilo, da nas pred hudim jesenskim valom oziroma ponovitvijo vala lahko reši samo elektronska aplikacija, ki bi opozarjala na stike z okužbami. Nekatere države, ki so to uvedle, so se izognile valu, mi se mu nismo,” je dejal.

Janša tretjič, Nicoletti se je spet upravičil

Člani komisije, ki je Janšo zaslišala tretjič, so danes zanj izčrpali vprašanja. Vnovič pa so pričakovali tudi enega od lastnikov podjetja Majbert Pharm Klemna Nicolettija, a se slednji tudi danes ni oglasil v DZ. Kot so za STA pojasnili v DZ, je Nicoletti opravičil svojo odsotnost, Pavšič pa je napovedal, da ga bodo povabili na eno od prihodnjih sej.

Parlamentarna preiskava za ugotovitev dejanskega stanja in morebitne politične odgovornosti pri ukrepih, povezanih z epidemijo in blaženjem njenih posledic, je bila na zahtevo LMŠ, SD, Levice in SAB ustanovljena 27. oktobra. Zajema pa čas vlade Janeza Janše do razširitve obsega preiskave, in sicer 29. marca.

Na zahtevo koalicije pa poteka parlamentarna preiskava, ki zajema tudi ukrepanje pred nastopom Janševe vlade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje