Janša na COP26 o nujnosti stvarne poti do uresničitve zastavljenih ciljev

Slovenija 01. Nov 202118:16 3 komentarji
Janez Janša
PROFIMEDIA

Premier Janez Janša je na vrhu voditeljev v okviru podnebne konference COP26 opozoril na nujnost izoblikovanja stvarne poti do uresničitve ciljev iz pariškega podnebnega sporazuma. Odmik od premoga in nafte je ključna prvina pri doseganju zastavljenih ciljev, fosilna goriva bi lahko po njegovem mnenju kot prehodni vir nadomestila jedrska energija.

Slovenski premier Janez Janša je v nagovoru voditeljem v Glasgowu, kot so sporočili iz njegovega kabineta, izpostavil nujnost ukrepanja za omejevanje segrevanja ozračja. “Skrajni čas je, da izoblikujemo stvarno pot do cilja 1,5 stopinje,” je opozoril.

Slovenija si v vlogi predsedujoče države Svetu EU z evropskimi partnerji po Janševih besedah prizadeva v tej smeri, vendar pa EU z zgolj osmimi odstotki svetovnih izpustov CO2 tega problema ne more rešiti sama. “Zavezani smo k oblikovanju svoje ponudbe in pozivamo vse druge, da storijo enako. Vsak mora prevzeti svoj delež odgovornosti in tako zagotoviti, da bodo naša skupna prizadevanja učinkovita,” je poudaril.

“Prizadevanja ne smejo ogroziti socialne kohezije in gospodarskega razvoja”

“Naš cilj je do leta 2030 zmanjšati izpuste za 55 odstotkov in prizadevamo si za posodobitev naše podnebne in energetske zakonodaje,” je poudaril premier. Ob tem je opozoril, da skupni ukrepi še zdaleč ne dosegajo ciljev, zastavljenih v Parizu. “Po ocenah ZN bo količina toplogrednih plinov do leta 2030 za 16 odstotkov večja, kot je bila leta 2010,” je izpostavil.

Janša, kot je dejal, razume oklevanje. Zeleni prehod mora biti po njegovih besedah pozoren na svoje zunanje učinke. “Naša prizadevanja ne smejo ogroziti socialne kohezije in gospodarskega razvoja. Pravzaprav so nujen pogoj za uspešno zmanjšanje izpustov. Menim, da nam bodo tehnološke in politične inovacije omogočile, da najdemo nove poti za zagotavljanje vseh treh ciljev,” je poudaril.

Janez Janša
PROFIMEDIA

Ključna prvina pri doseganju zastavljenih ciljev je po Janševih besedah odmik od premoga in nafte kot vira energije. Jedrska energija kot prehodni vir bi lahko po njegovih besedah nadomestila premog in nafto. “Več naložb je treba usmeriti v nove tehnologije in za podporo inovacij, ki bi omogočile čistejšo, varnejšo in učinkovitejšo proizvodnjo energije, kot je energija, pridobljena iz vodika in s fuzijo. Vsekakor pa moramo čim prej predstaviti stvarne načrte ukrepanja na tem področju,” je ocenil.

Ob tem je poudaril, da Slovenija ostaja trdno zavezana doseganju skupnih ciljev s stvarnim pristopom. “Sprejeli smo dolgoročno strategijo, ki določa cilj in pot do podnebne nevtralnosti do leta 2050,” je dejal in izpostavil, da so odgovori na izzive podnebnih sprememb in prilagajanje nanje nujni. “Svoja gospodarstva in družbe moramo narediti bolj zelene in odpornejše. Prispevajmo po svojih najboljših močeh in poskrbimo, da bo ta vrh uspešen,” je zaključil premier.

Opravil tudi vrsto dvostranskih pogovorov

Premier Janša je sicer danes ob robu podnebne konference, kjer več kot 120 svetovnih voditeljev razpravlja o spopadanju s podnebnimi spremembami na globalni ravni, opravil vrsto dvostranskih pogovorov, so še sporočili iz njegovega kabineta. Srečal se je s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, gruzijskim predsednikom vlade Iraklijem Garibashvilijem, indonezijskim predsednikom Jokom Vidodom in korejskim predsednikom Moon-Jaeinom.

Janša se je srečal še z indijskim predsednikom vlade Narendro Modijem, pa tudi s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, češkim predsednikom vlade Andrejem Babišem, španskim premierjem Pedrom Sanchezem, malteškim predsednikom vlade Robertom Abelo, romunskim predsednikom Klausom Iohannisem in drugimi. Premier se bo še danes srečal tudi z nekaterimi drugimi voditelji vlad in držav, prav tako je predvideno tudi srečanje z generalnim direktorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafaelom Marianom Grossijem, so še sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje