Podmladek SDS bo po tesnem glasovanju vodila Simona Purkat

Slovenija 18. Feb 202314:21 > 16:17 2 komentarja
Simona Purkat
FB/SDM

Na kongresu Slovenske demokratske mladine (SDM) so s šestimi delegatskimi glasovi razlike za novo predsednico podmladka SDS izbrali Simono Purkat. Prvič po več kot desetih letih sta se za položaj novega predsednika oziroma predsednice potegovala dva kandidata.

Delegati in delegatke so na kongresu Slovenske demokratske mladine (SDM) v Mariboru za novo predsednico podmladka SDS izbrali dosedanjo podpredsednico Simono Purkat. Ob njej se je za mesto predsednika potegoval še Luka Simonič, prav tako podpredsednik SDM. Purkat je zbrala 47 delegatskih glasov, Simonič pa 41.

Kot smo poročali, se je že pred kongresom obetal napet boj za vodenje podmladka. Po poteku dveletnega mandata se je s čela podmladka namreč umaknil dosedanji predsednik SDM Dominik Štrakl, saj je dopolnil 32 let in tako presegel starostno omejitev. Prvič po več kot desetih letih sta se za položaj novega predsednika oziroma predsednice tako potegovala dva kandidata.

Preberite še: Napet boj pred sobotnim kongresom: kdo bo prevzel vodenje podmladka SDS?

Purkat je članica SDM že skoraj deset let, zadnja dva mandata pa je bila izvoljena za podpredsednico podmladka. Za predsednico je želela kandidirati že na prejšnjem kongresu, pa se je potem odločila, da bo s kandidaturo počakala, saj je imel Štrakl zadnjo možnost za svojo kandidaturo.

Mladinski problematiki želi dati Purkat posebno noto

Prav v svojem desetletnemu delu, ne samo v podmladku, ampak tudi v stranki, Simona Pukart vidi razlog za zmago. “To je rezultat res aktivne kampanje. Čisto vse odbore sem obiskala več kot enkrat. Tudi zaradi tega sem pričakovala zmago. Od sebe sem dala čisto vse,” je povedala za N1.

Danes bodo po njenih besedah še slavili, že jutri pa bodo zavihali rokave. Pod njenim vodstvom se bo podmladek stranke SDS pogosteje odzival na aktualno politično situacijo in se osredotočal na problematike, ki se tičejo mladih. “Želim si več pojavljanja v medijih. Več udarnejših akcij, ker si lahko kot podmladek privoščimo drugačen način opozorjenja na napake vladajoče koalicije,” je dejala.

Po njeni oceni se je podmladek doslej odzival na vse teme. “Odzivali se bomo na tisto, kar bo pomembno. Vendar želim dati mladinski problematiki posebno noto,” je rekla nova predsednica podmladka stranke.

Stanovanjska in demografska problematika sta povezani

Ena izmed prvih stvari, ki se jih bo lotila, bo reorganizacija podmladka. “Naredili bomo štiri odbore, kar bo na nek način predstavljalo tudi širitev vodstva. Odborom se bodo lahko pridružili tudi tisti člani, ki niso bili izvoljeni. Na tak način želim člane spodbuditi k aktivnosti in dati vsem možnost aktivnega sodelovanja tudi na državni ravni,” je opisala Purkat.

Kot najbolj pereč problem mladih je izpostavila stanovanjsko problematiko. Spomnila je, da so v podmladku že pripravili zakon o stanovanjski jamstveni shemi za mlade, ki so ga s pomočjo poslanske skupine SDS vložili v parlamentarno proceduro. Med tematikami je izpostavila še študentske domove. “Ni novih gradenj, ni obnov. Študentje pa imajo težave z dostopom do njih,” je rekla.

Problematiko bega možganov bi nova predsednica podmladka SDS reševala z ustvarjanjem okolja, ki bi mlade zadržal v Sloveniji. Na področju demografije pa je izpostavila povezavo s stanovanjsko problematiko. “Ker mladi nimamo stanovanj, se ne moremo osamosvojiti. Posledično je manjše tudi število rojstev,” je dejala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje