Janez Janša utrjuje položaj SDS na desnici

Slovenija 16. Feb 202319:08 12 komentarjev
Janez Janša in Franc Kangler
Borut Živulović/BOBO

V slovenskem političnem prostoru se bosta v kratkem združili dve stranki na desnem političnem polu: stranki SDS se bo priključila Lista Franca Kanglerja - Nova ljudska stranka (NLS). Čeprav je bila informacija o priključitvi NLS k SDS nekaj časa zavita v tančico skrivnosti, je predsednik SDS Janez Janša te domneve potrdil v intervjuju na radiu Ognjišče. "Upam, da do te združitve pride čim prej. Konsolidacija demokratičnega in ljudskega političnega prostora je pomembna," je dejal. Na sobotni slavnostni akademiji stranke SDS, ko bo stranka praznovala 34 let obstoja, nameravajo priključitev NLS tudi slovesno predstaviti.

Slovenska demokratska stranka (SDS) se želi izvleči iz krize, v katero so stranko pahnili porazi v lanskem supervolilnem letu. Aprila je SDS izgubila državnozborske volitve, Anžetu Logarju, ki se je predstavljal kot neodvisen kandidat, a je imel pri kandidaturi na voljo aparat in polno podporo stranke SDS, ni uspelo zmagati na predsedniških volitvah, konec novembra pa je SDS izgubila na treh zakonodajnih referendumih, ki jih je predlagala sama in zanje zbrala podpise.

Največja opozicijska stranka je tako že začela vleči prve poteze, s katerimi bi se lahko v prihodnjih letih še bolj okrepila ter postala konkurenčna Gibanju Svoboda, ki je na lanskih državnozborskih volitvah osvojilo rekordnih 41 poslanskih mest. K SDS se bo tako že v teh dneh pripojila Nova ljudska stranka, ki jo vodi Franc Kangler, nekdanji mariborski župan in državni sekretar na notranjem ministrstvu v času prejšnje vlade.

O združitvi SDS in NLS je včeraj popoldne v intervjuju za radio Ognjišče spregovoril tudi predsednik SDS Janez Janša. Potrdil je, da pogovori med strankama potekajo. “Nismo postavili roka, do kdaj bo združitev zaključena, upam, da do tega pride čim prej. Konsolidacija demokratičnega in ljudskega političnega prostora je pomembna,” je dejal.

Neuradno smo izvedeli, da bo o priključitvi NLS v soboto odločal svet stranke SDS, na čelu katerega je še vedno Anže Logar. Na sobotni slavnostni akademiji ob 34. obletnici ustanovitve SDS pa bodo pripojitev NLS tudi slovesno predstavili. Kot so nam zaupali viri iz SDS, je to le prvi korak stranke k nadaljnji krepitvi, v prihodnjih mesecih in letih nameravajo k SDS pripojiti še več manjših strank ali list, ki so močne v lokalnih skupnostih in so že zdaj blizu SDS.

Da se bo Nova ljudska stranka priključila SDS, je za N1 potrdil vodja svetniške skupine NLS in dolgoletni Kanglerjev politični sopotnik Milan Mikl, a morajo priključitev podpreti tudi organi stranke. Najprej mora o tem odločiti svet stranke, ki se bo sestal v petek ob 18. uri, dokončno odločitev pa bo nato v kratkem stranka potrdila tudi na kongresu. Po Miklovih besedah zapletov ne pričakujejo, saj naj bi svet stranke prižgal zeleno luč za priključitev NLS k SDS.

Preberite tudi: KOMENTAR METE ROGLIČ: Leto porazov Janeza Janše

“Za ta korak smo se odločili, ker smo ugotovili, da bi lahko z združitvijo strank dosegli še boljše rezultate na volitvah. Nova ljudska stranka je v Mariboru dokaj močna stranka, skupaj pa smo lahko še boljši, tudi k razvoju Maribora lahko veliko doprinesemo,” je pojasnil Mikl. Ob tem je dejal, da sta Nova ljudska stranka in SDS zelo podobni stranki, saj imata zelo podoben program, prav tako se zavzemata za praktično enake vrednote, zato se jim v NLS zdi to povsem smiseln korak.

Franc Kangler
Foto: Jure Banfi/Bobo

S priključitvijo NLS k SDS in prihodom Franca Kanglerja v stranko se bo po pričakovanjih zgodila tudi menjava na vrhu mariborskega odbora SDS. Tega je doslej vodil poslanec SDS Dejan Kaloh, ki sedi tudi v mariborskem mestnem svetu. Kaloh je na lokalnih volitvah kandidiral tudi za mariborskega župana, vendar je prejel le 4,27 odstotka glasov, z njegovim rezultatom na lokalnih volitvah pa po besedah naših virov naj ne bi bili zadovoljni v vodstvu SDS. Kaloh se za nov mandat predsednika mestnega odbora ne bo več potegoval.

“Res je, ne bom več kandidiral za predsednika mestnega odbora SDS Maribor, ker je to stvar politične higiene in časa. Funkciji poslanca in mestnega svetnika opravljam odgovorno, 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Predsednik odbora, ki bo izvoljen na konferenci, bo imel mojo polno podporo,” je na Twitterju zapisal Kaloh. Ko smo ga prosili za dodatna pojasnila, je v kratkem sporočilu zapisal, da se ne bi rad ponavljal in naj “gledamo njegov Twitter in beremo Večer”.

SDS bi po združitvi s Kanglerjevo NLS postala najmočnejša skupina v mariborskem občinskem svetu poleg liste župana Saše Arsenoviča, obe bosta namreč imeli po 12 glasov. Gibanje Svoboda jih ima 11.

Vodja svetniške skupine NLS Milan Mikl je za N1 potrdil, da bo Franc Kangler kandidiral za vodenje mariborskega odbora SDS, a da za zdaj še ni mogoče trditi, da bo to funkcijo tudi prevzel, saj ga morajo na to mesto izvoliti na volilni konferenci SDS. Naši viri  pravijo, da naj bi bil Kangler tudi edini predvideni kandidat za to funkcijo oziroma da presenečenj ni pričakovati.

Preberite še: SDS želi interpelirati celotno Golobovo vlado, NSi podpore ne izključuje

Milan Mikl je dejal, da se tudi sam vrača v SDS, od koder so ga leta 2009 izključili, ko je sprejel podžupanski položaj pri Francu Kanglerju, saj se o tem ni predhodno posvetoval s stranko. “Zagotovo nisem bil zadovoljen, da so me takrat izključili iz stranke, ampak venomer sem izhajal s stališča, da notranje razprtije ne morejo vplivati na program strank. Nikoli nisem nasprotoval SDS, bolj mi je pomemben program, ki se izvaja. Ko sem bil izključen iz stranke, je takrat z mano odšlo tudi kar nekaj drugih članov, zdaj bomo pa videli, koliko se jih bo priključilo k SDS nazaj,” je dejal Mikl.

Milan Mikl
Foto: Miloš Vujinović/Bobo

Janša bo še naprej iskal morebitne nove partnerje SDS

Kot vse kaže, se želi stranka SDS še okrepiti in utrditi, zato bo Janez Janša v prihodnjih mesecih in letih iskal še morebitne druge partnerje. Naši viri blizu stranke trdijo, da je v načrtu priključitev še kakšne druge desno usmerjene stranke. Med njimi bi lahko bili Slovenska ljudska stranka (SLS), Naša dežela in Konkretno.

Predsednik SLS Marko Balažic je tovrstne navedbe za N1 zavrnil. “O priključitvi SLS k SDS nismo nikoli razmišljali, o tem v stranki nikoli ni bilo niti govora,” je dejal. Ob tem je spomnil na izkušnjo iz preteklosti, ko se je SLS neuspešno skušala združiti s Slovenskimi krščanskimi demokrati. V SLS so po njegovih besedah sicer naklonjeni projektnemu sodelovanju, povezovanje na strankarski ravni pa zavračajo.

“SLS je samostojna in suverena stranka, verjetno je tudi najbolj demokratična stranka med vsemi slovenskimi strankami, saj o vseh korakih stranke odloča članstvo. Moja naloga je, da gradim SLS naprej, kar je tudi moja prioriteta,” je poudaril Balažic.

O priključitvi NLS k SDS pa je Balažic dejal, da se mu zdi povezovanje podobno mislečih strank pozitivno. Ob tem je nekdanjemu članu SLS Francu Kanglerju zaželel uspešno delo tudi v prihodnosti. Poudaril je, da se s to združitvijo dveh strank odpira tudi neki nov prostor za SLS na zmerni sredini, ki ga morda prav zaradi Kanglerja, ki je bil vmes, niso nagovorili. “Po svoji poti delamo naprej in nas tovrstna združevanja ne zadevajo na takšnem nivoju, da bi se počutili ogrožene,” je dodal.

Žiga Živulović jr. /Bobo

Ker se v političnih kuloarjih še vedno omenja možnost, da bi poslanec SDS Anže Logar unovčil svoj politični kapital s predsedniških volitev in ustanovil lastno stranko, nas je zanimalo, ali bi SLS morda zanimalo sodelovanje z Logarjem, saj ga je v predsedniški kampanji odločno podprla. Balažic je pojasnil, da so v SLS začutili, da Logar prinaša neko svežino v desnosredinski politični prostor. “Predstavlja podoben potencial za to, kar smo v SLS že naredili: menjava generacije, drugačni razmisleki, delanje stvari drugače. V tem smislu vidim možnost projektnega sodelovanja tudi z gospodom Logarjem,” je dejal in dodal, da se je v času predsedniške kampanje med SLS in Logarjem spletel dober odnos in da so se o dobrih idejah venomer pripravljeni pogovarjati.

NSi: Desna sredina potrebuje temeljito prenovo

Za komentar aktualnega dogajanja na desnem političnem polu smo prosili tudi predsednika Nove Slovenije Mateja Tonina, ki je ponovil besede po porazih desnice v lanskem supervolilnem letu, da desna sredina potrebuje temeljito prenovo in samorefleksijo, če želi po naslednjih volitvah ponovno prevzeti vodenje vlade.

“Za razvoj Slovenije je nujna sodobna desna sredina, ki razume izzive časa in ima pogum, da se z njim sooči. Samo tako bomo lahko vzpostavili resno programsko alternativo vsakokratnim vladam novih obrazov, ki Slovenijo vodijo v popolnoma napačno smer. V NSi pozdravljamo vsa dejanja, ki vodijo h krepitvi desnega političnega pola,” je na vprašanje, kako v NSi gledajo na združitev SDS in NLS, odgovoril Tonin.

Preberite še: Kaj je Matej Tonin v pismu članom NSi zapisal o SDS?

Predsednik Nove Slovenije pa ob tem še vedno vztraja, da NSi v vladi, ki bi jo vodil Janez Janša, ne bo več sodelovala. “Ne gre zgolj za moje besede, ampak za politiko NSi, ki je podprta s sklepi organov stranke. Je pa to posledica ugotovitve, da moramo storiti vse, da ljudje na volitvah glasujejo o programih in prihodnjem razvoju države, ne pa proti nekomu in proti določeni politiki,” je dejal prvak NSi.

Žiga Živulović jr./BOBO

O morebitnem sodelovanju z Anžetom Logarjem, če bi ta ustanovil svojo politično stranko, pa je Tonin pojasnil, da so v Novi Sloveniji vedno pripravljeni sodelovati, a je zanje ključno uveljavljanje njihovega programa in vrednot.

“Od kandidature za predsednika republike do morebitne ustanovitve nove stranke je dolga pot, pri tem bodo ključni program, vrednote in kadri morebitne nove stranke. Ko bo vse to znano, bo lažje oceniti možnosti in obliko morebitnega sodelovanja,” je še dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje