Janša: Poslanca Branka Grimsa pred državnim zborom grobo napadel neznanec

Slovenija 28. Okt 202217:02 > 17:57 31 komentarjev
Janez Janša
Janez Janša. Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Prvak stranke SDS Janez Janša je na Twitterju sporočil, da je poslanca njegove stranke Branka Grimsa danes pri odhodu iz državnega zbora grobo napadel neznanec. "V neposredni bližini so bili policisti, ki so napadalca videli, vendar jim je pobegnil," je zapisal Janša. Kot so za N1 povedali v stranki SDS, je neznanec Grimsa potisnil, ko je bil ta na stopnicah, a se je ujel, če bi padel, bi se lahko resno poškodoval. Neznanec naj bi nato Grimsa tudi pljunil. Na Policijski upravi Ljubljana so potrdili, da so bili obveščeni o nasilnem vedenju neznane osebe do enega izmed poslancev. Okoliščine dogodka še preiskujejo. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je medtem napovedala, da bo Grims v soboto podal izjavo za medije, poslance vseh poslanskih skupin pa prosila, naj stopijo skupaj.

“Pravkar so pri odhodu iz državnega zbora grobo napadli našega poslanca Branka Grimsa. V neposredni bližini so bili policisti, ki so napadalca videli, vendar jim je pobegnil. Območje državnega zbora je pokrito z varnostnimi kamerami, zato identifikacija za pristojne ne bi smela biti težka,” je na Twitterju zapisal predsednik stranke SDS Janez Janša.

Dogodek so za N1 potrdili v stranki SDS. Kot so povedali, je Grimsa na poti iz parlamenta na stopnicah, ki vodijo do parkirišča Maximarketa, napadel neznan moški. Ta naj bi za njim pritekel, ga odzadaj silovito porinil po stopnicah in v njegovi smeri tudi pljunil. Grims je podal prijavo na policijo, so za N1 še dejali v stranki SDS.

Policija: Okoliščine dogodka še preiskujemo

Na Policijski upravi (PU) Ljubljana pa so za N1 pojasnili, da so bili danes nekaj pred 16. uro obveščeni o dogodku v okolici državnega zbora, kjer se je do sedaj neznana oseba nasilno vedla do enega izmed poslancev. Dodali so, da vse okoliščine dogodka še preiskujejo, zbirajo obvestila in izvajajo potrebne ukrepe tako za izsleditev neznanca kot tudi za zaščito žrtve.

“Poudarjamo, da dogodke z elementi nasilja obravnavamo z ničelno toleranco ter jih ostro obsojamo, saj je vsako nasilno dejanje, bodisi verbalno ali fizično, nedopustno,” so dodali na PU Ljubljana.

Grims bo jutri stopil pred medije, vabljeni tudi vsi poslanci

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je medtem sporočila, da bo poslanec Grims v soboto dopoldne pred državnim zborom podal izjavo za medije. Povabila je vse poslance Gibanja Svoboda, SD, Levice in NSi ter zapisala, naj stopijo skupaj.

Prvouvrščeni na nedeljskem prvem krogu predsedniških volitev Anže Logar je napad na poslanca Grimsa ostro obsodil. “Pomembno je, da se v vseh primerih fizičnega nasilja čim prej odkrije storilce in sproži ustrezne postopke. Nasilje in nestrpnost je treba nemudoma ustaviti, Slovenija potrebuje dialog in sodelovanje,” je dodal.

Tudi drugouvrščena kandidatka za predsednico države Nataša Pirc Musar je v odzivu na napad poslanca SDS zapisala, da je do nasilja potrebno imeti ničelno toleranco. “Potruditi se moramo, da se bomo spoštljivo pogovarjali. Vsi. Tudi s tistimi, s katerimi se ne strinjamo,” je navedla v svojem tvitu.

Oba predsedniška kandidata sta se pred dnevi odzvala tudi na napad na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač. Logar je v odzivu zapisal, da informacije o fizičnem napadu spremlja z zaskrbljenostjo. “Ostro obsojam napad nanjo kakor tudi vsakršno obliko nasilja do posameznika. Zavzemam se za strpno družbo in spoštljiv dialog. Pozivam vse, da tudi z besedami prispevajo k temu,” je zapisal na Twitterju. Pirc Musar je pa je zapisala, da si takšne Slovenije ne želi, Niki Kovač pa zaželela, naj gre pogumno naprej.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje