Odzivi po napadu na Niko Kovač: oglasila sta se tudi oba predsedniška kandidata

Slovenija 25. Okt 202217:41 48 komentarjev
Nika Kovač
Borut Živulović/BOBO

Vrstijo se odzivi na današnji fizični in verbalni napad na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač v središču Ljubljane. Oglasila sta se tudi oba predsedniška kandidata. Anže Logar je napad ostro obsodil, se zavzel za strpno družbo in spoštljiv dialog ter vse pozval, naj tudi z besedami k temu prispevajo, medtem ko je Nataša Pirc Musar zapisala, da si takšne Slovenije ne želi, Niki Kovač pa zaželela pogumno pot naprej.

Kot smo poročali, je bila direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač v središču Ljubljane žrtev fizičnega in verbalnega napada. Na Bavarskem dvoru jo je odrinil neznanec in ji zagrozil s smrtjo. Dogodek je prijavila policiji in ga v zapisu na Facebooku povezala z objavami, ki jih na Twitterju objavlja predsednik SDS Janez Janša, Novo24 in spodbujanjem sovraštva.

Napad je pritegnil veliko pozornosti javnosti, nanj pa sta se odzvala tudi oba predsedniška kandidata. Prvouvrščeni na nedeljskem prvem krogu predsedniških volitev Anže Logar je zapisal, da informacije o fizičnem napadu na Niko Kovač spremlja z zaskrbljenostjo. “Ostro obsojam napad nanjo kakor tudi vsakršno obliko nasilja do posameznika. Zavzemam se za strpno družbo in spoštljiv dialog. Pozivam vse, da tudi z besedami prispevajo k temu,” je zapisal na Twitterju.

Drugouvrščena kandidatka za predsednico Nataša Pirc Musar je zapisala, da si takšne Slovenije ne želi, Niki Kovač pa zaželela, naj gre pogumno naprej.

Vsako verbalno ali fizično nasilje je obsodil tudi aktualni predsednik republike Borut Pahor. “Zelo je pomembno, da vsako nasilje obsodimo vsi in gradimo trdno soglasje za strpno in vključujočo družbo,” so na Twitterju zapisali v njegovem uradu.

Napad je obsodil tudi aktualni predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob, ki je ob predstavitvi kandidatov Gibanja Svoboda za lokalne volitve dejal, da je to dejanje nizkotno in podlo. “Ne morem si predstavljati, kako se lahko normalen odrasel moški spravlja na ta nivo nad mladimi puncami, to je popolnoma nesprejemljivo,” je dejal premier.

Dodal je, da je bilo v preteklosti s strani nekaterih medijev in konkretnih posameznikov, ki so nosilci visokih političnih funkcij, veliko hujskanja ravno proti njej. “Na dolgi rok bomo to lahko preprečili samo tako, da bomo peljali res konstantno spoštljivost v javni komunikaciji in v javnem diskurzu in hkrati žal napovedali vojno sovražnemu govoru v medijih in na spletu,” je dejal in napovedal, da bodo morali v naslednjih šestih mesecih temu posvetiti res visoko prioriteto.

Tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je napad najostreje obsodila ter javnost pozvala, da se “upre sovražnemu govoru, ki ga javno širijo znani politiki”.

Napad na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač obžaluje tudi ljubljanski župan Zoran Janković. “Ponosen sem na to, da imamo v Sloveniji mlade posameznike, kot je Nika Kovač, ki si upajo jasno in glasno izraziti svoja stališča in stati za njimi. Nikakor ni opravičljiv ne verbalni ne fizični napad na posameznika zaradi tega,” je zapisal v izjavi za javnost.

Kot smo poročali, se je Janša na Twitterju sprva odzval tako, da je poobjavil tvit druge uporabnika, v katerem ta dvomi o resničnosti dogodka. Kasneje je zapisal: “Zločin je zločin in nasilje je nasilje. Ne glede na to, kdo je storilec. Enako grožnje s smrtjo in nasiljem. Kjer je vladavina prava, se taka dejanja obravnavajo z istimi vatli.” Dodal je niz objav s fotografijami, na katerih je med drugim videti plakate in grafite z zapisom Smrt Janšizmu ter Mladinine naslovnice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje