Pahor: Težko je govoriti o mirni rešitvi spora in o dialogu ter diplomaciji

Slovenija 24. Feb 202207:59 > 17:44 1 komentar

Po ruski invaziji na Ukrajino se je zjutraj odzval tudi slovenski premier Janez Janša. Na družbenem omrežju Twitter je v angleščini zapisal, da je treba vzpostaviti območje prepovedi preletov Ukrajine in da naj se spoštujejo dogovore iz budimpeškega memoranduma iz leta 1994. Predsednik republike Borut Pahor je ruski napad najostreje obsodil.

Slovenski premier Janez Janša se je po ruski invaziji na Ukrajino odzval na družbenem omrežju Twitter. “Vzpostavite prepoved preletov nad Ukrajino. Spoštujte zaveze iz memoranduma iz Budimpešte iz leta 1994,” je zapisal v angleščini in dodal še ključnik v podporo Ukrajini.

Janša je nato naknadno dodal, da skupaj z Natom in evropskimi zaveznicami ostro obsojajo rusko vojaško agresijo brez primere. “Rusija mora nemudoma umakniti svojo vojsko in spoštovati zemeljsko celovitost Ukrajine,” je še zapisal. Še enkrat je dodal, da je treba uvesti prepoved letenja. Ukrajina je sicer še pred 6. uro zjutraj zaprla svoj zračni prostor za civilne polete zaradi velikega varnostnega tveganja. Na rusko invazijo na Ukrajino so se odzvali tudi številni svetovni voditelji.

Memorandum v Budimpešti je bil podpisan 5. decembra 1994 na vrhu Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). ZDA, Velika Britanija, Francija in Rusija so ob podpisu Ukrajini obljubile dosledno spoštovanje njene ozemeljske celovitosti in neodvisnosti.

Na vladnih poslopjih je v znak solidarnosti izobešena ukrajinska zastava.

Rusko agresijo na Ukrajino je ostro obsodil tudi predsednik republike Borut Pahor. “Gre za grobo kršitev mednarodnega prava in načela OZN o mirnem reševanju sporov. Izražamo solidarnost z državljani Ukrajine,” je zapisal na Twitterju. Pahor je dejal, da je Rusija z vojaško agresijo na suvereno in ozemeljsko celovito Ukrajino prekršila mednarodni red in s svojim ravnanjem ogrozila evropsko in mednarodno varnost. Poudaril je, da ga je presenetila razsežnost napada. “Danes v teh okoliščinah, ko je Rusija storila nekaj, kar v temelju ogroža evropski mir in varnost, je težko govoriti o mirni rešitvi spora in o dialogu ter diplomaciji,” je dejal Pahor. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič pa je zapisal, da je napad na Ukrajino “protipravno, neupravičeno in zavržno dejanje, ki ga najostreje obsojam.” “EU mora ostati enotna in vložiti ves napor za dosego premirja,” je še dodal.

Preberite še:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje