Janša: V EPP prevladuje prepričanje, da je potrebna bolj uravnotežena koalicija

Evropske Volitve 07. Maj 202412:39 15 komentarjev

Stranka SDS je vložila predlog liste kandidatk in kandidatov za volitve v Evropski parlament, ki bodo 9. junija. Predsednik stranke Janez Janša pričakuje zmago in izboljšanje rezultata izpred petih let. Dotaknil se je tudi pozicije SDS znotraj Evropske ljudske stranke (EPP).

Prvak stranke Janez Janša je po vložitvi na Državno volilno komisijo listo SDS označil za močno in dodal, da računajo na četrto zaporedno zmago na evropskih volitvah, pa tudi na izboljšanje rezultata izpred petih let.

“Čeprav vsakič rečemo, da so te volitve najpomembnejše, bodo te dejansko predstavljale boj za Evropo, Evropo, v kakršno je Slovenija vstopala pred 20 leti. Na neki način se ta obletnica pokriva z letošnjimi evropskimi volitvami,” je dejal. Kot je dodal, smo ob vstopu od EU pričakovali tisto, “kar so starejše generacije pogrešale v Jugoslaviji – demokracijo, visoko stopnjo varovanja človekovih pravic, osebno svobodo in blaginjo”.

Ocenil je, da je po 20 letih od vstopa v EU nastopil čas za refleksijo. “Dejstvo je, da je EU izpolnila mnoga pričakovanja, ki smo jih Slovenci imeli od te skupnosti. Je pa tudi skrenila na mnogih področjih in boj za Evropo bo boj za to, da se ta pot uravna. V oblikovanje širše skupnosti, ki si ne bo lastila pravic, ki jih nima, ki bo dopuščala suverenim državam članicam svobodo, hkrati pa poskrbela za širši okvir varnosti, blaginje, demokracije in zaščite evropskega načina življenja,” je dodal.

Aktualna evropska poslanka Romana Tomc je dejala, da kot nosilka liste čuti veliko odgovornost. Tudi ona je kot Janša ocenila, da smo z EU lahko deloma zadovoljni, a da se kažejo razpoke, na katere opozarjajo ljudje. “Na cestah so množično bili kmetje, tudi drugi opažajo, da progresivna in ‘prebujenska’ ideologija ni tisto, kar bi si želeli kot evropski prostor, v katerem se počutijo varne,” je ob tem dodala. Poudarila je, da nameravajo sodelovati z vsemi proevropskimi silami, saj da so stranka sodelovanja, ne izključevanja.

Kakšna koalicija ne pride več v poštev

Na vprašanje, kakšna je prihodnost stranke v Evropski ljudski stranki (EPP), je Janša dejal, da je SDS članica EPP, ki je trenutno največja politična stranka v EU, po anketah pa, da bo takšna tudi ostala.

“EPP ni nacionalna stranka, je konfederacija različnih strank, ki v glavnem delijo iste vrednote. So pa tudi razlike, vedno so bile. Ni mogoče imeti politične grupacije, ki bi poenotila stališča na tak način, kot se dogaja na ravni držav. EPP je postala največja stranka, ker je to razumela, ni iskala razlik, temveč skupne imenovalce. V zadnjih dveh letih počasi prihaja nazaj na to pozicijo,” je ocenil.

Dodal je, da v EPP prevladuje prepričanje, da ponavljanje obstoječe koalicije liberalcev, socialistov in zelenih ne pride več v poštev. “Večinsko stališče je, da je potrebna bolj uravnotežena koalicija, vsaj še en partner z desne strani političnega pola. To je tudi tisto, za kar se bo SDS zavzemala,” je še povedal.

Po oceni prvaka SDS je ključna beseda v naslednjih petih letih preudarno. “To Evropa potrebuje tako na področju zelenega prehoda kot tudi na področju migracij,” je ob koncu še izpostavil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje