Janša: Vprašanje o financiranju STA obremenjuje tuje visoke goste

N1 video 06. Okt 202116:28 13 komentarjev
Janez Janša
N1

Predsednik vlade Janez Janša je ob robu vrha Evropske unije in držav Zahodnega Balkana dejal, da bo STA dobila plačilo za opravljeno javno službo, ko bo nov direktor podpisal pogodbo. Ocenil je še, da vprašanje o nefinanciranju STA obremenjuje tuje visoke goste, ki da imajo bolj odgovorno delo.

Ob robu vrha voditeljev držav članic EU in šestih držav Zahodnega Balkana je bilo nekaj besed namenjenih tudi financiranju Slovenske tiskovne agencije (STA). Vlada namreč STA že 279 dni ne plačuje za opravljanje javne službe, konec septembra pa je zaradi neuspešnih pogajanj z direktorjem vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Urošem Urbanijo odstopil dosedanji direktor Bojan Veselinovič. Z njegovim odstopom se bo danes seznanil nadzorni svet, ki bo obravnaval tudi edino prijavo na mesto direktorja.

Na vprašanje, kdaj bo STA dobila plačilo za opravljeno javno službo, je premier Janez Janša na novinarski konferenci odvrnil: “Isti dan, ko bo direktor podpisal pogodbo. Vlada ne more izplačati denarja, ki je rezerviran, dokler ni podpisana pogodba, ker tako določa zakon. Ta situacija je nastala iz političnih razlogov. Ko bo nov direktor, upam, da se bo situacija rešila v najkrajšem možnem času.”

Delovanje STA sicer ureja zakon o Slovenski tiskovni agenciji, ki določa, da se financiranje zagotovi na podlagi letnega poslovnega načrta. Poleg tega o financiranju STA govori še sedmi protikoronski zakon. Vanj so poslanci prav zaradi zapletov pri financiranju agencije vnesli določilo, da se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona izplačajo vse zaostale obveznosti do STA, in da se, ne glede na to, ali bo za leto 2021 sklenjena pogodba s STA, financira upravljanje javne službe STA na podlagi sprejetega poslovnega načrta.

Von der Leyen v zaščito medijev z evropskim aktom

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je poudarila, da so večkrat izrazili skrb zaradi nefinanciranja STA. “Financiranje je pomembno za neodvisnost agencije,” je povedala in spomnila na pismo podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove ministru za kulturo Vasku Simonitiju o pomenu financiranja STA. To je pred kratkim potrdilo tudi slovensko vrhovno sodišče.

“Kaže, da je treba tudi z evropsko zakonodajo zaščititi medijsko svobodo in pluralizem z aktom za medijsko svobodo, ki sem ga najavila tudi v govoru o stanju Unije. Na ta način bomo obranili demokracijo. Medijskih hiš ni mogoče obravnavati enako kot drugih podjetji, ker so ključnega pomena za demokracijo,” je povedala.

Svoboda medijev je izjemnega pomena, je povedal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Dodal je, da obstajajo mehanizmi za okrepitev vladavine prava. Spomnil je, da so ob sprejemu sklada za okrevanje in odpornost sprejeli tudi mehanizem. Zagotoviti je treba še, da bodo svojo vlogo pri obrambi vladavine prava zagotovile tudi evropske institucije, je še povedal Michel.

Janša meni, da je vprašanje o STA obremenilo tuje goste

Po odgovoru Ursule von der Leyen je Janša spomnil na zakon o STA. “Odločitev sodišča ni bila taka, kot misli Vera Jourova. To je mogoče preveriti. Vse skupaj je v slovenski politični prostor lansirano kot del politične igre proti vladi. Direktor, ki je odstopil, je bil pred 10 leti politično nastavljen,” je povedal Janša. “Vse skupaj je neka igra, s katero zdaj obremenjujemo ljudi, ki imajo bistveno bolj odgovorno delo,” je še dodal.

Bo pa Slovenija spoštovanje vladavine prava pričakovala od držav, ki pristopajo k Evropski uniji, je še rekel premier. “Da tri tedne pred volitvami ne bodo zapirale opozicijskih voditeljev, da se na njihovih javnih televizijah ne bo grozilo in da v njihovih sodnih sistemih ne bodo sodili ljudje, ki so drastično kršili človekove pravice ali izrekali smrtne kazni v nekdanjem komunističnem režimu,” je naštel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje