Janša za Skynews: Ukrajincem moramo dati občutek, da spadajo v našo družino

Slovenija 04. Mar 202217:30 > 18:107 komentarjev

Predsednik vlade Janez Janša je danes sodeloval v pogovoru za Skynews, kjer je spregovoril o aktualnih razmerah v Ukrajini in vplivu vojne na Slovenijo.

Predsednik vlade Janez Janša se je v pogovoru za britanski Skynews dotaknil predvsem trenutnih razmer v Ukrajini. Na vprašanje, ali meni, da je Slovenija glede na dogajanje v Ukrajini potencialno ogrožena, je premier Janša odvrnil, da če bo ruski predsednik Vladimir Putin zavzel Ukrajino, bomo ogroženi vsi, saj da bo, tako Janša, nadaljeval s svojo agresijo. “Če branimo Ukrajino, branimo Evropo in prav tako Slovenijo,” je dejal.

Prav tako je ocenil, da je situacija, kot se trenutno odvija v Ukrajini podobna tisti leta 1939, ko je bila napadena Poljska. “Če bi bil Hitler ob napadu na Poljsko zaustavljen, Evropa ne bi bila soočena s šestletno drugo svetovno vojno,” je ob tem povedal. Dodal je tudi, da je to, kar se dogaja v Ukrajini, množično trpljenje.

Janša: Ukrajincem moramo dati upanje

“V Sloveniji vemo, kako se počutijo v Ukrajini, ker smo pred 30 leti bili v podobni situaciji. Slovenija je bila napadena s strani JLA, ki se je obnašala podobno kot se danes obnaša ruska vojska. Vedeli smo, kaj se bo zgodilo, ko se bo agresija začela,” je povedal premier in dodal, da moramo narediti vse, da se bo Ukrajina branila. “Pomagati moramo beguncem. Ukrajincem moramo dati upanje. Prav zato smo tudi začeli z iniciativo, da bi Ukrajina čim prej postala članica EU. Tu sedaj ne gre za postopke, ampak za upanje, ki ga s tem damo ljudem,” je povedal predsednik slovenske vlade in nadaljeval, da je treba Ukrajincem dati občutek, da spadajo, kot se je izrazil, v našo družino, treba jim je dati moč, da se branijo, jim povedati, da ker so del nas, “bomo naredili vse, da pomagamo, da se boste ubranili, ker se borite tudi za Evropo.”

O tem, kakšna bi morala biti vloga Nata v ruski agresiji nad Ukrajino, je Janša dejal, da je Nato zavezništvo, odgovorno da brani svoje članice. “Trenutno se to dogaja. Nato vse od časa hladne vojne naprej ni bil tako enoten, kot je sedaj, a to ni dovolj. Primerno je, da Nato ni neposredno vključen v konflikt s kopenskimi silami, toda trenutno moramo narediti vse, da okrepimo zračno obrambo Ukrajine,” je povedal.

“Čas za ukrepanje je zdaj”

Ob tem je dodal, da Ukrajina prosi za območje prepovedi letenja. “Nekateri naši prijatelji se tak ukrep bojijo uvesti, saj obstajajo določeni razlogi za to. Sam sem predlagal območje prepovedi letenja, preden so se konflikti začeli. Če bi se ti zgodilo, bi Rusija sprejela vse tveganje za vojno z Natom,” je povedal premier. Po njegovih besedah je situacija v teoriji drugačna od prakse. Predsednik vlade je mnenja, da bi Nato moralo narediti vse, da opolnomoči ukrajinske zračne sile. “Nato ima sredstva, da to naredi. To bo sicer trajalo dlje, in kot ste povedali, tudi obstaja možnost, da se predstavi omejeno območje prepovedi letenja, ki bi služilo samo humanitarnim namenom,” je poudaril premier.

Ukrajina
Maksim Levin/REUTERS

Janša je še izpostavil, da s tem, ko pomagamo Ukrajincem, pomagamo braniti Evropo. “Če bo ukrajinska država s 40 milijoni prebivalcev zavzeta, mi pa ne naredimo dovolj, da bi jim pomagali, kaj bodo tisti, ki so proti pomoči Ukrajini, rekli, ko bo Putin šel dlje v Moldavijo, Gruzijo, Baltske države? Ti isti ljudje bodo ob takšnem napredovanju rekli, saj gre samo za neke manjše države z dvomilijonskim prebivalstvom, torej zakaj bi tvegali vojno z Rusijo, ki ima jedrsko moč? Ta ista razprava se je odvila v tridesetih letih prejšnjega stoletja in vsi vemo, kakšne so bile posledice,” je povedal premier.

“Čas za ukrepanje je zdaj. Vesel sem, da vidim enotnost znotraj EU in znotraj Nata, kot je nismo videli zadnja tri desetletja, in to daje upanje ne le meni, ampak tudi drugim Nato članicam, še posebej tistim, ki so na meji z vojnim območjem in tudi Ukrajincem,” je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

Komentari

Vaš komentar