Janšev najem Vile Zlatorog: KPK nekdanjemu direktorju JGZ Brdo očita zavajanje

Slovenija 10. Jan 202410:35 12 komentarjev
Vila Zlatorog
Borut Živulovič /BOBO

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ugotovila, da je nekdanji direktor Javnega gospodarskega zavoda Protokolarne storitve Republike Slovenije (JGZ Brdo) Marjan Hribar kršil integriteto. KPK je podal zavajajoča pojasnila in izjave o tržnem oddajanju protokolarnega objekta Vila Zlatorog takratnemu predsedniku vlade Janezu Janši, s tem pa je Hribar oviral delo KPK. Gre za 25. pravnomočno kršitev integritete, so sporočili s KPK.

Leta 2021 je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) prijela prijavi, ki sta se nanašali na sume nepravilnosti pri oddaji Vile Zlatorog v najem takratnemu predsedniku vlade Janezu Janši v letih 2020 in 2021.

Kot so sporočili, je KPK v okviru predhodnega preizkusa pridobila pojasnila in dokumentacijo JGZ Brdo in generalnega sekretariata vlade. Kršitev iz lastnih pristojnosti v zvezi z oddajo Vile Zlatorog KPK ni potrdila in je v začetku leta 2022 sprejela sklep, da prijav ne sprejeme v nadaljnjo obravnavo.

Takratni premier Janša pri zasebnem najemu Vile Zlatorog namreč ni nastopal v funkciji predsednika vlade, vilo je najel kot zasebni uporabnik, prav tako do protokolarnega objekta zaradi svojega položaja oziroma funkcije ni imel ekskluzivnega dostopa. Vila Zlatorog se oddaja tudi na trgu, skladno s sprejetim tržnim cenikom, storitve zasebnega najema pa so bile zaračunane na podlagi tržnih in ne javnih cenikov.

“Je pa komisija pri pridobivanju podatkov, pojasnil in informacij o zadevi zaznala sum kršitve integritete v skladu z določbami zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, zato je zoper tedanjega direktorja JGZ Brdo Marjana Hribarja uvedla postopek preiskave,” so sporočili iz KPK.

Janez Janša
Foto: PROFIMEDIA

Komisija je v postopku ugotovila, da je Hribar na sestanku oktobra 2021 uradnima osebama KPK zatrdil, da v primeru Janševega najema Vile Zlatorog leta 2021 ni dal popusta. Njegova izjava se ni ujemala z dejstvi in resničnim stanjem, prav tako pa Hribar KPK kljub večkratnim zaprosilom ni konkretno pojasnil, v katerih kategorijah sob iz takrat veljavnega cenika so bili gosti nastanjeni. Podal je tudi zavajajoče pojasnilo o tem, zakaj JGZ Brdo v konkretnem primeru posameznih nočitev ni obračunal po takrat veljavnih cenah glede na kategorijo sob, v katerih so bili gostje nastanjeni.

“S tem Hribar je oviral komisijo pri opravljanju njenih zakonskih nalog. Hkrati je medijem podal odgovor, da se tržno prodajajo proste kapacitete vile po veljavnem ceniku tržne dejavnosti in da so bili vsi gostje enako obravnavani, kar so bile glede na dejansko stanje prav tako zavajajoče informacije,” pravijo na KPK.

Ob tem na KPK dodajajo, da so vsa navedena dejanja v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo uradne osebe pri preprečevanju in opravljanju tveganj, da bi bila oblast, funkcija, pooblastilo ali druga pristojnost za odločanje uporabljena v nasprotju s pravno dopustnimi cilji ter predstavljajo kršitev integritete, kot jo opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

Po mnenju KPK bi moral Marjan Hribar kot nekdanji direktor JGZ Brdo svojo skrb za zakonitost in transparentnost delovanja javnega gospodarskega zavoda izkazati na način, da bi državnemu organu ter medijem in s tem tudi javnosti vseskozi dajal celovite in resnične informacije glede svojega delovanja zavoda. Na tak način bi prispeval h krepitvi zaupanja javnosti v poštenost in zakonitost opravljanja svojih javnih nalog ter delovanja zavoda, ki ga je vodil.

Iz KPK so sporočili, da obravnavana oseba upravnega spora ni sprožila, zato so ugotovitve komisije pravnomočne. Gre za 25. pravnomočno kršitev integritete.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje