Jaša Jenull dobil tretjo položnico za proteste: tokrat v višini kar 34.000 evrov

Slovenija 09. Mar 202217:39 > 17:40 16 komentarjev
Jaša Jenull
Srdjan Živulovič/Bobo

Najbolj prepoznaven petkov protestnik Jaša Jenull je prejel že tretji zahtevek za povračilo stroškov, ki naj bi jih imela policija z varovanjem protestov. Na tokratni položnici je še mnogo višji znesek, kot je bil v preteklosti. Za shod, na katerem so protestniki na drugi strani ograje brali slovensko ustavo, so mu zaračunali kar 34.000 evrov.

Kot smo poročali, je državno odvetništvo klonilo pod pritiski notranjega ministra Aleša Hojsa in zoper protestnike, ki jih je policija določila kot organizatorje neprijavljenih shodov, vlaga zahtevke za plačilo stroškov policijskega varovanja. Prva tarča je najbolj prepoznaven petkov protestnik Jaša Jenull. Ta nam je potrdil, da je te dni dobil že tretjo položnico, tokrat v višini kar 34.000 evrov. “Ironija je, da se zahtevek nanaša na shod, na katerem se je na drugi strani ograje bralo ustavo,” nam je povedal Jenull. Več ni želel komentirati, saj naj bi v sodelovanju z nekaterimi civilnodružbenimi organizacijami jutri oziroma pojutrišnjem pripravil izjavo za medije.

Spomnimo, da je Jenull prvo položnico v višini 2255 evrov prejel konec lanskega decembra, nanašala pa se je na policijsko varovanje shoda 2. oktobra 2020. Zaračunali so mu tako (dodatne) stroške dela policistov kot prevoze policijskih vozil in celo sodelovanje službenih konj in psov. Drugi zahtevek v višini 3778 evrov je prejel sredi februarja letos. Vanj so vključili stroške, ki naj bi jih policija imela z varovanjem protesta 4. septembra 2020.

Medtem ko državno odvetništvo v prvem primeru Jenulla ni predhodno opozorilo, temveč je tožbo kar vložilo, mu je v naslednjih dveh primerih poslalo poziv k plačilu pred vložitvijo tožbe, kar je po navedbah poznavalcev v odškodninskih zadevah običajna pot. Tudi tokrat bo sicer Jenull vztrajal, da položnice ne bo plačal. V Pravni mreži za varstvo demokracije vseskozi izpostavljajo, da pri protivladnih protestih ni šlo za organizirane javne shode. Osebe, ki jih je kot organizatorje prepoznala policija, namreč ne ustrezajo definiciji v zakonu o javnih zbiranjih. Po njej je organizator “fizična ali pravna oseba, na račun katere se izvede shod oziroma prireditev, in vsak, ki se javno razglaša za organizatorja ali kot organizator nastopa pred državnim organom”. Nič od omenjenega pa za Jenulla ne velja. Tisti, ki na shodu skrbi za program in ljudi nagovarja k udeležbi, je po navedbah Pravne mreže za varstvo demokracije lahko le pobudnik in ne organizator shoda.

Protesti branje ustave
Borut Živulović/BOBO

Protest, za katerega je Jenull tokrat prejel položnico, se je odvijal 19. junija 2020. Policija je pred petkovimi protesti ogradila Trg republike. Nekaj deset protestnikov, med njimi so bili tudi nekateri znani kulturniki, je v znak protesta proti korupciji, policijskemu nasilju ter omejevanju svobode izražanja in združevanja zato že popoldne prestopilo ogrado, se posedlo na tla in na glas bralo ustavo. Tiste, ki se kljub opozorilom policije niso umaknili, so policisti fizično odnesli. 27 oseb je dobilo plačilni nalog zaradi kršenja zakona o varstvu reda in miru, ker so prestopili ograjo na Trgu republike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje