Je deciliter vina na dan dober za zdravje?

Slovenija 29. Avg 202312:06 3 komentarji
Par pije vino
PROFIMEDIA

Mnogi poznajo rek, da "deci vina na dan prežene doktorja stran". To je le mit, pravijo strokovnjaki.

Mit je povezan s posameznimi spojinami rdečega vina, predvsem antioksidanta resveratrola, ki so ga raziskovali zaradi potencialnih ugodnih vplivov na zdravje, pravijo na Inštitutu za nutricionistiko.

Danes vemo, da vsebnost koristnih snovi v rdečem vinu ni niti približno tolikšna, da bi lahko zaradi njih pričakovali ugodne vplive na zdravje. Poleg tega je treba poudariti, da morebitnih ugodnih vplivov posameznih snovi v rdečem vinu ni mogoče obravnavati posebej, saj vino vsebuje tudi alkohol, ki dokazano škodljivo vpliva na naše zdravje.

Vino je tudi ‘energijska bomba’, kar na etiketah vina pogosto ni označeno. Energijsko vrednost vina pa lahko preverite z brezplačno mobilno aplikacijo VešKajJeš.

Ugodni vplivi resveratrola na ljudi niso bili dokazani

Resveratrol je polifenolni antioksidant, ki ga najdemo v nekaterih pijačah in živilih – med drugim v arašidih, soji in rdečem grozdju, posledično tudi v rdečem vinu.

Nekoč so ga povezovali s t. i. francoskim paradoksom, ko so med prebivalci Francije kljub velikim prehranskim vnosom maščob opazili nepričakovano majhno pojavnost srčno-žilnih bolezni. To so začeli pripisovati temu, da Francozi ob jedi pogosto uživajo rdeče vino, in začeli raziskovati morebitno ugodno delovanje resveratrola.

Študije so nakazovale, da je tako, vendar danes vedo, da so bili izidi precenjeni, količine resveratrola z ugodnimi učinki so bile tolikšne, kot jih pri normalnem uživanju vina ne zaužijemo, poskusi pa niso bili preverjeni z ustreznimi raziskavami na ljudeh. Prof. dr. Igor Pravst iz Inštituta za nutricionistiko pravi: “Trenutno je prav zaradi odsotnosti verodostojnih znanstvenih dokazov na vseh pijačah in živilih prepovedano navajati trditve, ki bi namigovale na ugodne vplive resveratrola na zdravje.”

Ste vedeli? Alkohol je rakotvorna snov

Že dolgo je znano in tudi dokazano, da alkohol zelo negativno vpliva na človekovo zdravje. Inštitut za nutricionistiko pa je v okviru programa VešKajPiješ leta 2023 izvedel raziskavo, v kateri se je pokazalo, da kar približno polovica odraslih prebivalcev Slovenije ne ve, da pitje alkohola povečuje tveganje za rakava obolenja. Alkohol je že od leta 1987 uvrščen med rakotvorne snovi.

Dokazano je alkohol vzročno povezan s sedmimi vrstami raka: rakom debelega črevesa in danke, rakom ustne votline in žrela, grla, požiralnika in jeter, pri ženskah pa tudi z rakom dojke.

Tveganje se povečuje s povečevanjem količine popitega alkohola, pri nekaterih rakih pa je tveganje povečano že ob pitju manjših količin alkohola – manj kot ena pijača na dan. Tveganje za raka povečuje ne le vino, temveč vse alkoholne pijače.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje