Je direktor banke Zoranu Jankoviću povedal preveč?

Slovenija 09. Jul 202210:46 > 10:52 1 komentar
Župan Ljubljane, Zoran Janković
BOBO

Je direktor banke kršil zaupnost podatkov, ko je ljubljanskemu županu povedal, da je nogometni klub Olimpija poravnal plače nogometašem? Župan trdi, da je imel dovoljenje, vendar v Olimpiji tega niso potrdili.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na torkovi novinarski konferenci pojasnjeval, kako se je vpletel v reševanje aktualne krize v nogometnem klubu Olimpija. Sestal se je z nogometaši, nekdanjim trenerjem Robertom Prosinečkim in z vodstvom kluba, je naštel. Kot je poudaril, je osnovna naloga vodstva, da redno izplačujejo plače in da poravnavajo dolgove za nazaj. Igralci so mu povedali, da plač ne dobivajo redno, nato pa mu je vodstvo na sestanku obljubilo, da je plače izplačalo, je povedal župan.

Nogometaši naj bi denar za plače dobili v ponedeljek popoldne. To naj bi bil tudi razlog, da je bila tisti dan novinarska konferenca vodstva kluba predstavljena iz 11. na 18. uro.

“Predlagal sem, da prestavijo novinarsko konferenco na popoldne, da nogometaši normalno opravijo trening in dobijo denar. Poklical sem tudi direktorja banke, ki mi je zagotovil, da je denar šel z računa,” je v torej dejal Janković.

Olimpija ne potrjuje Jankovičeve zgodbe

Če to drži, se postavlja vprašanje, zakaj je direktor banke menil, da je Janković upravičen informacije o Olimpijinih plačilih. To je zaupen bančni podatek, ki bi ga lahko banka županu razkrila samo, če je imel izrecno pisno dovoljenje kluba. Je torej direktor banke Jankoviću povedal nekaj, česar mu ne bi smel?

Jasnega odgovora na to vprašanje nismo dobili od nikogar. “Imel sem dovoljenje oziroma navodilo vodstva Olimpije, da lahko preverim,” nam je v sredo dejal Janković. Poudaril je, da “iz načelnih razlogov” ne bo povedal, katera oseba v vodstvu kluba mu je dovoljenje dala. Na občini pa ne želijo sporočiti niti, kdaj je Janković pooblastilo dobil in kdaj ter kako ga je predložil banki. Zavrnili so tudi našo prošnjo, da pooblastilo pokažejo.

Vodstvo Olimpije Jankovičeve trditve ne želi ne potrditi, ne zanikati. Sporočili so nam samo, da tega ne bodo komentirali.

Nogometni klub Olimpija ima račun odprt samo pri Gorenjski banki, kažejo poslovni registri. “Posredovanje kakršnihkoli podatkov o strankah, s strani predstavnikov Gorenjske banke, je vedno skladno s pravili glede varovanja zaupnih podatkov,” so nam odgovorili z banke, ki jo vodi predsednik uprave Mario Henjak. Ko smo jih prosili, naj datum izplačila plač nogometašem Olimpije razkrijejo tudi nam, pa so nas napotili na klub. Na vprašanje, zakaj so podatek zaupali Jankoviću, nam pa ne, z banke niso odgovorili.

Za ugotavljanje kršitev pravil o zaupnosti bančnih podatkov je pristojna Banka Slovenije, kjer pravijo, da konkretnega primera ne smejo komentirati.

Kazen za nedovoljeno razkritje zaupnih bančnih podatkov je odvisna od velikosti banke. Gorenjska banka ima po zadnjih podatkih 402 zaposlena, zato je velika gospodarska družba. Če bi njen direktor kršil dolžnost varovanja zaupnih podatkov, bi banki grozila globa v višini med 80.000 in 500.000 evrov. Direktor sam pa bi morala ob ugotovljeni kršitvi plačati med 800 in 10.000 evri.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje