Je ledena kava sladica ali osvežilni napitek?

Slovenija 31. Avg 202210:37 0 komentarjev
ledena kava
Profimedia

Je ledena kava sladica ali osvežilni napitek? Zaradi sladoleda, sladke smetane in čokoladnega sirupa lahko ledena kava postane prava kalorična bomba. A jo je mogoče pripraviti tudi na bolj zdrav način.

Ledena kava je gotovo ena najbolj priljubljenih osvežilnih napitkov v vročih poletnih dneh. Kombinacija kave, mleka in sladoleda z dodatki sladke smetane, čokoladnega sirupa in piškota na vrhu pa je tudi precej nasitna.

250 mililitrov ledene kave z dodatki lahko doseže energijsko vrednost kar 400 kcal (1.674,72 kJ), so opozorili pri Zvezi potrošnikov Slovenije. To za zmerno telesno dejavno odraslo žensko pomeni približno 20 odstotkov dnevnih energijskih potreb, za moškega pa približno 15 odstotkov. “To je skoraj toliko energije, kot naj bi jo zaužili v enem obroku. Ledene kave pa pogosto ne štejemo kot obrok, temveč jo spijemo kar tako, mimogrede,” so zapisali.

Ledena kava s sladkorjem, sladoledom, sladko smetano in čokoladnim sirupom vsebuje tudi 55 gramov sladkorja ali celo več. Odrasel posameznik, ki je zmerno telesno dejaven, lahko s takšno porcijo skoraj že preseže priporočila Svetovne zdravstvene organizacije, ki navajajo, naj vnos prostih sladkorjev ne bi presegal desetih odstotkov dnevnih energijskih potreb.

Za ljubitelje ledene kave je dobra novica, da je priljubljeni napitek mogoče pripraviti tudi na manj kaloričen način. 250 mililitrov ledene kave, pripravljene iz le treh sestavin – kave, mleka in ledu – ima kar štirikrat manjšo energijsko vrednost in več kot petkrat nižjo vsebnost sladkorja v primerjavi z njeno slajšo alternativo. Za bolj sladek okus pa je mogoče takšnemu ledenemu osvežilnemu napitku dodati tudi čajno žličko sladkorja oziroma nekaj stepene manj mastne smetane, svetujejo na zvezi potrošnikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.