Jelka Godec iz SDS napovedala interpelacijo Tanje Fajon

Slovenija 17. Sep 202208:53 11 komentarjev
Jelka Godec
Jelka Godec (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Vodja poslanske skupine največje opozicijske stranke SDS Jelka Godec je v Odmevih napovedala interpelacijo zoper zunanjo ministrico Tanjo Fajon. V stranki ji očitajo zlorabo diplomatske mreže za selektivno zbiranje podpisov za vložitev predsedniških kandidatur.

“Pripravlja se interpelacija zoper zunanjo ministrico. Šlo je namreč za zlorabo s strani ministrstev, ki so za eno predsedniško kandidatko pošiljala navodila oz. zahteve, kje in kam naj pošiljajo podpise. Šlo je za neke vrste kampanjo,” je v Odmevih dejala Jelka Godec.

Razlogi za interpelacijo Fajon se skrivajo v pozivu ministrstva za notranje zadeve, ki je na pobudo volilnega štaba Nataše Pirc Musar zaprosilo tudi diplomatsko-konzularna predstavništva, naj na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podpise za podporo njeni kandidaturi za predsedniške volitve.

Dopis je zmotil nekatere kandidate za predsednika republike, ki menijo, da jih ministrstvo s takšnim ravnanjem spravlja v neenakopraven položaj.

Janša je v začetku septembra na Twitterju delil fotografijo zaupne depeše iz depešnega sistema MZZ, zraven pa pripisal, da sta se tudi slovenska diplomacija in ministrstvo podala v akcijo zbiranja podpisov za Pirc Musarjevo, “izbranko nekdanjega predsednika republike Milana Kučana”.

Vlada odpoklicala veleposlanika Kajzerja

Zunanje ministrstvo je po Janševi objavi zaupne depeše sporočilo, da preiskujejo sum zlorabe z dokumenti ministrstva, ki jih uporablja v komunikaciji med uslužbenci po mreži, ki obsega okoli 60 diplomatsko-konzularnih predstavništev. V petek je nato vlada sprejela predlog o odpoklicu veleposlanika v Združenih državah Amerike Toneta Kajzerja zaradi kršitve zakona o zunanjih zadevah.

Ukaz o odpoklicu mora podpisati le še predsednik republike Borut Pahor.

Sicer pa to naj ne bi bila edina interpelacija, o kateri v SDS razmišljajo v zadnjih dneh. Prvak stranke Janez Janša je namreč med drugim ocenil, da je vladna odločitev za odpoved pogodbe o nakupu osemkolesnih oklepnikov tipa boxer “zrela za interpelacijo” ministra za obrambo Marjana Šarca.

Prav tako so v minulih tednih iz SDS prihajali namigi o možni interpelaciji ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, na portalih, ki so blizu stranki, pa omenjajo tudi možnost interpelacije ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje