Zaradi razkritja depeše vlada odpoklicala veleposlanika Kajzerja

Slovenija 16. Sep 202217:11 10 komentarjev
Tone Kajzer
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada je sprejela predlog o odpoklicu veleposlanika v Združenih državah Amerike Toneta Kajzerja zaradi kršitve zakona o zunanjih zadevah. Veleposlanik je namreč nepooblaščeno poslal depešo ministrstva za zunanje zadeve predsedniku SDS Janezu Janši.

Na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) so potrdili, da je vlada v četrtek sprejela predlog o odpoklicu veleposlanika v Washingtonu Toneta Kajzerja zaradi kršitve zakona o zunanjih zadevah.

Veleposlanik je namreč nekdanjemu premierju in predsedniku SDS Janezu Janši nepooblaščeno posredoval vsebino diplomatske depeše, ta pa je nato posnetek zaslona z vsebino objavil na spletu. Zunanje ministrstvo je po Janševi objavi zaupne depeše sporočilo, da preiskuje sum zlorabe z dokumenti ministrstva, ki jih uporablja v komunikaciji med uslužbenci po mreži, ki obsega okoli 60 diplomatsko-konzularnih predstavništev. Kajzer, ki je bil pred nastopom mandata veleposlanika v Združenih državah Amerike (ZDA) državni sekretar na zunanjem ministrstvu pod vodstvom Anžeta Logarja, je bil zaradi suma zlorabe pri ravnanju z dokumenti MZZ v ponedeljek poklican na zagovor na zunanje ministrstvo.

Na MZZ so pojasnili, da zakon o zunanjih zadevah določa, da morajo diplomati delovati v skladu z določbami tega zakona na podlagi pooblastil, usmeritev in navodil ministrstva za zunanje zadeve ter varovati premoženje, opremo, dokumente in podatke. Eden izmed splošnih aktov (pravilniku o varovanju osebnih podatkov) določa tudi varovanje sporočil v aplikaciji depešni sistem ministrstva za zunanje zadeve in narekuje, da uslužbenci brez pooblastila ne smejo razkriti dokumenta iz depešnega sistema javnosti ali posameznim nepooblaščenim osebam.

Zakon o zunanjih zadevah po besedah MZZ določa tudi, da je veleposlanik lahko izjemoma odpoklican pred potekom časa postavitve zaradi kršitve posebnih obveznosti in prepovedi, ki so navedene v tem zakonu. Zaradi kršitev omenjenih točk je ministrica Tanja Fajon podala predlog o predčasnem odpoklicu veleposlanika Kajzerja, vlada pa ga je v četrtek potrdila, so še sporočili z MZZ.

Ukaz o odpoklicu mora podpisati le še predsednik republike Borut Pahor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje