Jeseničani, pripravite se: dobava pitne vode bo motena oziroma prekinjena

Slovenija 16. Jul 202420:40 2 komentarja
Voda iz pipe
Foto: PROFIMEDIA

Jesenice imajo že nekaj časa težave s pitno vodo. Tokrat bo dobava pitne vode motena oziroma prekinjena ves dan, in to ravno sredi vročinskega vala.

Javno komunalno podjetje Jeko, d. o. o., je na spletni strani objavilo, da bo v sredo, 17. julija, od 8. ure do poznih večernih ur, motena oziroma prekinjena dobava pitne vode na vodovodnem sistemu Peričnik. Del prebivalcev jeseniške občine bo tako na vrhuncu vročinskega vala ostal brez vode.

Kot so za N1 pojasnili z javnega komunalnega podjetja, bo dobava z vodo prekinjena zaradi del v Kranjski Gori, saj je za jutri napovedana prestavitev cevovoda na obračališču Mojstrana. “Zunanji izvajalci morajo premestiti cev. Koliko časa bo to trajalo, je vprašanje. Oskrba bo motena, dokler dela v Kranjski Gori ne bodo zaključena,” so dodali na Jeku. Zagotovili so še, da do večera voda bo.

Jeseničani so ob tokratni vnovični napovedi o prekinjeni dobavi vode svoja nestrinjanja izrazili na uradnem Facebookovem profilu občine Jesenice, ki je prav tako objavila obvestilo Jeka. “Ali je res treba take posege opravljati ravno v času največje vročine, vsako leto ista zgodba. Človek se vpraša, kdo je tu nor,” je v komentar zapisal eden od uporabnikov. “In občina Jesenice seveda nima nobene možnosti, da bi se z občino Kranjska Gora dogovorila, da bi dela zamaknili za nekaj dni, da ne bi potekala sredi najhujšega vročinskega vala. Pač v dobro svojih občanov … No, pa saj smo lahko veseli, da so nas vsaj obvestili o prekinitvi, kajne?” je dodal nekdo drug.

V zadnjem mesecu že trikrat brez vode

Občani Jesenic sicer kar pogosto ostanejo brez pitne vode. Samo v zadnjem mesecu že trikrat. 2. julija je bila dobava pitne vode na vodovodnem sistemu Peričnik prekinjena zaradi nočnih okvar na transportnem cevovodu Peričnik. 11. julija je bila oskrba z vodo motena zaradi rednih vzdrževalnih del na območju Hrušice, v sredo pa bodo, kot omenjeno, brez vode zaradi del na obračališču Mojstrana.

V januarju smo poročali, da so bili Jeseničani brez vode ves dan, saj je nastala okvara na transportnem cevovodu Peričnik. Okvaro so sicer v večernih urah odpravili in pitna voda se je vrnila v domove ljudi. Le nekaj dni zatem se je zgodba ponovila. Upravljalec vodovoda Jeko je takrat pojasnil, da lahko Jeseničani glede na stanje in staranje vodovodnega omrežja, ki mu potrebna investicijska vlaganja v obnovo in razvoj ne sledijo, podobne izpade oskrbe s pitno vodo pričakujejo tudi v prihodnje. Pogostost okvar na sistemih, ki so stari, dotrajani in zgrajeni iz materialov, ki so se izkazali za nezanesljive, se bo s časom še povečevala, so še opozorili.

Za dodatna pojasnila smo se obrnili tudi na občino Jesenice in ministrstvo za infrastrukturo, ki je investitor obračališča v Mojstrani. Odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje