Težave s pitno vodo na Jesenicah: motenj oskrbe s pitno vodo bo vedno več

Slovenija 08. Jan 202416:44 2 komentarja
Sanacija jeseniškega vodovoda
Foto: Jeko, d. o. o.

Prebivalci Jesenic so bili v soboto skoraj ves dan brez pitne vode. Upravljalec jeseniškega vodovoda je zdaj pojasnil, kaj se je zgodilo in zakaj je prišlo do napake. Obenem so opozorili, da lahko prebivalci glede na stanje in staranje vodovodnega omrežja pričakujejo podobne izpade oskrbe s pitno vodo tudi v prihodnosti.

Soboto je večina Jeseničanov preživela brez vode. Zaradi okvare na transportnem cevovodu Peričnik so bili ljudje brez pitne vode ali vode za umivanje, pranje posode in splakovanje stranišč.

Zaradi zahtevnosti poškodbe je odprava okvare trajala skoraj celo soboto. Nekateri prebivalci so opozorili, da so bili brez vode tudi v petek dopoldne, ko so potekala dela na vodovodnem omrežju.

Podjetje Jeko, ki vodovod upravlja, je v ponedeljek izdalo poročilo o tem, kaj natanko se je na vodovodu zgodilo. Nadzorni sistem je 5. januarja malo pred 23. uro zaznal spodnjo alarmno mejo na dotoku v vodohran Pejce. Dežurni delavec je na podlagi alarma ob 00.30 ugotovil, da je do napake prišlo zaradi loma cevi na cevovodu Peričnik, ter aktiviral gradbeno enoto podjetja Jeko.

Sanacija jeseniškega vodovoda
Foto: Jeko, d. o. o.

Gradbena dela, ki so se začela okoli druge ure ponoči, so trajala ves dan in se končala okoli 19. ure zvečer. Izkop je potekal v zahtevnem terenu, saj je neposredno nad vodovodom telekomunikacijski in napetostni kablovod, medtem ko ob lokaciji vodovoda poteka tudi vročevod. Delo je oviral tudi dež.

Dokončna ureditev izkopa gradbene jame in morebitna sanacija telekomunikacijskega in energetskega kablovoda bosta izvedeni v prihodnjih dneh, odvisno od vremenskih razmer, so ob tem na občini zapisali v sporočilu.

Izpade oskrbe s pitno vodo je pričakovati še naprej

Na tem odseku distribucijskega cevovoda, zgrajenega leta 1986, so bile v preteklem desetletju tri okvare podobnih razsežnosti in obsega del.

Glede na stanje in staranje vodovodnega omrežja, ki mu ne sledijo potrebna investicijska vlaganja v obnovo in razvoj, lahko po navedbah Jeka pričakujemo podobne izpade oskrbe s pitno vodo tudi v prihodnosti. Pogostost okvar na sistemih, ki so stari, dotrajani in zgrajeni iz materialov, ki so se izkazali za nezanesljive, se bo s časom še povečevala, so še opozorili.

Prav tako se je ponovno pokazal problem premajhnih zalog vode za mesto Jesenice v vodohranih Pejce, Ukova in Šporn.

Na podlagi tega bo za izboljšanje stanja v prihodnosti treba pristopiti k realizaciji zastavljenih projektov, kot so povečanje vodohrana Pejce in vključitev tunelske vode v sistem Peričnik, so še zapisali v poročilu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje