Številni Jeseničani spet brez vode, pričakujejo, da bodo položnice nižje

Slovenija 09. Jan 202415:07 > 19:41 1 komentar
Foto: PROFIMEDIA

Potem ko so Jeseničani brez vode zaradi okvare na vodovodu ostali vso soboto, se je zgodba danes ponovila. Medtem ko so ekipe podjetja Jeko, d. o. o., ki vodovod upravlja, na izjemno zahtevnem terenu čez dan iskale točno lokacijo okvare, so gasilci po občini s cisternami polnili vodohrane. Zvečer so z občine sporočili, da je okvara odpravljena. Zaradi motenj z oskrbo pa položnica ne bo nič nižja. Hkrati direktor ne izključuje, da bo v naslednjih dneh nastala še kakšna okvara. Zakaj?

“Če zjutraj ne bi odhitel v trgovino po ustekleničeno vodo, ne vem, kako bi si umili zobe. Otroci gredo na stranišče v šoli, s partnerko pa v lokale, kjer imajo vodo,” pripoveduje Jeseničan, ki ima tako kot številni prebivalci omenjenega mesta težave zaradi pomanjkljive oskrbe z vodo. Večkrat se dogaja, da so deli Jesenic brez vode, a v soboto so razmere postale še bolj resne, saj so se s pomanjkanjem vode številni soočali ves dan. Takrat so namreč, kot smo poročali, brez vode ostali zaradi okvare na transportnem cevovodu Peričnik. Nekateri prebivalci pa so tarnali, da so bili brez vode tudi v petek dopoldne, ko so potekala dela na vodovodnem omrežju.

“Vsi se sprašujemo, kaj je težava, in pričakujemo odgovor. V zadnjem času so na vodovodu opravili toliko manjših popravil, ali ne bi bilo bolj smiselno denarja vložiti v obnovo vodovoda,” se sprašuje naš sogovornik. In dodaja: “Ko v enem mesecu pride do motenj v dobavi vode večkrat, kar se zadnje čase dogaja pogosto, ljudje porabijo več denarja za nakup ustekleničene vode kot pa za plačilo položnice.”

Medtem motnjam ni videti konca. Upravljalec vodovoda Jeko je namreč že v ponedeljek pojasnil, da lahko Jeseničani glede na stanje in staranje vodovodnega omrežja, ki mu potrebna investicijska vlaganja v obnovo in razvoj ne sledijo, podobne izpade oskrbe s pitno vodo pričakujejo tudi v prihodnje.

In res, že zjutraj iz mnogih pip Jeseničanov voda ni pritekla. “Danes nas je prizadela še ena okvara,” je za N1 potrdil direktor Jeka Uroš Bučar. Zvečer so z občine sporočili, da so okvaro odpravili. “Priporočamo, da pred prvo uporabo vode spirate interni vodovodni sistem. Spiranje naj se izvaja toliko časa, da je voda bistra,” so na Facebooku zapisali na občini.

Po jutranjem urgentnem sestanku na terenu tudi gasilci in civilna zaščita

“Ta material, ki je bil vgrajen pred 40 leti, se je kasneje izkazal za zelo nezanesljivega. Največkrat pride do poka po vzdolžni liniji na vrhu cevi zaradi pritiskov. Kasneje, ko vodo iz cevi izčrpamo — kar je logično, ker moramo napako odpraviti — nastane vakuum, pritisk zemljine pa povzroči dodatne poke, zato se nove okvare pojavljajo v bližini prvotne. To se dogaja zdaj,” je pojasnil direktor.

Če je bil že sobotni izkop zahteven, ko so delavci napako odkrili šest metrov globoko, bo tokratno popravilo še težje. Po Bučarjevih besedah je okvara namreč najverjetneje na globini od osmih do desetih metov, čez vodovod pa so speljane elektro in telekomunikacijske napeljave.

Sanacija jeseniškega vodovoda
Foto: Jeko, d. o. o.

Na jutranjem urgentnem sestanku so na teren poslali gasilske enote iz Zabreznice, Radovljice, Kranja in Gasilsko-reševalne službe Jesenice, ki so s pomočjo cistern polnile nekatere vodohrane v občini. Če bi se razmere zaostrile, so imeli v civilni zaščiti skupaj z gasilci pripravljenih še deset cistern, ki bi jih za zagotavljanje pitne vode razporedili po občini, je povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite za Jesenice Igor Arh.

Nujne ustanove, kot so Splošna bolnišnica Jesenice, Dom upokojencev dr. Franceta Berglja, vrtci in šole, so bili z vodo ustrezno preskrbljeni.

Jeko zneska na položnici ne bo znižal

Že precej nejevoljni Jeseničani si zdaj za vsak primer vodo kupujejo v trgovinah, ob tem pa se sprašujejo, ali bo podjetje Jeko višino cene na položnicah znižalo. “Ne, tega ne bomo storili,” je zatrdil direktor.

Sicer je zagotovil, da investicijske načrte za prenovo vodovodnega sistema že imajo, ni pa še določena časovnica. “Ne morem vam reči, ali se bo to zgodilo čez eno leto ali kasneje.”

Kot enega večjih problemov je izpostavil, da Jesenice zalog vode nimajo, vsa se takoj steče v uporabo, prav tako nimajo večjih vodohranov, zato načrtujejo gradnjo vodnega centra za vodna vira Završnica in Peričnik. Znotraj zadnjega bi imeli tri vodohrane, kjer bi lahko skladiščili do 3.500 kubičnih metrov vode. “Ob okvari ali motni vodi bi prebivalcem vodo lahko zagotavljali.”

Okvara na vodovodu na Jesenicah.
Foto: Jeko, d. o. o.

Ne le zadnje čase pogoste okvare, Jeseničanom težavo predstavlja tudi motna oziroma kalna voda, ki iz pip priteče ob obilnejšem deževju ali nalivih, zato jo morajo prekuhavati.

Lani je po besedah direktorja ta ukrep veljal skupno 21 dni. “Zdaj na zajetju Peričnika montiramo UV-dezinfekcijo, ki bo odpravila stalno kloriranje vode, upajmo, da bo tudi prekuhavanja manj,” je povedal.

Bolj kot Peričnik je problematična Triglavska Bistrica, pri kateri pa imajo po Bučarjevih besedah v Jeku zvezane roke. “Ničesar ne moremo, razen ultrafiltracije mikrodelcev, kar pa je izjemno drag sistem.” Zato razmišljajo, da bi v prihodnosti v sistem vključili karavanško vodo.

Občane so o razmerah obveščali na dve uri, jeseniška občina pa se je medtem zavila v molk. Župan Peter Bohinec je bolniško odsoten, direktorica občinske uprave ali podžupanji pa — kot pravijo na občini — trenutnih razmer ne moreta komentirati, saj je prav župan edini, ki je pristojen za podajanje izjav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje