N1 STUDIO: Jeza, bes protestnikov – je deeskalacija še mogoča?

Koronavirus 30. Sep 202116:05 > 17:17 4 komentarji
Gorazd Kovačič
N1

Množični protesti se v prestolnici vrstijo. Že tretjič so mesto zavzeli nasprotniki ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa, policija pa je drugič v mesecu dni uporabila vodni top in solzivec. Kakšni so vzroki za tako divje reakcije na trenutno situacijo.

Že tretjo sredo zapored so v Ljubljani potekali množični protesti ljudi, ki nasprotujejo vladnim ukrepom za zajezitev širjenja koronavirusa. Tudi na včerajšnjih, ki so trajali več kot 7 ur, je policija uporabila vodni top in solzivec, saj so protestniki zasedli Celovško cesto, zaprli severno obvoznico in ohromili središče mesta, ob tem pa izjemno agresivno ovirali delo novinarjev, ki smo poročali s terena. Pandemična utrujenost prerašča v jezo, celo bes, vlada pa kljub letu in pol izkušenj s pandemijo tega ni zmožna zaustaviti.

Zakaj imamo ravno v Sloveniji tako divje reakcije na trenutno situacijo, ali je sploh še možna deeskalacija stanja in kako povrniti zaupanje, je v oddaji N1 STUDIO odgovarjal sociolog Gorazd Kovačič.

Včerajšnji protest je bil za Kovačiča pričakovan in logičen. “Gre za reakcijo na leto in pol avtoritarnega vladanja ter vodenja epidemije,” je dejal in dodal, da so ljudje naveličani nedomišljenih ukrepov, ki se nenehno spreminjajo. Ljudi, ki so se vkopali in odločili, da tega ne bodo spoštovali ter se ne bodo cepili, s stopnjevanjem represije ni mogoče prepričati. Prepričati jih je mogoče samo z dialogom, a je to možnost vlada že zapravila. Opozoril je tudi na potezo vlade, ki je po smrti 20-letnice kupila dodatne odmerke cepiva Janssen. “Ljudje so stisnjeni v kot, počutijo se nemočne, ogorčene in jezne. To je recept za stampedo”, poudarja.

Ali je deeskalacija še mogoča?

Kot edino možnost za umiritev razmer, Kovačič vidi odstop vlade in dogovor parlamenta o imenovanju tehnične vlade. Nova vlada bi sicer tudi morala sprejemati ukrepe, a bi začela iz nič in ne bi imela nahrbtnika arogantnega komuniciranja, je rekel v oddaji N1 STUDIO.

“Zaupanje tistih, ki so se vkopali, je nično – ne gre samo za nezaupanje politiki, ampak vsem institucijam. Zato je včeraj padalo po novinarjih. Ljudje kot eno izmed institucij dojemajo tudi novinarje. Bili ste pri roki,” je rekel.

Protesti bi se lahko umirjali, če jih ne bi s Twitter agresijo spodbujali politiki. Zapis predsednika vlade Janeza Janše je Kovačič ocenil kot nedržavniški.

Odločitev ustavnega sodišča glede PC pogoja pričakovana

Odločitev ustavnega sodišča, ki je zadržalo odlok o izpolnjevanju PC pogoja v državni upravi, je sociolog Gorazd Kovačič pričakoval. “Ta odlok je pravno tako diletantski, tako nemogoč, tako nevaren, da ni bilo mogoče pričakovati česa drugega,” je dejal.

Odlok je problematičen dvakrat. Predpisuje obvezno cepljenje, ki pomeni poseg v ustavne pravice, kar pa je mogoče zgolj z zakonom. “Odlok po eni strani pomeni, da si vlada – izvršna veja oblasti – prisvaja pristojnosti zakonodajne veje in ruši osnovo ustavnega reda,” je pojasnil. Dodatno pa je nevarno tudi, da je odlok vlada interpretirala kot akt delodajalca in ne kot oblastni akt. “Kot delodajalec si je vzela pravica, da suspendira ustavno zajamčene pravice zaposlenih. K temu je pozvala tudi vse ostale delodajalce,” je dejal. Če bi se to zgodilo, bi lahko ustavne pravice začele padati kot po tekočem traku.

“Sprejem odloka sem razumel kot vladni državni udar,” je dejal. Ne izključuje možnosti, da bo vlada hitro sprejela nov odlok z enako vsebino.

Za nizko zaupanje stroki deloma kriva tudi stroka sama

#related-news_1

Zaupanje v stroko je nizko. Kovačič pojasnjuje, da gre za strokovnjake, ki jih je v prvih obdobjih epidemije izbrala vlada; s tem, ko so bili pripravljeni pokrivati odločitve vlade, ki so bile zgolj kaprice, pa so stroko diskreditirali sami. “Ko je bil del stroke pripravljen sodelovati s tem, so se politično diskreditirali. Zaupanja ne uživajo več,” je povedal in dodal, da bi prihodnja vlada morala poiskati nove strokovnjake. V zadnjem času pa strokovnjaki samostojno komunicirajo z javnostjo, da sprejeti ukrepi niso njihovi predlogi, je opozoril.

Meni, da stroka potrebuje ustrezen forum, kjer bi lahko artikulirali svoja stališča in kjer bi bili na voljo prebivalcem. Do zdaj so imeli strokovnjaki na voljo dva foruma – skrbno zrežirane vladne novinarske konference in gostovanje v studiih medijev. “Menim, da bi bilo dobro, če bi nastala neka oddaja, kjer bi lahko strokovnjaki komunicirali z ljudmi, neodvisno od vlade,” je povzel. Nekaj takih dogodkov bo v naslednjem tednu organizirala ljubljanska univerza. “Na ta način imajo ljudje občutek, da se lahko na nekoga obrnejo. Na osebnega zdravnika se ne morejo, saj so prezasedeni,” je dejal.

“Porušen družben red lažje razumeti s teorijami zarote”

Proteste generirajo tudi družbena omrežja, kjer so ljudje zaprti v lastnih komunikacijskih mehurčkih. Kovačič je pojasnil, da je značilnost socialnih omrežji, da gre za portale za prekrito oglaševanje. Uporabnike profilirajo, oglaševalec pa lahko oglašuje tarčno. Socialna omrežja posamezniku vedno znova pošiljajo informacije, ki jih želi slišati, ljudi zapirajo v mehurček.

“Ko takšna omrežja postanejo glavni stik s svetom, človeka čedalje globlje potiskajo v potrjevanje predstave o svetu, ki jo je že imel,” je dejal. Kaj je mogoče narediti? Posamezna socialna omrežja so se pri posameznih lažnih novicah odločila za moderiranje. “V liberalnih in demokratičnih družbah je težko zahtevati cenzuro. Ljudje nimajo ustrezne ponudbe sporočil, ki bi temeljile na znanosti,” je povedal.

Epidemija nam je sesula svet: v taki situaciji se je pokazalo, da nekateri reagirajo irealno in začnejo realnost zanikati, drugače se ne morejo spraviti z realnostjo, je rekel Gorazd Kovačič. Porušen družbeni red je lažje razumeti, če verjamete v zarote: “Lažje je živeti s poenostavljeno razlago, kot pa se soočiti s tem, da smo se znašli v razmerah, ki jih naša generacija ne pozna.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje