J & J: en odmerek vas v trenutku odreši težav s PCT, kaj pa zaščita?

Koronavirus 14. Sep 202113:29 > 14:13 1 komentar
Johnson & Johnson, janssen
Dado Ruvic/REUTERS

Številni se ob zaostritvi pogoja PCT odločajo za cepljenje s cepivom Janssen (Johnson & Johnson), za katerega je potreben zgolj en odmerek. Ponekod ga že primanjkuje. Kljub temu da se zaščita pri tem cepivu vzpostavi štirinajst dni po prejetem odmerku, greste lahko po opravkih, ki zahtevajo pogoj PCT, takoj po cepljenju.

Tudi v zadnjem vladnem odloku, ki določa, da bo treba od srede praktično povsod izpolnjevati pogoj PCT, je zapisano, da se ob cepljenju s cepivom Janssen, za katerega je potreben zgolj en odmerek, “dokazilo vzpostavi z dnem cepljenja”. To pomeni, da greste lahko takoj po cepljenju, pravzaprav na poti iz cepilnega centra, v gostilno, k frizerju ali na koncert. In to ne glede na to, da je možnost, da se okužite, takrat praktično enako visoka, kot če ne bi bili cepljeni.

Medtem ko vam bo en odmerek Janssena omogočil svobodo pri gibanju po Sloveniji, pa boste lahko čez mejo na Hrvaško vstopili šele dva tedna po cepljenju.

“Cepivo Janssen je okoli 67-odstotno učinkovito po tem, ko prejmemo en odmerek cepiva. Zaščita se vzpostavi štirinajst dni po prvem prejetem odmerku,” je o tem cepivu zapisano na spletnih straneh NIJZ.

“Zaščita se zagotovo ne vzpostavi takoj,” nam je povedala vodja strokovne skupine za cepljenje pri NIJZ, dr. Bojana Beović. “Ne vem, zakaj se je vlada tako odločila, najbrž zaradi poenostavitve in lažjega nadzora.” Pojasnila o tem z ministrstva za zdravje še čakamo.

Zaščita, ki naj bi jo po trditvah proizvajalcev nudila ostala cepiva, je pri Pfizerju in Moderni 95-odstotna, pri AstraZeneci 60-odstotna. Pri tem gre za podatke iz kliničnih študij, ki so potekale pred začetkom množičnega cepljenja. Podatki o učinkovitosti cepiv v ‘resničnem življenju’ in ob različici delta se lahko od teh precej razlikujejo.

Več o tem, kaj o primerjavi med cepivi kažejo raziskave iz tujine, si lahko preberete v članku S čim se cepiti v času delte.

Zalog zmanjkuje, jutri predvidene nove dobave

Podatki z začetka septembra (3. 9.) kažejo, da smo imeli na zalogi še 2.900 odmerkov cepiva Janssen. Ostalih cepiv je v skladiščih cepilnih centrov bistveno več: več kot pol milijona odmerkov Pfizerja, 140 tisoč odmerkov Moderne in 235 tisoč odmerkov AstraZenece. Za zadnjo zanimanja praktično ni.

Medtem ko tedensko dobivamo na tisoče odmerkov Pfizerja, Moderne in AstraZenece (zadnjega podarjamo drugim državam), pa smo zadnjo pošiljko cepiva J & J, v kateri je bilo 12 tisoč odmerkov, dobili 30. julija.

Cepivo Janssen dobivamo iz njihove evropske tovarne v Leidnu na Nizozemskem. “Potem ko so bile dobave cepiva J & J v zadnjih dveh mesecih motene, jutri pričakujemo novo pošiljko,” nam je povedal nacionalni koordinator za logistični del cepljenja Jelko Kacin. Cepilni centri naj bi jo dobili v četrtek.

Kako varno in učinkovito je cepivo Janssen?

Podatki iz ZDA kažejo, da je zaščita, ki jo nudi cepivo Janssen, manjša od zaščite po cepljenju s cepivoma mRNK (Pfizer, Moderna). Kot je po Twitterju zapisal dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta, naj bi pred hospitalizacijo po okužbi z različico delta Janssen nudil zgolj 60-odstotno zaščito, medtem ko je ta zaščita pri Pfizerju 80, pri Moderni pa 95-odstotna.

Pri tem cepivu se postavlja tudi vprašanje sicer zelo redkih, a hudih stranskih učinkih. Med njimi (pojavi se pri največ 1 od 10.000 oseb) je tudi hud sindrom tromboze (krvnih strdkov) s trombocitopenijo. Ker kaže, da je ta pogostejši pri mlajših ženskah, je na spletni strani ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni zapisano opozorilo, “naj bodo ženske, mlajše od 50 let, posebej pozorne na tveganje redkih krvnih strdkov s trombocitopenijo”. Piše tudi, da “so na voljo druga cepiva, pri katerih teh stranskih učinkov niso zabeležili”.

Pri nas omejitev oziroma posebnih opozoril za cepljenje s cepivom Janssen nimamo, saj se ravnamo po priporočilih Evropske agencije za zdravila Ema, ki pa takih opozoril ni izdala.

Poživitev z mRNK?

Ob podatkih, ki kažejo razmeroma slabo zaščito po cepljenju z Janssenom, se postavlja tudi vprašanje, kako zaščito izboljšati s poživitvenim odmerkom. Zanj se uporabi eno od cepiv mRNK, vendar pa se lahko za to odločite šele pol leta po osnovnem cepljenju. Dr. Roman Jerala piše, da bi bilo poživitev smiselno omogočiti prej, a se strokovna skupina za zdaj za to ni odločila.

Več o tem si lahko preberete v članku Ali naj se cepljeni z Janssenom odločijo za mRNK poživitev?

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje