Potrdili, da je bila smrt ženske po cepljenju povezana s cepivom Janssen

Koronavirus 09. Jul 202116:08 > 17:15 0 komentarjev
Johnson & Johnson, janssen
Dado Ruvic/REUTERS

Komisija, ki je pregledovala primer smrti ženske 21. maja po cepljenju proti covidu-19 s cepivom proizvajalca Johnson & Johnson, je ocenila, da je povezava smrti s cepljenjem gotova, je razvidno iz poročila NIJZ o spremljanju neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19. V tem primeru je prišlo do smrti zaradi tromboze v povezavi z nizko vrednostjo trombocitov.

Kot je navedeno v poročilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o spremljanju neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19, je v tem primeru prišlo do smrti zaradi tromboze v povezavi z nizko vrednostjo trombocitov. Zaradi tega primera so v Belgiji tudi začasno prekinili cepljenje mlajših od 41 let s tovrstnim cepivom.

Ženska je bila cepljenja s cepivom Johnson & Johnson nekaj dni pred razvojem prvih simptomov v okviru skupinskega cepljenja 168 slovenskih diplomatov in njihovih družinskih članov.

Glede na podatke na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je cepivo Johnson & Johnson doslej v Sloveniji prejelo 50.297 ljudi. Od začetka cepljenja do vključno 6. julija so v register neželenih učinkov prejeli 268 prijav neželenih učinkov po cepljenju s tem cepivom, večinoma so se prijave nanašale na splošne težave s kratkotrajnim slabim počutjem ali povišano temperaturo in spremembe na mestu vboda.

So pa prejeli tudi tri prijave resnih neželenih učinkov. Poleg omenjenega primera smrti so prejeli še prijavo možganske kapi in venske tromboze, a pristojna komisija še preverja, ali sta primera povezana s cepljenjem.

Kako redki so ‘izjemno redki’ strdki po cepljenju

Cepljenje z vektorskimi cepivi v zelo redkih primerih povzroči trombotično trombocitopenijo (z angleško kratico VITT, vaccine-induced thrombotic thrombocytopenia). Sočasno z nizkim številom krvnih ploščic oziroma trombocitov se v telesu, pogosto v možganih, pojavijo krvni strdki (tromboza).

Kot so zapisali slovenski strokovnjaki za žilne bolezni, bi “v najslabšem primeru lahko VITT utrpela ena oseba na sto tisoč cepljenih z vektorskim cepivom. Na drugi strani pa bi med sto tisoč necepljenimi ljudmi, ki bi zboleli za covidom-19, po dosedanjih ocenah in naših izkušnjah trombembolični dogodek utrpelo najmanj dva tisoč bolnikov.”

Poklukar posameznih primerov zaradi varovanja osebnih podatkov ne sme komentirati

Minister za zdravje Janez Poklukar je sicer na današnji novinarski konferenci, kjer je predstavil dodatne ukrepe za omejevanje širjenja epidemije koronavirusa, pojasnil, da tudi sam spremlja poročila NIJZ glede neželenih stranskih učinkov. Dejal je, da ne more komentirati, za kateri primer gre, tudi če bi to vedel. “Posameznih primerov ne predstavljamo javnosti, ker gre za varovanje osebnih podatkov,” je dejal.

“Vesel sem, da NIJZ bedi nad vsemi stranskimi učinki in skrbi za transparentnost pri objavljanju podatkov,” je poudaril Poklukar in dodal, da je bil ob vseh stranskih učinkih zabeležen le en primer, kjer je pri cepljenju prišlo do “slabega izhoda”.

Opozoril je, da smo imeli v Sloveniji od začetka epidemije 257 tisoč potrjenih obolelih, 18 tisoč hospitaliziranih, od tega 2.600 hospitaliziranih v enoti intenzivne terapije, in preko 4.400 primerov smrti, med katerimi noben ni bil cepljen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!