Joško Joras začel gladovno stavkati

Slovenija 01. Okt 202112:13 > 13:04 1 komentar
Joško Joras
Borut Živulović/BOBO

Joško Joras je začel gladovno stavkati, saj mu je Hrvaška vzela obdelovalno zemljo, piše Delo. Kot pravi, mu Slovenija do zdaj ni pomagala obdržati skrbno obdelane površine.

Joško Joras je po poročanju časopisa Delo začel gladovno stavkati. Za to se je odločil, ker so mu hrvaški organi včeraj preprečili dostop do zemljišča, ki ga je 20 let obdeloval in zanj Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov RS redno plačeval zakupnino.

Odpeljali tudi kobilo in dve kravi

Kot piše časnik, je imel Joras na približno 5.000 kvadratnih metrov velikem zemljišču na južni strani Dragonje hlev s senikom in sadovnjak. Hrvaški organi pa so mu v postopku odpeljali tudi lipicansko kobilo Dano in dve kravi.

Joras je to zemljišče, ki leži v neposredni bližini mejnega prehoda Sečovlje in njegove hiše, dobil v zakup leta 2002 od Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS. Pred leti je s skladom podpisal 30-letno pogodbo, ki se bo iztekla leta 2047.

Zemljišče je bilo od leta 1849 vpisano samo v piransko zemljiško knjigo katastrske občine Sečovlje. Leta 1993 pa je Hrvaška ponaredila kataster in zemljišči enostransko in brez soglasja Slovenije vpisala v hrvaško zemljiško knjigo sodišča v Bujah v katastrsko občino Kaštel. Leta 2007 je Hrvaška to zemljišče prodala podjetju Casino Mulino.

Joras je za Delo povedal, da mu Slovenija do zdaj ni pomagala obdržati skrbno obdelane površine, zato se je odločil za gladovno stavko.

To območje je bilo tudi del arbitražnega procesa, iz katerega je Hrvaška enostransko izstopila. Slovenija je kljub temu začela uveljavitev razsodbe na območjih, kjer je to lahko storila brez Hrvaške. Vsem prebivalcem na območjih, ki so pripadli Hrvaški, je ponudila odškodnino in možnost preselitve. Delo poroča, da sta to možnost izkoristila tudi Jorasova hči in sin. Joras pa je pojasnil, da ni bil “pripravljen sodelovati pri kupčiji, ki bi zmanjševala slovensko ozemlje”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje