Junijske temperature so bile nadpovprečne, kdaj nas bo zajel nov vročinski val?

Slovenija 02. Jul 202309:14 2 komentarja
Vročina v Mehiki zahtevala več kot 100 smrtnih žrtev
REUTERS

Po junijskem vročinskem valu, ko so se temperature slabe štiri dni gibale visoko nad povprečjem, v prihajajočem tednu peklenske vročine še ni na vidiku. Sonca sicer ne bo manjkalo, a po napovedih vremenoslovcev tudi krajevnih ploh in neviht ne. Možnost novega vročinskega valu se sicer nakazuje po naslednjem vikendu, a slednje še ni gotovo.

Čeprav se zdi, da je letošnje poletje bolj milo, temperature pravzaprav niso nič kaj podpovprečne, nam je pojasnil dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso). “Je pa res, da vročinskega vala v tem tednu, ki je pred nami, še ne pričakujemo, a to ne pomeni, da gre za hladno obdobje,” je dodal.

O vročinskem valu namreč govorimo, ko temperature bistveno izstopajo od povprečja. V tednu, ki je pred nami, se bo živo srebro sicer v večjem delu Slovenije povzpelo do 25 oziroma ponekod tudi do 29 stopinj Celzija, a občasno lahko vseeno računamo še na nestanovitno vreme s plohami in nevihtami.

Možnost za višje temperature in nov vročinski val se tako nakazuje šele po prihodnjem vikendu, a tudi to po napovedih vremenoslovcev še ni gotovo.

Kot so nam še pojasnili na Arsu, smo junija beležili nadpovprečne temperature. “Zadnji 30 dni smo bili celo dve stopinji Celzija nad junijskim povprečjem, kar ni tako malo, pri čemer je bil vročinski val res kratek,” je še pojasnil dežurni prognostik in spomnil na približno štiri dni dolg vročinski val, ki je okoli solsticija zajel Slovenijo ter del Evrope. Spomnimo, da so se konec junija tako temperature povzpele celo do 37 stopinj Celzija.

Okrevanje turizma v Sloveniji
Alen Milavec /BOBO

Od jutri naprej bo vreme spet bolj labilno

Danes bo povečini sončno, predvsem popoldne pa bo nekaj ploh, napovedujejo Arsu. Tudi za jutri popoldne in zvečer napovedujejo krajevne plohe in nevihte, neurij pa se, tako dežurni vremenoslovec, ne da napovedati za več dni vnaprej. A vsaj za zdaj “česa katastrofalnega” ni na vidiku.

V torek zjutraj bo dež ponehal, čez dan se bo delno razjasnilo. V sredo bo razmeroma sončno, popoldne bodo krajevne plohe in nevihte. V četrtek nas bodo zajele nove padavine, ki pa bodo v petek ponehale. Nato bo pretežno jasno, postopno se bo grelo, še napovedujejo na Arsu.

V soboto pozno popoldne je sicer močno deževje zajelo vzhodni del Slovenije, pri čemer je meteorna voda poplavila večinoma kletne prostore 21 objektov, nanesla blato na sedem cestišč in eno parkirišče. Kot so danes sporočili z uprave za zaščito in reševanje, so zabeležili skupno 24 dogodkov, največ na območju Murske Sobote.

Kar 18-krat so gasilci posredovali na območju regijskega centra za obveščanje Murska Sobota, na območju Brežic trikrat ter po enkrat na območju Trbovelj in Ptuja. Za sanacijo posledic na terenu so aktivirali skupno 15 prostovoljnih gasilskih enot. Gasilci so izčrpali vodo iz poplavljenih objektov, s protipoplavnimi vrečami preprečili nadaljnji vdor vode v objekte, očistili več prepustov meteorne vode v obcestnih jarkih, odstranili nanešeno blato in mulj s cestišč ter odstranili podrto drevo, so še sporočili iz uprave.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje