Za nami prvi vročinski val, pred nami pa plohe in nevihte

Slovenija 26. Jun 202313:05 0 komentarjev
Vročinski val
Žiga Živulović jr./BOBO

Vročinski val, ki je Slovenijo zajel prejšnji teden, se je s petkovimi neurji po večini države končal enako hitro, kot se je začel. Po nižinah in na Primorskem je vročinski val trajal tri do pet dni, v Kopru pa še kar traja.

Prejšnji teden je večji del države zajel prvi vročinski val letos. Živo srebro se je v četrtek povzpelo celo do 37 stopinj Celzija.

Da govorimo o vročinskem valu, mora biti vsaj tri dni povprečje jutranje, popoldanske in večerne temperature nad določenim pragom. Največji poudarek je na večerni temperaturi, ko se odpravljamo spat, je na Facebookovem profilu zapisala Agencija RS za okolje (Arso) in dodala, da je najvišji prag, 25 stopinj Celzija, postavljen na Primorskem, po nižinah in notranjosti države pa je ta prag pri 24 stopinjah Celzija. Ta pragova sta bila v več krajih v Sloveniji izpolnjena.

Prvi vročinski val poleti 2023
@ARSO vreme/FACEBOOK

V krajih, kjer smo imeli vročinski val, je bil ta povečini dolg med tri in pet dni.

Najdaljši vročinski val na agenciji beležijo v Kopru, saj se je začel v sredo in trenutno še traja. Na koprski merilni postaji so lani izmerili rekordno dolžino, ko je vročinski val trajal 29 dni.

Nekoliko dvignjeni predeli imajo prag pri nižji povprečni temperaturi, in sicer pri 22 stopinjah Celzija. Prav v dvignjenih predelih niso bili izpolnjeni pogoji, da bi lahko govorili o dalj časa trajajoči vročini, ki bi bila že obremenilna za naše zdravje, so poudarili na Arsu.

Kot so še dodali v objavi, smo marsikje po Sloveniji v teh dneh zaznali tudi prvo tropsko noč, ko se najnižja temperatura čez noč ni spustila pod 20 stopinj Celzija. Največ takšnih noči je bilo v Kopru, do sedaj že šest. “Je pa zanimivo, da smo tropsko noč zabeležili na Lisci, torej na nadmorski višini malo pod tisoč metri nadmorske višine,” so še zapisali.

Tropske noči junij 2023
@ARSO vreme/FACEBOOK

V ponedeljek bo vreme še pretežno jasno z visokimi temperaturami, čez teden pa lahko pričakujemo ohladitev s plohami in padavinami, napovedujejo na Arsu. Vremenoslovci napovedujejo, da bodo v sredo dopoldne padavine ponehale, bo pa popoldan nastalo še nekaj ploh. Prav tako bo hladneje (popoldanske temperature naj bi bile okoli 20 stopinj Celzija, na Primorskem pa 26 stopinj Celzija). V četrtek bo pretežno jasno.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!