Jurij Groznik se je vdal v usodo in ne bo izpodbijal vladne odločitve

Slovenija 29. Jul 202217:18 > 19:16 3 komentarji
Jurij Groznik
Žiga Živulović jr./Bobo

Generalni državni odvetnik Jurij Groznik zaradi neimenovanja za vnovičen mandat ne bo sprožil upravnega spora, so sporočili iz državnega odvetništva. Pri svoji odločitvi je upošteval tudi nujnost zagotovitve nemotene kontinuitete dela in vodenja državnega odvetništva, so pojasnili.

Izhodišča za odločitev vlade, ki je zavrnila ponovno imenovanje Jurija Groznika na mesto generalnega državnega odvetnika, po njegovem mnenju korenito posegajo v dosedanje koncepte razumevanja dela državnega odvetništva, predvsem v smislu njegove prioritetne zakonske dolžnosti varovanja premoženjskih in drugih interesov države, so zapisali na državnem odvetništvu.

Odločitev vlade pa po njegovem mnenju med drugim sproža vprašanja, kakšna mora biti aktivnost državnega odvetništva kot edinega odvetnika države in same države pri zastopanju premoženjskih in drugih interesov slednje. Gre za vprašanje samostojnosti državnega odvetništva kot celote in tudi predpisane samostojnosti vsakega državnega odvetnika, je zapisal.

Kot meni Groznik, gre tudi za vprašanje zaupnosti razmerja državnega odvetništva in vsakokratne vlade ob dejstvu, da državno odvetništvo zastopa Republiko Slovenijo kot celoto. Nenazadnje pa se postavlja tudi vprašanje smiselnosti presoje posebne neodvisne komisije, ki vsebinsko presoja ustreznost kandidata za generalnega državnega odvetnika in višjih državnih odvetnikov. Pri tem se postavlja vprašanje manevrskega prostora pri odločanju vlade kot političnega organa ob že podanem mnenju prej navedene komisije, je še dodal.

Pri tehtanju, ali bi se za upravni spor odločil, je Groznik upošteval potrebnost odločitve sodišča glede predhodno navedenih vprašanj, kar je izjemnega pomena za nadaljnje delo državnega odvetništva, kar bo hkrati lahko razlog za spremembo zakona o državnem odvetništvu. Upošteval je tudi dejstvo, da je državno odvetništvo zakoniti zastopnik države in generalni državni odvetnik predstojnik te institucije. “Za temeljito in dobro sodelovanje je potrebno maksimalno zaupanje med državnim odvetništvom in generalnim državnim odvetnikom na eni strani in vlado na drugi strani,” so sporočili iz državnega odvetništva.

Dominika Švarc Pipan
Borut Živulović /BOBO (Dominika Švarc Pipan)

Zaradi zagotovitve nemotene kontinuitete dela in vodenje državnega odvetništva, ki po njegovem mnenju ne sme biti obremenjeno s kandidiranjem za naslednji mandat, se za upravni spor ni odločil. Želi pa si, da bi bil njegov odziv v pomoč vladnim razmislekom glede nujnih sprememb zakona o državnem odvetništvu, so še zapisali.

Vlada je 8. julija odločila, da Juriju Grozniku ne podeli novega mandata na mestu generalnega državnega odvetnika. Po oceni vlade Groznik ni skrbel za uresničevanje ciljev in poslanstva državnega odvetništva, je po seji dejala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in napovedala nov razpis za Groznikovega naslednika. Objava razpisa je napovedana za danes, ki pa ga morebitna Groznikova pritožba ne bi zadržala, je v sredo poudarila ministrica Švarc Pipan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje