Kaj bo hudo bolnim otrokom omogočil denar od prodaje legendarne Pahorjeve katrce

Slovenija 15. Feb 202319:31 3 komentarji
pahor
Nik Jevšnik/STA

Nekdanji predsednik Borut Pahor je katrco na dobrodelni dražbi prodal za 60.000 evrov. Denar bodo razdelili med Inštitut Zlata Pentljica in Društvo junaki 3. nadstropja. Prokuristka Inštituta Zlata Pentljica Katarina Hafner je za N1 pojasnila, da bodo s tem denarjem ustanovili sklad za žepnine in štipendije za otroke z rakom. Društvo Junaki 3. nadstropja pa bo financiralo izgradnjo telovadnice in igralnice na hematoonkološkem oddelku pediatrične klinike. Trenutno namreč otroci, ki se zdravijo zaradi raka, telovadnice nimajo.

Katrco nekdanjega predsednika Boruta Pahorja je na dobrodelni dražbi za 60.000 evrov kupila družina Fratar iz Dravograda. Kupnino bo Pahor namenil otrokom z rakom, denar bodo razdelili med Inštitut Zlata Pentljica in Društvo junaki 3. nadstropja.

“Izredno veseli in počaščeni smo, da smo sploh med prejemniki kupnine,” se je za N1 odzvala prokuristka Inštituta Zlata Pentljica Katarina Hafner. Znesek jih je izjemno presenetil. “Takšni avtomobili te starosti ne dosegajo take vrednosti. Vidi se, da ima katrca emocionalno vrednost zaradi prejšnjega lastnika. Menim, da je odziv še toliko večji, ker bo denar namenjen otrokom z rakom,” je dejala.

Zakaj bodo porabili denar? Z nekdanjim predsednikom Pahorjem so se dogovorili, da bodo ustanovili Katrin sklad, ki bo namenjen žepninam in štipendijam otrok z rakom. “Da jih morda tudi na ta način spodbudimo, da po zdravljenju nadaljujejo šolanje, da se izšolajo in da so uspešni v življenju,” je povedala. Sklad bo upravljal Inštitut.

Želja po takšnem skladu, ki bi otroke spodbujal s štipendijami, je na Inštitutu zorela že nekaj časa. “Ta trenutek se nam je zdel primeren, ustrezen in finančno podprt, da lahko sklad ustanovimo,” je rekla Hafner. Kako bo potekalo dodeljevanje štipendij, pa se morajo še dogovoriti.

S kupci in Pahorjem se bodo prejemniki denarja predvidoma sestali v soboto.

Preberite še: Borut Pahor prodal katrco za 60 tisoč evrov: kdo je kupec?

Uredili bodo telovadnico in igralnico

Tudi društvo Junaki 3. nadstropja je Pahorju hvaležno, da jih je vključil v to akcijo. “Vidi se, da je res človek, ki ima čut za otroke z rakom,” je za N1 povedala podpredsednica društva Eva Mihovec. “Kupnina je presegla vsa naša pričakovanja. Veseli smo, da so dražitelji prepoznali dober namen in da so pripravljeni podariti toliko denarja za dober namen,” je dodala. Izkušnje društva kažejo, da je v Sloveniji veliko ljudi, ki so pripravljeni pomagati. Kljub temu, da smo mala država, se da veliko narediti, je dodala Mihovec.

Z denarjem bodo financirali telovadnico in igralnico na hematoonkološkem oddelku pediatrične klinike, kjer se zdravijo vsi otroci z rakom v Sloveniji. Oddelek se sooča s prostorsko stisko, telovadnice zdaj sploh nimajo, igralnici pa je namenjen manjši prostor, je opisala Mihovec.

Pred kratkim so začeli s projektom, ki otroke spodbuja h gibanju, ta pa daje res dobre rezultate. “Zato so si na oddelku zaželeli, da bi za to imeli primeren prostor. Trenutno namreč projekt izvajajo po sobah ali na drugih oddelkih. S telovadnico, ki bi se popoldne spremenila v igralnico, bi veliko pridobili,” je pojasnila.

Telovadnico bodo uredili v prizidku na terasi ob oddelku. To je trenutno njihov največji projekt, zanj so že prejeli donacijo NLB, ki je podarila 100.000 evrov. Sprva je pediatrična klinika vrednost projekta ocenila na 120.000 evrov, z ureditvijo drugih prostorov pa bi se vrednost projektov približala na 150.000 evrov.

Preberite še: Družina, ki je kupila Pahorjevo katrco: Vemo, kako pomembno je zdravje otrok

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje